Hoppning
4 januari 2014 14:54

RGB med fokus på individen

Köerna ringlade sig långa vid insläppet, alla ville vara i tid när Rolf-Göran Bengtsson kom till Flyinge för att hålla clinic.

RGB med fokus på individen
Rolf-Göran Bengtsson fick köerna att ringla sig när han höll clinic på Flyinge under lördagen.

Individanpassad träning för speciella hästar var dagens tema. Rolf-Göran Bengtsson inledde dagen med att själv rida Darrant, en 6-åring (e Warrant-Lupicor H äg Eqaijo AB). Det blev en hel del grundjobb, och markering av att även en ung häst måste koncentrera sig. 
– Ridbanan är hästens arbetsplats och därför får den låta bli att intressera sig för allt annat runtomkring, sa Rolf-Göran. 

Rakriktning, tempo och balans stod sedan i fokus, men ännu mera vikten av hästens bakbensaktivitet. 
– Man måste ha motorn på vilket inte minst gör att man kommer fram till att man inte behöver så mycket hand. På så sätt behöver man heller inte använda starka bett vilket i förlängningen innebär att hästen vågar och kan söka sig neråt/framåt och hoppar med bättre ryggverksamhet. Det ger också mera harmoni efter landningen eftersom hästen då kan ”falla ner” med lång hals och nacke, sa Rolf-Göran.
– Ett bra sätt att stärka bakbensjobbet är tempoväxlingar. 

Caillou Z (e Cracky Z.-Carthago äg Hans Almvide) var nästa häst, riden av Henrik Ankarcrona. Här blev det en fortsättning i konsten att få hästen koncentrerad, sätta den i balans och byta galopp på ett okomplicerat sätt. Stephanie ”Steffi” Holmén avslutade förmiddagspasset med Fendi (e Fir Feeling-Corland äg Grevlundagården AB).
– Lite nervöst det här, tyckte Steffi. 
– Det är annorlunda när det är tävling, då vet man ju vad man ska göra. 
Hon hade inte behövt oroa sig, efter inledande uppvärmning hoppade hon olika linjer på banan och tog RGB:s instruktioner så exakt att hon drog ner dagens första applåder från den andäktigt lyssnande publiken. 

Efter en kort lunchpaus väntade ytterligare fyra hästar, av olika storlek, utbildningsnivå och med problem. Det var stora och valpiga Quintus (f 2008, e Quintender-Satisfaction äg Flyinge AB) med Henrik Ankarcrona, det var Charlie (f 2006 e Casall Ask-Corofino äg WGE Horses och Grevlundagården AB) riden av Stehanie Holmén och Maria Gretzer-ridna La Mom Piaf (f 2008, e Lux Z-Irco Marco äg Sörsjö Ridcenter) och till sist Thriller P (f 2004, e Cardento-Lucky Light äg Mörner och Weil).
– Jättebra hästar att hålla clinic med, tyckte Rolf-Göran.

Hans ridning på Thriller P imponerade, inte minst på de 25 tränare som hade clinicen som inslag på en kurs på Flyinge. RGB har hjälpt Stephanie Holmén med träningen av hiungsten och tuyckte nu att den utvecklats väldigt fint.
– Den kan bli lite stark, men jag hoppas att jag med mina övningar kunde visa sätt att komma till rätta med ett sådant problem.

Själv är RGB nu tillbaka efter sin ljumskskada.
– Jag har hoppat några språng hemma innan jag kom hit, mest för att testa mitt lår, berättade han.
– Det kändes helt okej, så nu förbereder jag mig för att tävla i Basel till helögen. Sedan hoppas jag på Zürich, Bordeaux och Göteborg med Casall. Och sedan under året så klart VM.


Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden