Sverige
28 juni 2017 09:20

Parastipendium till ridklubb

Förra året var det en skidklubb som tog hem det, men i år var det Lunds Civila RF. Klubben får 50 000 kronor för att göra ridning ännu mer tillgänligt för personer med funktionsnedsättning.

Parastipendium till ridklubb
Glada miner när Lunds Civila RF tog emot checken.

Lunds Civila RF har 80 elever med särskilda behov som rider varje vecka och nu har klubben belönats med 50 000 kronor. Bakom tillgänglighetsstipendiet står hiss- och rulltrappsföretaget Kone och Parasport Sverige.

Förra året, när stipendiet hade premiär, var det IFK Borlänge Alpin som hedrades. När LCR nu har mottagit pengarna ska det bland annat bli enklare för personer med funktionsnedsättning att ta sig fram på anläggningen.
– Fysisk tillgänglighet till idrott borde vara en självklarhet, men är tyvärr inte alltid det idag. Tillsammans med Parasport Sverige vill vi uppmuntra till och öka uppmärksamheten kring tillgänglighetsanpassningar som kan göras i eller utanför idrottsanläggningar. Lunds Civila Ryttarförening kommer bland annat använda sina pengar till att installera nya automatiska dörrar och en ny modern lyft, säger Jaakko Kaivonen, vd Kone Skandinavien, i ett pressmeddelande.

Många idrottsanläggningar i Sverige saknar tillgänglighetsanpassning och det var med bakgrund av detta som stipendiet kom till.
– Att idrottsanläggningar saknar fullgoda anpassningar gör att inte alla medborgare erbjuds samma möjlighet till ett aktivt liv. Det har vi tagit fasta på och arbetar aktivt på lång sikt för att förändra, säger Johan Strid, generalsekreterare Parasport Sverige.

Juryns motivering:
Valet av Lunds Civila Ryttarförening (LCR) sätter ljus på en av de största sporterna för personer med funktionsnedsättning. LCR har varje vecka cirka 80 elever som deltar i ridgrupper som är anpassade för personer med särskilda behov. Föreningen visar tydligt att alla personer som är intresserade av hästar och ridning, oavsett funktionsnedsättning, ska erbjudas möjlighet att delta.
Tillgänglighetsstipendiet ska bland annat användas till att göra det enklare för ridintresserade med funktionsnedsättning att ta sig in i byggnaden samt en ny lyft. Små förändringar i vardagen kan ha stor betydelse för möjligheten att förflytta sig på ett smidigt, säkert och bekvämt sätt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden