Dressyr
22 augusti 2013 16:39

Tyskland tillbaka på tronen

Tyskland är tillbaka på guldtronen. I dag tog landet sitt första EM-guld sedan 2005. Men laget gillar att behöva fajtas om medaljerna.

Tyskland tillbaka på tronen
Lagguldet var efterlängtat i Tyskland. Roland Thunholm

– Det här är det mest spännande EM vi har haft, säger Isabell Werth, veteranen i det tyska guldlaget.
– Jag tror att Tyskland är tillbaka nu.

Tyskland dominerade dressyrsporten i många, många år. Men sedan började holländarna att blanda sig i. Och sedan kom britterna. Tyskland har missat guldet på fem mästerskap i rad – EM 2007, OS 2008, EM 2009, VM 2010 och EM 2011. I Herning blev det en tuff och jämn kamp om medaljerna. Striden var inte avgjord förrän sista tyska lagryttaren hade ridit. Det var Helen Langehanenberg med Damon Hill som var tvungen att slå sitt personbästa i Grand Prix för att guldet skulle säkras. Innan hennes start låg Tyskland på fjärde plats. Och visst kände hon pressen innan hon gick in på banan, men särskilt nervös var hon inte.
– Som tur är har jag bra nerver. Jag försökte tänka bort pressen och bara gå in och fokusera på min ritt, säger hon.

Isabell Werth har åtta EM-guld sedan tidigare, fyra av dem i lag. För övriga guldryttare; Fabienne Lütkemeier, Langehanenberg och Kristina Sprehe var det första EM-guldet.

Det holländska silverlaget var bara drygt 0,6 procent efter Tyskland. Edward Gal var lagets hjälte efter sin uppvisning med Undercover.
– Han blir bara bättre och bättre, säger Edward Gal om sin häst.

I det brittiska bronslaget var stämningen på topp.
– Det är klart jag är glad, jag har ju aldrig vunnit något brons tidigare, säger lagets Carl Hester som har guld och silver från både OS och EM tidigare. 
Laget hade ju ockå Charlotte Dujardins världsrekord att fira.
– Jag njöt varje sekund där inne. Det var en fantastisk ritt och Valegro känns ännu starkare än på OS, säger Charlotte Dujardin.

Sverige slutade femma, precis som på OS i London. Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och Minna Telde har gått vidare till Grand Prix Special där kampen om de individuella medaljerna börjar. En gissning är att det kommer att bli fortsatt spännande.
– Det är kul för sporten och publiken när det blir en fajt om medaljerna, säger Isabell Werth. 

Läs mer
Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden