Dressyr
31 oktober 2013 22:51

Plantskolan på scenen

På Global Dressage Forum var det tätt mellan dressyrvärldens kändisar men tre elever i Plantskolan, en avknoppning till Knytkalaset, darrade inte på manschetten utan visade upp hur de tränar. De tre tränarna Kyra Kyrklund, Jan Brink och Liane Wachtmeister fick gott gehör i auditoriet för talangprogrammet.

Plantskolan på scenen
Eleverna från Plantskolan var i manegen två och två i omlott, här Anna Zibrandtsen i avslutning och Marina Mattsson i uppvärmning. Kim C Lundin kim@witnet.se

En stor andel av Västeuropas tränare, domare och ryttare var representerade i den över 400 personer stora publiken. Det är svårt att tänka sig en kunnigare publik att rida för men två av Knytkalasets grundare Jan Brink och Kyra Kyrklund inledde med en presentation av hur talangprogrammet en gång började 1998 – i köket hemma hos Kyra och Richard White i Flyinge.

Den praktiska delen av föredraget visade hur Plantskolan jobbar med juniorer och young riders samt slussar upp talangerna till U25 och Grand Prix. Första paret ut var tränaren och dressyrryttaren Liane Wachtmeister som en gång började i Knytkalaset som ryttare och idag har ansvaret för norra gruppen av Plantskolan där eleven Emelie Aldenfalk och Winton (SWB e Warsteiner) ingår.
 
Emelie fick visa en del av svårigheterna på juniornivå och Winton visade att byten är något han har otroligt lätt för. Emelie är 17 år och har själv tagit upp Winton till den nivå de tävlar på idag. De har varit ett par sedan hon var 14 år. 

Liane instruerade Emelie att arbeta med att få till en rundare galopp i valacken och visade sedan sidvärtsrörelser i trav.

Nästa nivå i programmet var young rider där danska Anna Zibrandtsen, 19 år och EM-medaljör på juniornivå , tillsammans med godkände hingsten Detroit var tränare Jan Brinks övningsexemplar. Han visade med hjälp av Anna övningar för att jobba med seriebyten, övningen kallas Ritualen och finns beskriven i ”Dressyrskola med Jan Brink”.

En stor del i YR-programmet framför andra Prix St Georg är halvpiruetter, något som avgör placeringen i många tävlingar enligt ett föredrag på GDF av analytikern David Stickland. Jan Brink visade genom Anna och Detroit hur man kan öva upp sig på momenten i en piruett genom principen att stycka en elefant. 
 
Detroit är efter Dimaggio och en häst som Anna ser kan följa med hela vägen upp till Grand Prix. Den kolsvarta hingsten med mycket goda rörelser får vem som helst att dra lite efter andan.
 

Sist ut på scenen var Kyra Kyrklund tillsammans med Ridsports kometnominerade på dressyrsidan Marina Mattsson på den store Cassio för att illustrera vägen till Grand Prix med de första bytena i varje och början till piaff.

I somras red 19-åriga Marina EM i Frankrike med Cassio men nu tränar de för U25-nivån, med Mainau har hon ridit Lövsta Future Challenge under sommaren och i november blir det final i Globen.

När demonstrationerna var över och det blev dags för paneldebatt haglade berömet över både talangprogrammen Knytkalaset och Plantskolan men också över sättet att visa hur eleverna byggs upp för att klara sig själva.

Moderatorn Richard Davison sammanfattade det perfekt:
– Det var den optimala demonstrationen eftersom vi här fick se vägen fram till ett perfekt slutresultat, innan målet är nått. Det är så mycket mer intressant och det är vägen fram vi lär oss något av.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden