Hoppning
21 november 2016 15:08

Madam – ponnykorsningen som födde en stjärna

Douglas Lindelöws stjärnhäst Zacramento laddar som bäst för SIHS. På Alingsås RS finns hans mamma Madam Butterfly och själv ska hon försöka erövra KM-titeln i helgen. ”Hon levererar alltid ända in i mål” säger verksamhetschef Carita Wikström-Zetterström om den populära ridskolehästen.

Madam – ponnykorsningen som födde en stjärna
Madam Butterfly är något av en drottning på ridskolan i Alingsås medan Zacramento hoppar världen över.

Senaste året har Zacramento (SWB, val f 2005, e Cardento-Cortus, uppf Björn Mattsson och Birgitta Bertelsen, äg Håkansson Häst AB) seglat upp som en av landets hetaste hopphästar med Douglas Lindelöw i sadeln. Förra helgen var de fyra i världscupen och om några dagar hoppar de på Friends arena. Vem är då egentligen stoet bakom Zacramento? Jo, det är ponnykorsningen Madam Butterfly (f 2000, e Cortus-La Paz, uppf Björn Mattsson och Birgitta Bertelsen) som bor på en ridskola i Alingsås.
– Vi kallar henne numera för ”stjärnmamman” säger Carita Wikström-Zetterström och skrattar.

Carita är verksamhetschef på Alingsås RS och den som köpte Madam Butterfly som 6-åring. Madams mamma Kendy är en holländsk ridponny som har såväl Ladykiller XX som Ramiro Z i stammen. Kendy fick enligt Blup bara en avkomma och denna var efter Cortus. Madam blev det lyckade resultatet hos Björn Mattsson och Birgitta Bertelsen och hon fick i sin tur sin hittills enda avkomma med Cardento hos samma uppfödare. Det var Zacramento.

När Alingsås RS köpte Madam Butterfly hade hon Zacramento vid sin sida och han blev kvar hos uppfödarna Björn Mattsson och Birgitta Bertelsen innan han så småningom såldes vidare för att börja klättra i klasserna. Resten är, som vi alla vet, historia och den är en bit på väg till världscupfinal och kanske EM som är Douglas mål med Zacramento,
–Vi tycker allihopa att det är jätteroligt att det går så bra för Zacramento. Inställningen kan han säkert ha fått från Madam, som själv har en otrolig bra inställning och alltid vill vara felfri, säger Carita.


Madam Butterfly hoppar gärna, här med ridskoletjejen Lina Falk. Foto: Elisa Tingsén

Förra helgen gick Madam klubbmästerskapet i dressyr. Det är inte stora favoriten, men samtidigt som Zacramento hoppar på SIHS  får Madam istället flyga fram på KM i hoppning och det gillar hon bättre.
– Då ska hon försöka erövra KM-titeln. Hon har gjort fina resultat upp till 1,10 med ridskolans ryttare och vill alltid hoppa. Ställer man henne på startlinjen levererar hon ända in i mål. 

Madam och hennes stallkompisar har 22 härliga hektar och går ute i flock där stoet lever upp till sitt namn och håller ordning på gänget. Hon är såväl kittlig som bestämd i boxen, men en ängel med både små nybörjare och ridskolans mest rutinerade ryttare på ryggen. Hon beskrivs som en guldhäst i alla lägen och Carita Wikström-Zetterström, som själv föder upp hopphästar, skulle gärna se fler små Zacramentos komma till världen.
– Efter att jag kom tillbaka som verksamhetschef efter några år på annat håll har jag tänkt att vi ska satsa lite på egna kvalitetshästar och just Madam har visat genom Zacramento att hon är ett bra avelssto. Hon har därtill varit väldigt hållbar och sund under alla år. Vi är många uppfödare i takten och det är många avelsintresserade i föreningen, så visst skulle vi gärna betäcka Madam framöver. Det har funnits spekulanter på henne, men vi håller hårt i vår Madam, säger Carita.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden