Sverige
23 maj 2017 06:00

SVT granskar omtvistad övergreppshistoria

En förtalskampanj eller en sann historia om systematiska övergrepp inom ridsporten?
Nu finns granskningen ”Ridtränaren” på SVT-play.
Ridsport har sett reportaget.

SVT granskar omtvistad övergreppshistoria
Ord står mot ord, till dess att en, och sedan flera flickor, berättar sina historier om tränarens agerande direkt också för Dolds reportrar.

Ett blogginlägg i februari sätter fart på debatten i ridsport-Sverige. En tränare verksam vid en klubb i Sydsverige påstås i det välbesökta blogginlägget i decennier ha ägnat sig åt olämpligt beteende. Han ska ha förgripit sig sexuellt på unga flickor som han kommit i kontakt med genom sitt jobb. Bloggaren kritiserar Ridsportförbundet för att de inte sätter stopp för tränaren. Han är då fortfarande aktiv, har tränarlicens och jobbar med unga inom sporten. 
När diskussionerna rasar som hetast i sociala medier plockar redaktionen på SVT:s granskande program Dold upp tråden. De intervjuar bloggaren, och den berörda tränaren. De gör ett gediget journalistiskt grundjobb och hör alla inblandade parter.


Tränaren nekar
Tränaren nekar till alla anklagelser, säger att han lever i en mardröm, hans liv är förstört och att anklagelserna är ett sätt för andra att ”sätta dit” honom. Förvisso inleddes en förundersökning om misstänkt sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot honom 2015, men utredningen lades ned. Tränaren är aldrig dömd för något av det han nu anklagas för.
Exemplen på vad nätmobben önskar utsätta tränaren för är verkligen horribla.

Litar på tjejerna
Bloggaren å sin sida tror inte att hon har fel. Hon säger till Dold att hon har pratat med många av de utsatta tjejerna och att hon litar på deras berättelser. Ord står mot ord, till dess att en, och sedan flera flickor, berättar sina historier om tränarens agerande direkt också för Dolds reportrar.  
Vi som tittare får höra flickorna själva berätta.
Sammanlagt pratar Dold med tio kvinnor, anonymiserat berättar några av dem direkt för oss så att håret reser sig. Historierna är daterade från sent 90-tal fram tills i dag. Kvinnorna som berättar att de utsatts av tränaren var alla mellan 12-19 år gamla då det hände. 

Nya riktlinjer och policys
Ridsportförbundet får såklart svara på kritiken. Dagen före intervjun med Dold har de tagit tränarlicensen från den omdiskuterade tränaren och Ulf Brömster meddelar att nu förstärker förbundet sina riktlinjer och policys för att undvika att detta händer igen.
Dolds inslag om ”Ridtränaren” ger oss som följt debatten om tränaren, i första hand via sociala medier, de där extra pusselbitarna som gör det svårt att tro på alla teorier om sammansvärjningar och hatkampanjer som florerat till tränarens försvar. 

Stark trovärdighet
Flickornas egna berättelser, satta i kontexten att inte alla känner varandra och att de utsatts vid helt olika tider, ger extra trovärdighet till hela historien. Men de legitimerar inte hot och hat som i förmodat ännu större utsträckning kommer att drabba den porträtterade tränaren sedan Dolds avsnitt om tränaren sänts i dag.
Tränaren är inte dömd, inte heller polisanmäld i skrivande stund. I avsnittets eftertexter framgår det att tränaren själv anmält andra för förtal och att han inte vill kommentera anklagelserna ytterligare så länge den utredningen pågår.
Dolds granskning ”Ridtränaren” sänds på SVT tisdagen den 23 maj klockan 22:15 men finns redan nu att se på SVT-play här

Det här är en recension. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i texten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden