Hoppning
22 augusti 2013 21:03

EM-brons till Sverige

Tre felfria rundor i lagfinalen lyfte Sverige till brons i EM:s nationshoppning. Jens Fredricson och Lunatic inledde med en felfri runda. Angelica Augustsson stod för ännu en en nolla. Henrik von Eckermann fick ett nedslag och Rolf-Göran Bengtsson var felfri.

EM-brons till Sverige
Rolf-Göran Bengtsson på väg mot sin tredje felfria runda på EM i Herning. Photo: Roland Thunholm

Det är en tuff utmaning som väntar de tio lagen som ska göra upp om EM-medaljerna. Hindren är väl tilltagna med flera tekniska svårigheter, bland annat kort avstånd hela vägen i trekombinationen och en avslutande oxer som är två meter lång. Efter vattengraven står det ett glest, smalt rättuppstående hinder på båge. Tiden är också snålt tilltagen, precis som tidigare under mästerskapet. SVT Play sänder direkt. 

(Uppdaterad 18.20) De första 14 ingår inte i några lag utan är med i klassen för att försöka kvalificera sig vidare individuellt. När de första åtta ekipagen har gjort sin runda har ingen lyckats vara felfri. Tiden är svår för ekipagen att klara. Hemmaekipaget Sören Pedersen och Tailormade Esperanza de Rebel var nära men fick ett tidsfel.

(Uppdaterad 18.35) Spaniens Sergio Alvarez Moya var först ut i själva lagtävlingen och fick det inte att stämma med sin häst. Ekipaget slutade på tolv fel. Även Irlands förstaryttare Shane Sweetnam fick tolv fel. 

(Uppdaterad 18.45) Det väntas fortfarande på första nollan. Italiens Neptune Brecourt, riden av Luca Maria Moneta, bjöd på ett riktigt konststycke när han hann med att både tappa ned och dra upp bakbenen mellan bommarna över sista oxern. Det är trekombinationen och linjen med vattnet som har orsakat störst problem hittills.  

(Uppdaterad 18.50) Jens Fredricson och Lunatic började med fina språng och löste linjen med vattengraven fint och kämpade sig genom trekombinationen. Ekipaget hade hittat flytet och rytmen igen, och nu höll det hela vägen. Lunatic gick i mål utan fel.
– I dag gjorde jag det jag skulle göra. Det är svårt för hästen att göra det den ska om inte jag gör det, säger Jens Fredricson som också har haft hjälp av landslagets mentala coach Esther Müller efter gårdagens dåliga runda då han fick fem nedslag.
– Jag har fått mycket hjälp av henne. Det är enkelt – bara att radera det som var dåligt och tänka framåt och tänka nytt, säger han.  
– Jag hade bättre tryck och bättre balans i dag. Det var skönt att vara felfri. Laget behövde en felfri runda.

Se Jens Fredricsons runda via SVT Play här. 

(Uppdaterad 19.15) Nu har nollorna börjat trilla in. Förutom Sverige har Storbritannien, Schweiz, Tyskland och Holland börjat med en felfri runda. Italien har en ryttare som har vägrat ut sig och en med nio fel.

(Uppdaterad 19.25) Angelica Augustsson och Mic Mac du Tillard flög över trippelbarren som är nummer ett och fortsatte sedan i samma stil. Mic Mac visade gång på gång hur hinderklok hon är och höll reda på sina hovar varenda sekund till publikens förtjusning. Ekipaget stod för Sveriges andra felfria runda. 
– Vi har bytt bett till så nu gick hon mycket mer kontrollerat. Jag var nervös för att byta eftersom hon är så känslig och inte accepterar alla bett. Men det blev ju bra. Vi hade sagt att jag skulle försöka gå på sex galoppsprång till trekombinationen, men om det inte gick var plan B att rida på fem. Nu blev det fem, säger Angelica Augustsson.

Se Angelica Augustssons runda via SVT Play här. 

(Uppdaterad 19.35) När alla lag har haft två ryttare på banan är det bara Sverige som har lyckats med två felfria rundor. Sverige ligger fortfarande femma, men samtliga före i resultatlistan har bara en felfri så här långt. 

(Uppdaterad 19.45) Henrik von Eckermann och Gotha FRH började bra. I trekombinationen kom ekipaget inte in helt rätt, landade lite nära bakom b-hindret och räckte inte riktigt över c-hindret där en bom föll. Det blev fyra fel.
– Faan, kommenterade Henrik.
Sylve Söderstrand tillbaka:
– Det var faktiskt en nollrunda.

Se Henrik von Eckermanns runda via SVT här. 

(Uppdaterad 19.50) Spänningen fortsätter. Det är mindre än ett fel för Sverige upp till Schweiz och bronsplatsen. Sverige fortfarande femma, Storbritannien leder. 

(Uppdaterad 19.55) När Schweiz Janika Sprunger drog på sig ett tidsfel gick Sverige upp till fjärdeplats. 

(Uppdaterad 20.10) Rolf-Göran Bengtsson och Casall började med stora, flotta språng där hingsten strålade av samma hoppglädje som tidigare under mästerskapet. Det blev lite jobbigt fram till trekombinationen men det löste sig. Ekipaget satte Sveriges tredje felfria runda. 

Se Rolf-Göran Bengtssons runda via SVT här.

(Uppdaterad 20.21) Innan klassen är färdig är det klart att Sverige har tagit brons. Resultaten gick Sveriges väg. Storbritannien vann och Tyskland kom tvåa. Individuellt ligger Rolf-Göran Bengtsson trea och får sällskap av Henrik von Eckermann till fortsättningen av mästerskapet. 

Lyssna på vad tv-kommentatorn Lotta Björe säger till SVT om Sveriges chanser här.  

Läs mer

Online-resultat
Lagresultat
SVT Play
FEI-tv sänder direkt
Individuell ställning (de 25 främsta går vidare till lördagens final)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden