Hoppning
28 april 2013 13:58

Beezie Madden världscupmästare

(Uppdaterad 16.40) Utöver mästerskap som OS, VM och EM är världscupfinal det största man kan vinna som ryttare. Efter en omhoppning mellan OS-guldmedaljören Steve Guerdat och Beezie Madden - som slutat på samma fel - gick titeln till USA:s Madden.

Beezie Madden världscupmästare
Beezie Madden och hennes Simon.

Det blir omhoppning om segern, efter att sista startande Beezie Madden fått ett nerslag med Simon och – precis som Guerdat – slutat på nio fel. Tredjeplatsen går till franske Kevin Staut, medan Rolf-Göran Bengtsson blir bästa svensk på sjätte plats. Henrik von Eckermann slutar åtta, Jens Fredricson tolva och Malin Baryard Johnsson på plats 20.

Omhoppningsbanan går över sju hinder och har en maxtid på 43 sekunder.
Steve Guerdat var först ut och kunde inte göra mycket annat än att satsa fullt ut. Men två hinder föll och nu kan Beezie Madden rida på säkerhet för att ta hem segern.

Det var precis vad hon gjorde – Beezie Madden red som i en grundomgång med stora svängar och normaltempo. Felfritt och segern går även i år till USA!

Se omhoppningen via SVT.

Löpande uppdatering andra rundan:
Finalen avgörs över två omgångar, där de 23 ekipagen hoppar den första rundan över tolv hinder på 1,60-höjd. Den största oxern, hinder nummer 11, mäter 1,60 i höjd och är 1,80 meter bred. 
Efter omgång I går de 20 bästa nu vidare till omgång II över en ny bana med tolv hinder. Omhoppning blir det endast om segern, ifall det finns flera ekipage på samma antal fel.

Alla fyra svenskarna finns bland de 20 som får starta i andra rundan. Men Malin Baryard Johnsson har strukit H&M Tornesch, precis som Hans-Dieter Dreher och Pius Schwizer, vilket gör att andra rundan innehåller 17 ekipage.

Jens Fredricson hade även han tänkt stryka sig, men efter att ha sett filmen från sin första runda  bestämde han sig för att starta ändå, då Jens tyckte att Lunatic hoppade så pass lätt. Och vilken runda de fick till i andra omgången – endast hinder 11a, oxern in i tvåkombinationen, föll och de fick fyra fel. Det gör att ekipaget stannar på 29 fel.

Se Jens Fredricsons andra runda via SVT. 

Publiken ville så gärna, så gärna se den första nollan genom Henrik von Eckermann och Gotha FRH. Stoet som brukar vara så cool var nu taggad till tänderna och Henrik fick ta några ordentliga halvhalter mellan hindren för att få henne att lyssna. Men Gotha hoppade strålande, hela vägen fram till sista oxern som tyvärr föll. Fyra fel till Henriks tidigare 16 gör att han just nu toppar sammanfattningen med sina 20 fel.

Se Henrik von Eckermanns andra runda via SVT.

Så kom den då till slut, finalens första nolla. Spanjoren Sergio Alvarez Moya sitter på fantastiske Carlo, och nu fick de till det – felfritt och upp i totalledning på sammanlagt tolv fel.

Rolf-Göran Bengtsson lyckades – nästan – upprepa Moyas bedrift med Quintero La Silla när han tog sig i mål endast med ett tidsfel. RGB går därför inte om Moya, utan slutar på sammanlagt 13 fel och ligger tvåa just nu.

Se Rolf-Göran Bengtssons andra runda via SVT.
Se intervju med Rolf-Göran Bengtsson.

Bäst när det gäller, det är den olympiske mästaren Steve Guerdat. Nu satte han en felfri runda inom tiden med sin guldhäst Nino des Buissonnets och slutar på nio fel totalt.

Onlineresultat

Sammanlagda ställningen i världscupfinalen

Banskiss

SVT Play sänder live från världscupfinalen
Även SVT1 sänder hoppfinalen.

Löpande uppdatering första rundan:
23 ekipage kommer till start i världscupfinalen som startar klockan 14.00. Malin Baryard Johnsson går ut först med H&M Tornesch 1042, Jens Fredricson startar som nummer 10 med Lunatic, direkt efter kommer Henrik von Eckermann på Gotha och Rolf-Göran Bengtsson avslutar svenskkvartetten med Quintero La Silla som nummer 20.

Malin Baryard Johnsson satt på en storhoppande H&M Tornesch 1042, men två hinder föll på vägen mot mål. Tiden, som är satt till 61 sekunder, blev lite för tuff och Malin drog även på sig ett tidsfel.

Se Malin Baryards runda via SVT.

Efter att de tre första ryttarna dragit på sig tidsfel beslutade banbyggaren att ändra maxtiden från 61 till 63 sekunder. Det innebär att Malin får åtta fel istället för nio.

Efter nio ryttare är bästa resultatet fyra fel, som amerikanaren Karl Cook, Irlands Denis Lynch och belgaren Ludo Philippaerts har lyckats med.

Jens Fredricson fick sin Lunatic att sträcka på sig ordentligt, men den lille kämpen räckte inte riktigt över de gigantiska hindren. Fyrans oxer föll, sedan c-hindret i trekombinationen (oxer) och även plankhindret som står som nummer 10.

För Henrik von Eckermann gick det bättre, även om Gotha FRH var i och kände lite på bommarna. Åttans oxer föll dock, men fyra fel placerar honom i topp efter elva ekipage.

Den olympiske mästaren Steve Guerdat, på sin guldhäst Nino des Buissonnets, var så nära att sätta den första nollan. Men efter hinder 11, banans största oxer – 1,60 hög och 1,80 bred – är avståndet till det sista räcket kort och hindret föll. Fyra fel, som nu sammanlagt sju ryttare har som bästa resultat.

Rolf-Göran hade inte samma fina flyt som tidigare, utan Quintero La Silla blev lite av och på. De båda räckena i tvåkombinationen, som står som hinder 5a och b, föll och därefter var bakbommen på åttans oxer uppe och vände – men bestämde sig för att ligga kvar. Ett tidsfel blev det också, vilket gjorde att de slutade på nio fel.

Ingen klarade den första rundan i den avgörande finalomgången felfritt, inte ens sista startande Luciana Diniz på Lennox. Där blev det istället tolv fel, vilket gör att sammanfattningen nu toppas av USA:s Beezie Madden/Simon. Rolf-Göran är fortfarande bästa svensk på delad femteplats, med tolv fel. Henrik är strax bakom, på plats nio med 16 fel.

Onlineresultat

Sammanlagda ställningen i världscupfinalen

Banskiss

SVT Play sänder live från världscupfinalen
Även SVT1 sänder hoppfinalen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden