Sport
14 juli 2017 14:45

Fotografer avhysta från framridningen i Falsterbo

En fotograf och en filmande journalist avhystes idag av polis från tävlingsområdet i Falsterbo.
Den livestream en av dem sänt på epona.tv:s facebookkonto från dressyrens framridning är inte laglig eftersom SVT äger filmrättigheterna på området

Fotografer avhysta från framridningen i Falsterbo
Väktarna vid Falsterbo horse show begärde på fredagseftermiddagen handräckning från polis sedan de misslyckats med att avhysa filmare från epona.tv från dressyrens framridningsbana.

UPPDATERAD: Vid lunchtid idag fick malmöpolisen en begäran om handräckning från väktare som tjänstgör vid Falsterbo horse show.
Väktarna hade tidigare under dagen avhyst vad de uppfattade som företrädare för sajten epona.tv sedan de, enligt polisens pressinformation, trotsat filmförbudet vid dressyrens framridningsbana. Nu var de tillbaka och väktarna önskade därför handräckning från polis.

Avlägsnades från platsen
– Polis var på platsen 12:45 och nu ska de som filmade vara avlägsnade från platsen, bekräftar polisens presstalesperson, Jimmy Modin.

Epona.tv har filmat och via sitt facebookkonto livesänt långa sekvenser från bland annat framridningen i Falsterbo vid ett flertal tillfällen de senaste dagarna.
Julie Taylor, journalist på epona.tv och en av de två som avvisades, förklarar för Ridsport att hon filmade på Falsterbos framridning för att ge sina tittare en bredare bild av tävlingen.
– Eftersom jag visste att det skulle vara fotografer där ville jag tillhandahålla videobaserad kontext till deras bilder, säger hon.

Vill göra sitt jobb
Julie Taylor säger sig inte ha varit medveten om något filmförbud.
– Självklart skulle jag aldrig streama från själva tävlingen utan tillstånd. Framridningen måste vara tillgänglig för journalister, annars kan vi inte göra vårt jobb, säger hon och låter antyda att arrangören på falska grunder försöker hindra henne från att göra sitt jobb.
– Det här är inte första gången arrangörer har försökt hindra mig från att göra mitt jobb genom att falskt hävda sin rätt till immateriell egendom.

Men filmförbudet är inget falst svepskäl för avhysningen menar Anna Nyström, presskontakt på Falsterbo horse show.
Enligt henne är det Sveriges television som äger de rörliga sändningsrättigheterna inne på tävlingsområdet i Falsterbo.
– Som kommersiellt bolag får man inte filma här, säger hon.
– Det är lika för alla. Epona är registrerade som mediebolag och har inte rätt att sända live från Falsterbo horse show.  

 

FOTNOT:

Den här nyhetstexten publicerades fredagen den 14 juli.
Dagen därpå, den 15 juli, uppdaterades den då den visat sig innehålla faktafel om Crispin Parelius Johannessen, den andra personen som polisen avhyste vid tillfället.
I ursprungstexten påstods att Johannesen är journalist, vilken han inte är. Enligt egen utsago fotograferade han endast med sin stillbildskamera vid framridningen, inte rörlig bild som påstods i ursprungstexten. I en kommentar till Ridsport förtydligar Parelius Johannesen att han själv varken livestreamat eller publicerat något material från Falsterbo horse show.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden