Hoppning
14 juli 2013 22:59

GP-segern till Jens

Jens Fredricson vann årets sista hoppklass i Falsterbo Horse Show. Med god hjälp av den smått fantastiska svenska Lunatic fick den svenska stjärnan, som förra året ordnade svensk seger i nationshoppningen, 66 000 euro för segern i Longines Falsterbo Grand Prix.

GP-segern till Jens
En mycket sammanbiten och målmedveten Jens Fredricson vann Grand Prix med Lunatic. Foto: Peter Zachrisson

Grand Prix gick över två 1,60-rundor, där de 25 procent bästa från den första rundan fick fortsätta ytterligare ett varv. Sju av dem som gick vidare var felfria och som andra nolla tog Marcus Ehning ledningen efter en ny nolla med Copin van de Broy.

Hur övriga än försökte var det ingen som ens kom i närheten av tyskens tid – tills Jens kom. Som sista ryttare i årets Falsterbo Horse Show satte Jens kanske inte allt på ett kort men mycket nära. Och den fantastiska Lunatic (val f -98 e Landlord-Utrillo, uppf Magnus Dyrendahl) var med honom hela vägen.

Det var heltyst på läktarna under större delen av ritten men på väg mot sista hindret började de som såg jumbotronen inse vad som var på gång. Då höjdes allt till ett sorl som ökade till ett vrål när Jens var i mål 0,67 sekund bättre än Ehning.

Ingen av övriga svenskar kom till den andra rundan. Angelica Augustsson och Peder Fredricson var närmast på fyra fel med SIEC Livello och H&M Cash In, varav Angelicas kom på det sista hindret.

– Jag kände redan när jag, tillsammans med vår förbundstränare Henk Nooren,  trimmade hästen i dag på morgonen att det här kunde bli min dag. Lunatic är i kanonform och kändes dunderfin. I grundomgången tänkte jag inte så mycket på att bli den snabbaste nollan utan mer på att få en bra tid så jag kunde går vidare till andra rundan om jag fick ett nedslag, berättade Jens.

– Självklart var det bra att gå ut sist i den andra rundan och veta exakt vad som gällde. Jag såg Marcus och visste att jag måste rida samma väg och absolut inte använda mer galoppsprång mellan hindren. Från det näst sist till det sista hindret kände jag också att tiden inte skulle hålla, att jag därför var tvingad att ta ett galoppsprång mindre än Marcus. Det lyckades tack vare att jag har en så fenomenal häst, fortsatte Jens.

– Om Marcus ridit sist är jag helt säker på att han vunnit. Att starta sist var lösningen i dag, summerade Jens om sin största individuella vinst i karriären.

Som ganska vanligt förklarade även Marcus Ehning och den holländska trean Jerome Dubbeldam att de var mycket nöjda med sina hästar och över placeringarna.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden