Sverige
10 januari 2015 14:01

Sökandet efter Helge fortsätter – 10 000 kronor i belöning

I över en veckas tid har hästen Helge varit försvunnen, sedan han blev skrämd av raketer under nyårsafton. Nu har ägaren lovat minst 10 000 kronor till den som hittar hästen.

Sökandet efter Helge fortsätter – 10 000 kronor i belöning
Sedan nyårsnatten har Helge varit försvunnen.

– Minst 10 000 kronor till den som hittar Helge död – och mer pengar till den som hittar honom levande. Slaktvärdet på en häst är cirka 6 000 kronor och jag vill inte att Helge ska tas med i en slaktbil och skickas utomlands, därför är belöningen högre än vad slaktvärdet är, säger ägaren Matilda Gustafsson till Expressen.

I dag, lördag, hade hon hyrt en helikopter som skulle flyga över både sjön och skogen för att leta men den kunde inte lyfta på grund av ovädret och för dålig sikt.

Ett hundratal människor är seriöst engagerade för att försöka hitta Helge. På söndag ska folk gå skallgång i skogarna i letande efter hästen.

Tidigare om Helge
Det var under nyårsnatten som Helge blev skrämd av raketerna i området Sika-Hammarby i Norrtälje. Helge tog sig genom grinden, där han stod med andra hästar på lösdrift, och sprang till skogs. Sedan dess har ett intensivt letande pågått och många frivilliga har ställt upp.

I måndags gick 13 personer en stor skallgång med medlemmar från jaktlag och Friluftsfrämjandet och följde färska spår som hästen lämnat efter sig. Sedan dess har ett flertal personer fortsatt söka, även med hund, och förhoppningen är att kunna värmesöka med helikopter under fredagen.

– Det värsta är om han har fastnat någonstans, då börjar tiden rinna ut nu, ­säger Helges ägare Matilda Gustafsson, som inte har gjort annat än sökt efter sin häst den ­senaste veckan, till Aftonbladet.
– Om han är fri, har bra vägar att gå på, äter gräset som finns och dricker ­skulle han kunna klara sig hela vintern.

Många medier har uppmärksammat Helge, förutom Norrtelje tidning som haft liverapportering direkt från söket i skogarna, har även flera riksmedier berättat om Helge. Via facebooksgruppen ”Hitta Helge” kan man få mer informaiton om sökandet. Matilda Gustafsson är överväldigad över all hjälp hon fått med att leta efter Helge.

– Det har kommit folk från Dalarna och Värmland för att hjälpa till att hitta Helge, helt okända männi­skor.
– En kvinna som ringt tror sig ha sett honom bakom ett älgstängsel vid riksväg 50 mellan Borlänge och Ludvika, säger hon till Aftonbladet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden