Sport
28 februari 2014 12:50

Kittel tvåa i WC-dressyren

Patrik Kittel och Toy Story bjöd på en klockren uppvisning när dressyren satte i gång i Scandinavium. Ekipaget slutade tvåa i Grand Prix-klassen som inledde världscupdressyren. Tysklands Jessica von Bredow-Werndl vann.

Kittel tvåa i WC-dressyren
Patrik Kittel red Toy Story till en andraplats när världscupens dressyr inleddes i Göteborg på fredagen. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hela sex svenska ekipage finns bland de 13 som startar GP:n. Alla startande kommer att få rida küren i morgon. 

Först ut i klassen 12.45 var danskan Nanna Skodborg Merrald med Millibar.
– Det var lite för spänt där inne. Men jag är väldigt nöjd med mitt galopprogram, säger Nanna Skodborg Merrald som slutade på 72,64 procent. 

Nummer två i startfältet var en av förhandsfavoriterna, Hollands Hans-Peter Minderhoud med Johnson. Ekipaget fick 71, 14 procent. 
– I dag var Johnson inte riktigt med mig på banan. Han var lite för ofokuserad och lite för fräsch. Vi hade dessutom en del missar. Vi fick omslag i en galoppfattning och fel i bytena i vartannat. Det var inte vår bästa dag på banan i dag, säger han. 

Belgiens Marc Peter Spahn tog det säkre före det osäkra under sin uppvisning och slutade på 66,96 procent.
– Det var första gången vi tävlar i ett sådant här sammanhang. Jag visste inte alls hur min häst skulle reagera, så jag vågade inte rida på allt för mycket. Men jag är nöjd med min häst och ser fram mot i morgon. Jag ska rida till musik av Michael Jackson. Och jag tror att musiken passar oss bra, säger han. 

Världscupdebutanten Paulinda Friberg red sin di Lapponia T som nummer 4. Hon gjorde en klart godkänd debut och fick 68,08 procent. Men ekipaget hade en miss i sista piruetten då hästen bytte galopp på väg ut. 
– Jag är jättenöjd med min häst, men lite arg över missen just nu, säger Paulinda Friberg. 
Förbundskapten Bo Jenå följde ritten med stort intresse.
– Debuten är mer än godkänd, missen kostar dock lite, säger han. 

Danmarks Lena Leschy Aamann och Goerklintgaards Faner fick 67,22 procent. 

Sofie Lexner startade en pigg och lite het Charming Boy som nummer 6. Ekipaget gjorde en jämn uppvisning som bland annat innehöll en fin, regelbunden piaff. 
– Jag är jätteglad över att jag får vara här rida. Det trodde jag inte för sex månader sedan. I morgon kör jag så det ryker i küren, säger ryttaren som skadade sin nacke allvarligt i en ridolycka i höstas. 
Sofie Lexner slutade på 67,972 procent. 

Direkt efteråt var det dags för en annan debutant i världscupen, Caroline Darcourt.
– Han har varit så himla spänd här. Jag har varit lite orolig för honom. Vi har till och med kontrollerat honom men det är ingenting. Det är nog jag som är lite hönsmamma. Oavsett vad jag får för procent så är jag nöjd med att det kändes bättre men jag retar mig på att jag själv gjorde fel i sista bytet ur galoppsaxen. Men jag är nöjd med min världscupdebut med tanke på hur det har känts tidigare, säger Caroline Darcourt som fick 65, 059 procent.

När sju ekipage har gjort sin start leder fortfarande första startande, Nanna Skodborg Merrald. 

Först ut efter pausen var Juliette Ramel med Ten Points. Det svenska ekipaget fick problem i saxen. 
– Han kastade sig mot min innerskänkel så jag hann inte med bytet. Men annars är jag jättenöjd med hur han uppförde sig där inne, säger Juliette Ramel som fick 68,180 procent. 

Kristian von Krusenstierna red Biggles till 66,964 procent efter en uppvisning där Biggles inte var helt avspänd. Detta visade han bland annat genom att gå och gapa. 
– Jag fattar inte var den här hästen får all sin energi i från. Han var lugn och fin i morse när jag red. Nu var han som en duracellkanin. Det var alldeles för mycket på. Det är oberäkneligt. Jag trodde att jag hade koll på det i dag. Men inomhus blir han svår. Det blev inget flyt i ritten, säger Kristian von Krusenstierna. 

Tysklands nya stjärnskott Jessica von Bredow-Werndl var strålande glad efter sin uppvisning där det mesta gick rätt. 
– Han var så fin, så fin, var det enda hon fick ur sig mellan kindpussandet i ryttargången direkt efter ritten. 
– Han ville inte gå ut riktigt i en hörna innan passagen, han ålade sig lite för mig. Men sen kom vi på rätt spår igen och jag tycker att vårt program gick fint även om det inte var samma känsla som i Neumünster: Jag tyckte det var härligt att rida här, säger hon. 
Tyskan gick upp i en solklar ledning med 75,06 procent. 

Hemmafavoriten Patrik Kittel startade Toy Story näst sist. Ekipaget gjorde en välbalanserad och klockren uppvisning utan några fel. Den rutinerade ryttaren visade den mogna GP-hästens hela register. Ekipaget fick 74,74 procent och lade sig på andra plats. 
– Jag tyckte att jag hade många höjdpunkter i mitt program. Han var lite matt men det är ändå många saker han gör bra. Vi hade en liten dipp i en serie, det blev ett litet misstag. Och ”Toy” är inte heller särskilt förtjust i saxen. Men han kändes bra och vi var mycket nära vårt personbästa och det är jag nöjd med, säger Patrik Kittel.
– Jag har inte bestämt vilken kür jag rider, men jag tror att det blir till Billy Idol-musiken.

Sist ut var Norges Cathrine Rasmussen och Fernandez. 

Svtplay börjar att sända 14.05. 

Online-resultat

Startlista

Läs mer

Kim Lundin/Annelie Frank

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden