Dressyr
6 juni 2017 15:19

SM-guld till Rose Mathisen

SM-guld till Rose Mathisen och godkände hingsten Zuidenwind 1187 som tog hem segern. "Jag vill så gärna visa hur fin han är", sa Mathisen. Silver gick till Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq, två tiondelar före bronsvinnande Paulinda Friberg och Di Lapponia T.

SM-guld till Rose Mathisen
Mads, Rose och Paulinda – årets medaljtrio i SM. @RolandThunholm

SM-finalen med 15 startande inleddes utan Patrik Kittel i startlistan, Delaunays stallolycka ledde till att han fick stryka sig från finalen. Det innebar fältet fritt för fler andra ekipage att sätta sitt avtryck i SM-resultatlängden.

Landslagskollegorna beklagade samfällt olyckstillbudet men tävlingen måste gå vidare och i dagens final var det tävlingsläge för hela slanten. SM dömdes av Gustaf Svalling, Isabell Judet,  Yuri Romanov, Magnus Ringmark och Ulrike Nivelle.

SM-guldet gick till Rose Mathisen och godkände hingsten Zuidenwind 1187 efter en fokuserad insats med mycket vilja. Silver gick till Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq, två tiondelar före bronsvinnande Paulinda Friberg och Di Lapponia T som gjorde en stark kürinsats med en andra plats i klassen.


Guldekipaget pustar ut. Foto: Roland Thunholm

Förbundkapten Bo Jenå sken som en sol.
– Verkligt fina ritter från de här tre toppryttarna på podiet, härliga insatser rakt igenom och bra formbesked. Känns bra att de alla är på gång och att Malin Rinné är härligt med på fina resultat, en bra SM-helg, sa han innan tåget kallade. 

Klassreferat
Tidigt i finalen hettade det till när en av medaljaspiranterna Mads Hendeliowitz på Jimmie Choo Ses red in på banan. Han har pampig, mäktig och modern rockmusik med mycket gitarrer, det matchar både Mads och Jimmies personlighet väl, dessutom med tydlig takt. En avspänd och lydig ritt med fin mjukhet, härlig ökad skritt genom kroppen. Ettorna på diagonalen sitter som en smäck i musikens takt, det blir digga-läge, härligt, likadant i ufff placerade piruetter vid C. Piaffpiruett och avslutande strl passage, Mads gjorde vad han kunde och lite till.
– Vi rockade fett, idag hade vi bättre samspel och kür passar oss så himla bra, det kändes bra, lite som i Falsterbo förra året. Om jag är nöjd med SM? Det får vi se när det är klart, jag är såå nöjd med min häst i alla fall sa Mads, tävlingsmänniska.
Totalt blev det 74,325 procent.

Jimmie Choo Seq

Malin Rinné och hennes Scharmeur har lyft sig till landslagsnivå och har något riktigt fint på gång. De är ett sådant samstämt par och har en sådan härlig spänst och schvung. Musiken är en dramatisk kuliss med stråkar och flöjt som markerar de många övergångarna väl. Scharmeur tillhör de hästar som alltid spänner av och kommer ner i skritt genom kroppen, viktigt för en Grand Prix häst. De visar härlig ökad galopp ner i dubbelpiruett, snäv och fin. Till vänster var piruetten lite svårare men marginellt.
– Jag tyckte det gick fint, allt kan bli bättre men det var roligt att vi är med bra, det blev en miss i ettorna och sen var han lite för på i en travökning, vi ville båda så mycket, men det är härligt . Vi hittar mer och mer rätt, jag är så glad för det, sa Malin Rinné som backades upp av sin tränare Tinne Vilhelmson Silfvén på plats.
– Det är mer nervöst att stå vid sidan än att rida, tyckte vår mest rutinerade mästerskapsryttare.
Totalt 73,375 procent för Malin i kuren gav henne en hiss uppåt.

Scharmeur

Malin Hansson oc Primero Hit kvalade till SM förra året och i år blev det en fin finalplats. Malin har själv tagit Primero upp igenom klasserna med start i unghästchampionat, nu framme i Grand Prix med massor av utveckling kvar. De rider till glad techno, lite som de själva, glada och taggade till tusen. Musikmarkörerna är många och programmet klart kaxigt men de löser det mesta riktigt bra, med mer puts blir allt ännu mer finstämt. En av de absolut gladaste.
– Det var det roligaste jag gjort, vi hade sånt bra flyt och jag är helt lycklig, fast jag var så nervös så jag var spyfärdig innan start. SM är härligt, jag är så glad, fast jag blev nervös, Primo ska hem och gå i hagen med sin shettis. Han kunde gått flera dagar till, han gillar inte paus, sa Malin Hansson.

Primero Hit

Lena Wiman och hennes stilige Donnerstein rider till hårdrockstema som ser ut att ligga väl i takt med hästen. I dag såg det lite avvaktande ut och flytet inföll sig inte rakt igenom även om, lite öppen form och lite undertempo stundtals. En härlig avslutande medellinje med piaff och passage till passande ”Final Countdown” avslutade ritten.
– Vi jobbar på för att etablera oss ännu mer i Grand Prix, jag är nöjd med ritten idag, det är min första SM-final så det känns extra kul, sa Lena efter en lite svettig runda.

Sannox alias Sanna Nilsson och hennes Lennox är på sitt första år som seniorer efter att ha varit med och tagit lagbrons på U25-EM 2015. De vann Specialen på fina procent, en bit över 68, under måndagen och Lennox fick göra sin favoritrörelse – prisutdelning. Sanna hittar knapparna på nestorn Lennox allt bättre och det är fin mjuk ridning som visas upp. Lennox härliga trav och spikraka serier är verkligen fortfarande på topp. Kanske dubbelpiruetten vid A var snävast och jämnast hittills för alla ekipage. De avslutar med piaff och passage till Kim Wildes Cambodia, starkt.
– Lennox blir så taggad, idag var han lite för het och fattar inte riktigt att han är 18 år. Jag är glad att det är så och sen jobbar vi på trots lite missar här och där, i Specialen igår var det jättebra, då hade jag koll, sa Sanna med ett stort skratt.
Totalt 71,575 och ett bra kürresultat.

Lennox

Märit Olofsson Nääs och hennes Strolchi utvecklas med sjumilakliv, det syntes inte minst i Grand Prix-programmet. På banan rider de till kul lite gammaldags svenskinspirerade musik, ovanligt. I dagens final var det dock inte deras dag. Märit satte upp handen och utgick.
– Han blev jätterädd uppe vid högtalaren i skritten, blev så spänd och drog upp tungan – då kan man inte rida Grand Prix. Strolchi är så ung så han måste tycka det här är kul och skoj, inte vara rädd. Vi får komma igen, sa Märit, klok som en bok.

Strolchi

Di Lapponia T och Paulinda Friberg är ett annat perfekt matchande par när de dansar till sitt pampiga kürprogram och excellerar i piaff och passage. En piaffpiruett vid C är ingen match för dem, stoet har kraft och stor fint. barett i cocktailen heter skritt som kan bli kort och spänd, idag kort och ok. Paulindas program håller hög svårighetsgrad när hon gör dubbla piruetter vid C igen. Serierna på böjd traverslinje löper fina och jämna. En risktagning med galopppiruett ner i piaffpiruett gick lite i stå men tanken är rätt, riktigt hög svårighetsgrad betalar sig.
– Jag är jätteglad, vi hade fint flyt idag, jag hade bättre tid på framridningen och det känns som om både hon och jag är på gång igen, nu är hon som förut och det är toppen, jag är nöjd, sa Paulinda.
Hennes fina kür räckte till 74,65 procent och temporär klassledning.

 

Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 var näst sist till start, de kommer till SM med fina kürresultat i bagaget. Den mäktige och samtidigt elegante hingsten har hela paketet, härlig piaff och passage, luftiga byten och en ständig uppförsbacke. De rider till mycket accentuerad dramatisk musik och med många övergångar, passagesluta ger rysningar så härlig den är ner i en piaffpiruett, det kallas svårighetsgrad de luxe. Hingsten ser ut att kunna piaffera länge, på stället, mjukt, rytmiskt utan slut. En härlig uppvisning för publiken som bjöd på stort jubel för Rose och Zuidenwind.
Rose Mathisen torkade både svett och tårar efter sin ritt, både rörd och hade gett järnet ordentligt.
– Jag ville så gärna visa upp min fina häst och inte sumpa det här, det har hänt förr, nu ville jag hålla i och visa upp hur bra vi är. Jag blir nervös, men det är bara att acceptera, bita ihop och rida ändå och det gör jag, sa en riktigt glad Rose Mathisen, nybliven guldmedaljör på SM.
Totalt blev det 76,525 procent för den fina ritten.

Zuidenwind 1187

Sist ut var Gunilla Byström och hennes Vectra, ”min fina ardenner” som Gunilla kallade henne ömsint. Vectra är en verklig framtidshäst som gått hela vägen från begåvad unghäst nu uppe i Grand Prix och gör det bra. Ett rejält välkommen tillbaka till högsta divisionen blev SM för SVT:s expertkommentator som vi hör i rutan under de stora meetingen.

Klassresultat kür

Resultat SM
Strömsholmsdagarna, alla klasser

Equisport live-sändning från Grand Prix-banan alla dagar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden