Sverige
26 juni 2017 15:00
Ridsportplus

Eleverna blev kunder när kommunen räddade ridskolan

Härnösands kommun är den första kommunen i Sverige som tagit över driften av en ridskola sedan den hotats av konkurs.
Nu går anläggningen med vinst igen men företrädare för den lokala klubben tror inte att dagens lösning är den mest ekonomiska.

Eleverna blev kunder när kommunen räddade ridskolan
Sedan kommunen tog över driften av Härnösand Hästsport Arena är ridklubben som tidigare huserade där gäster på samma arena. (personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.) Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Härnösands kommun år 2015 gick in och tog över driften av ridskolan från ridklubben innebar det ett trendbrott.
    Ridklubben var konkursmässig efter en ansträngande period i samband med att en ny ridanläggning byggdes. Kommunen tog över skulderna på 690 000 kronor, liksom hästar och övriga inventarier, och i dag drivs ridskolan med kommunanställda ridlärare och stallpersonal.
    – Vi har gjort en kraftfull satsning på hästsporten och det känns otroligt ledsamt att inte alla förstår det, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S).

    – Vi har investerat 64 miljoner i en ny anläggning och vill inte äventyra stabiliteten. Nu driver vi en verksamhet som går ihop sig, fortsätter han.

    Fungerar utmärkt
    Sara Holmgren är ridskolechef och tycker att det fungerar utmärkt att vara anställd av kommunen.
    – Allt är väldigt reglerat, och det känns tryggt. Vi får betalt för alla timmar vi arbetar och vi har en bra dialog med kommunen.

    Den kommundrivna ridskolan innebär att det band som normalt finns mellan en förening och en ridskola inte finns i Härnösand. Ridskoleeleverna behöver inte vara medlemmar i Härnösands Ridklubb för att rida på ridskolan.

    Ingen ska tvångsanslutas
    – Vi tycker inte att det är rätt att tvångsansluta någon till en förening, säger Fred Nilsson och hänvisar till ett samarbetsavtal mellan kommunen och ridklubben. Där framgår det att klubben kan hyra lokaler till specialpriser för sina aktiviteter samt även ha viss tillgång till ridskolehästarna.

    Härnösands Ridklubb är redo att åter ta över driften av ridskolan, men i slutet av maj sa kommunfullmäktige nej till det.

    ”Nu är vi gäster”
    – Nu är vi gäster på det som skulle vara vår anläggning, säger ridklubbens ordförande Lillemor Andersson.
    – Ridskoleeleverna blir kunder i stället för medlemmar i en ideell förening och får därmed inte tillgång till allt man får som medlem i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet. Vi tror inte heller att dagens lösning är den mest ekonomiska, utan att vi skulle kunna tillföra mycket mer ideell tid med en föreningsdriven ridskola.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden