Hoppning
24 augusti 2013 15:35

RGB missade pallen

Rolf-Göran Bengtsson och Casall fick fyra+fyra fel i EM-finalen och slutade fyra. Ny Europamästare är Frankrikes Roger Yves Bost. Britten Ben Maher tog silver och hans landsman Scott Brash brons. Här kan du se flera av finalritterna.

RGB missade pallen
Tiden som Europamästare är förbi för Rolf-Göran Bengtsson. I allafall för den här gången. Han slutade fyra på EM i danska Herning i dag. Roland Thunholm

Första finalbanan innehåller flera hinder på 1,65 och en hel del utmananande avstånd. Bland annat är det exakt mitt mellan fem och sex galoppsprång från trekombinationen, hinder nummer 7, till ett räcke med vattenmatta under. Hinder nummer 9 är ett orange rättuppstående hinder, i stort sett utan stöd och bara två meter brett som följs av en så kallad polsk oxer. Det finns också en helt svart oxer på banan. Den sista linjen med en väl tilltagen oxer följt av en tvåkombination med två korta galoppsprång mellan A- och B-hindret väntas ge stort utslag. Tiden är dessutom snålt tilltagen. 

(Uppdaterad 13.35) När de sex första ekipagen, de som ligger sämst till inför finalen, har ingen varit felfri. Äntligen är läktarna fullsatta. Hemmaryttaren Sören Pedersen var nära en felfri runda med ett nedslag och ett tidsfel. Den svarta oxern har fått många nedslag. Den sista kombinationen har också varit en stor svårighet med många nedslag. Trots att de flesta ryttare har valt att lägga in ett extra galoppsprång där har hästarna svårt att få plats med två galoppsprång mellan A- och B-hindret. Distansen mellan 4 och 5 har också varit en svår nöt att knäcka för ekipagen. 

(Uppdaterad 13.55) Det är fortfarande ingen felfri. Världsettan Christian Ahlmann och Codex One, Tyskland, startade som nummer 15 och fick ett nedslag på den svarta oxern och B-hindret i den sista kombinationen. Dessutom blev det ett tidsfel för ekipaget. Nu är tävlingen inne på dem som ligger inom två nedslag bakom Bengtsson.

(Uppdaterad 14.00) Storbritanniens Scott Brash gjorde dagens första felfria runda. Han lotsade sin häst enkelt och okomplicerat runt och valde bland annat att inte lägga in ett extra galoppsprång innan den avslutande kombinationen, vilket övriga har gjort. Se hans runda via SVT Play nedan. 

 

(Uppdaterad 14.06) Olympiske mästaren Steve Guerdat, Schweiz, var också felfri efter några tillfällen då bommarna darrat till, bland annat i de båda kombinationerna. Se hans ritt nedan. 

(Uppdaterad 14.10) Nu är det dags för topp-fem. Tysklands Ludger Beerbaum var felfri ända tills sista hindret efter att Chiara visat sin kvickhet och klokhet på hinder flera gånger. Beerbaum red också på sex galoppsprång mot den sista kombinationen, men Chiara hann inte med att få upp hovarna på B-hindret i kombinationen. 

(Uppdaterad 14.15) Rolf-Göran Bengtsson och Casall fick ett nedslag, och det var den sista linjen som blev för svår även för regerande mästaren. Han red på sju galoppsprång fram dit. Casall lade in ett travsteg för att försöka få plats mellan A- och B-hindret. Han rev A-hindret. 

Se Rolf-Göran Bengtssons första runda i EM-finalen via SVT Play nedan.

 

(Uppdaterad 14.20) Fransmannen Roger Yves Bost drar i från efter en felfri runda där hästen höll på att slå knut på sig själv för att inte riva. Se hans runda via SVT Play nedan. 

 

(Uppdaterad 14.25) Ledande Ben Mahers häst visade lika fin form som tidigare under mästerskapet men var den första hästen att få ett nedslag på den polska oxern. Däremot fick ekipaget den sista linjen att se enkel ut. Rolf-Göran Bengtsson är fyra inför andra rundan, 4,05 fel efter ledande Roger Yves Bost. Till Ben Maher, som ligger tvåa, har Bengtsson 1,63 fel och till bronsplatsen med Steve Guerdat är det 1,34 fel. 

Se Mahers första runda nedan.

 

(Uppdaterad 15.30) Andra rundan är i gång. Jos Verloy, Julio Arias, Paul Estermann, Maikel van der Vleuten och Jur Vrieling har strukit sig. Banan är kortare och allt händer inte lika snabbt som i första rundan. Avslutningen är en tre kombination med räcke, oxer, räcke.
– Passar Casall perfekt, säger Sylve Söderstrand.  

Hemmapubliken fick arenan att vibrera med sitt jubel då dansken Andreas Shou gick runt med ett tidsfel. Frankrikens Aymeric de Ponnat är enda felfria när sju ekipage har startat. 

(Uppdaterad 15.45) Tysklands Ludger Beerbaum har många fans på plats och det hördes när han gick in på arenan. Den rutinerade ryttaren lotsade Charia så när felfritt runt banan, men fick ett nedslag på b-hindret i den avslutande trekombinationen. Många har haft problem med hinder nummer 7, ett rättuppstående med tunna plank som är formade som vågor. 

(Uppdaterad 15.50) Nu är vi inne på topp fem. Britten Scott Brash var felfri efter en runda där hans häst verkligen bjöd till.  

(Uppdaterad 16.00) För första gången under mästerskapet såg det ut som om Rolf-Göran Bengtsson fick jobba lite för att motivera Casall inne på banan. Det såg ut att lyckas ända tills näst sista hindret, B-hindret i kombinationen där det kom ett nedslag.

Se RGB:s andra finalrunda nedan.

Olympiske mästaren Steve Guerdat fick ett stopp på samma hinder strax efter. Men åt Frankrikes Roger Yves Bost och hans akrobatiske Castle Forbes Myrtilles Paulois var det inte mycket att göra. Ekipaget var felfritt och Bost är ny Europamästare. 

Se Bost guldrunda nedan. 

Läs allt du behöver veta inför finalen där Rolf-Göran Bengtsson ska försvara sin Europamästartitel  här. 

Online-resultat och startlista

Både SVT2 och SVTPlay sänder direkt från kl 13.00. Även Radiosporten sänder direkt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden