Sverige
16 december 2014 07:23

Utmärglad häst dog i deras armar

(Uppdaterad) En utmärglad häst låg i hagen och krampade, samtidigt som dess föl oroligt gick runt i hagen. När Thérése och hennes syster såg hästen slog de larm, men stoet gick inte att rädda - det dog i deras armar.

Thérése passerade med bilen förbi hagen i fredags morse och råkade se hästen som av en slump. Hon ringde sin syster som bodde i närheten och larmade polis, djurskyddsinspektör och veterinär samtidigt som hon tog sig ut till stoet i hagen.

Det utmärglade stoet låg i leran och krampade. Stoets föl sprang oroligt runt i hagen. När stoet fick filtar över sig och systrarna masserade hästen började också fölet lugna sig.
– När fölet lugnade ner sig märkte man att hon också blev lugnare, då kändes det på nåt sätt att hon lämnade över till oss, att hon litade på oss, berättar Thérése för SR P4 Skaraborg.

Systrarna höll hästens huvud i sina armar medan de väntade på utryckning.
– När vi ser att polisbilen börjar rulla in här så tar hästen sitt sista andetag. Det var fruktansvärt att se ett föl stå och försöka sparka liv i sin mamma.

Hästägarna, som föder upp travhästar, har tidigare anmälts för bristande djurhållning. De misstänks nu för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Efter inspektionen i fredags gjordes bedömningen att inte omhänderta de övriga hästarna. Djurägaren såg till att de fick mat och vatten och de flyttades till en annan hage, skriver SR P4 Skaraborg.

Uppdaterad 15:00
I lördags såg de två kvinnorna männen komma tillbaka till platsen, där det nu står två containrar bredvid hagen.
– Helt plötsligt väller det ut hästar ur en container, då är det de hästarna som vi förutsatte var omhändertagna, säger Thérése till SR P4 Skaraborg, som larmade polisen men utan att någon omhändertog hästarna.

Djurskyddsinspektören Katarina Von Hofsten har tillsammans med en kollega besökt hästägarna, både i fredags och igår.
– Veterinären bedömde att de var okej, därmed inte sagt att det var bra, men det var okej. Djurägaren kom och gav dem mat så har vi väldigt svårt at göra ett omedelbart omhändertagande. Då har vi inget lagstöd utan han ska få möjlighet att rätta till det här, säger hon till radiokanalen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden