Hoppning
4 september 2015 17:10
Ridsportplus

Mycket fel i Arezzo – Sverige delad sexa

Det blev överlag mycket fel i fredagens Nations Cup i Arezzo. Tolv fel över de två 1,50-rundorna innebar omhoppning om segern, där Brasilien var bäst. Sverige kom på delad sjätte plats efter 36 fel.

Mycket fel i Arezzo – Sverige delad sexa
Angelie von Essen, här med West Falica i årets Varberg Summer Horse Show, och Tinkabell var klart bästa svensk i fredagens Nations Cup. Photographer Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Brasilien vann omhoppningen mot Frankrike. Efter dubbelnolla med Valetto Jz fick Marlon Modolo Zanotelli förtroendet att avgöra för Brasilien och att det föll en bom i omhoppningen gjorde inget eftersom Frankrike fick det dubbla.

    Sverige hade 16 fel i den första rundan och 20 i den andra. Det klarade ändå delad sjätteplats med Polen bland tolv nationer till start.

    – När vi gick banan tillsammans var den allmänna uppfattningen att den såg ganska lätt ut. Men så var det inte. Trots många duktiga ekipage och jättefina hästar blev det väldigt mycket fel på alla håll, berättar Sveriges chef d´equipe Ragnar Bengtsson.

    Sverige inledde med förstaårssenioren Evelina Tovek som hade åtta fel i båda rundorna med Oz de Breve. Sedan följde Erika Lickhammer som inte kom runt med Liberty Man.

    – Evelina debuterade i Nations Cup på seniornivå i Odense. Nu gjorde hon två jättefina rundor. Två nedslag på varje varv är sådant som lätt kan hända men det var bra genomfört och vi lär se mer av Evelina framöver. Erikas häst är väldigt ömtålig i karleden. Här var väldigt mjukt på framhoppningen med nylagd sand. Det gjorde att hästen sjönk ner i sanden och fick utslag som irriterade. Han ville inte gå riktigt framåt och Erika kände att det, med tanke på hästen, inte var lönt att fullfölja hela banan. De startade sedan inte den andra rundan, säger Ragnar.

    Angelie von Essen var dagens svensk med fyra fel i den första rundan och felfritt i den andra med Tinkabell. Hästen är Rodrigo Pessoas men han trivs inte med den och därför hamnade den hos Angelie i samband med att Rodrigo köpte hennes Jordan II.  Charlotte Mordasini började också med fyra fel och allt såg ännu bättre ut i den andra rundan innan Romane du Theil rev tre hinder i rad.

    – Angelie och Tinkabell var helt lysande. Väldigt imponerande och jätteroligt att se inne på banan. Charlottes häst hoppade också strålande tills olyckan hände. I en landning fick den fram en bakhov, där en brodd drog upp ett stort sår i kronranden på en framhov. Det blödde rejält och såg först riktigt illa ut men veterinär kunde fixa och det ska inte vara något mer fel än själva såret, berättar Ragnar.

    Närmast bakom de två som gjorde upp om segern, och stod i en liten klass för sig, landade Tjeckien på 29 fel. Det innebar seger bland nationerna som tillhör andradivisionen och poäng som gav slutseger och uppflyttning till division 1 2016.

    – Jätteroligt att sporten breddas och det kommer nya nationer in på högsta nivå. Tjeckien har många bra hästar och fina ekipage som blir intressant att se och följa nästa år, säger Ragnar.

    Som seriesegrare går Tjeckien också till världsfinalen i Barcelona och får där sällskap av Polen som kom tvåa i serien med sin delade sjätteplats, som rimligtvis innebar tvåa bland divisionslagen eftersom Sverige tillhör division 1. Polen kan också  flyttas upp till division 1 nästa år men det kräver att Polen blir bland de åtta bästa i världsfinalen. I så fall petar Polen bort Italien från högsta ligan 2016.

    Resultat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden