Sportnytt
27 juni 2017 19:00
Ridsportplus

Nej till maxgräns för fyraåriga hopphästar

Hoppkommittén har nu behandlat djurskyddsutskottets förslag om ett maximerat antal starter för 4-åriga hopphästar. Resultatet blev magert, kommittén ser det hela som en ”icke-fråga”.

Nej till maxgräns för fyraåriga hopphästar
"Om pendeln går åt andra hållet – om tävlandet ökar – får vi titta på det igen", säger hoppkommitténs ordförande Jonas Holmberg om förslaget att begränsa antalet starter för 4-åriga hopphästar. Ekipaget på bilden har inget samband med artikelns innehåll. Roland thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När hoppkommittén sammanträdde via telefonmöte den 13 juni under ledning av sin nya ordförande Jonas Holmberg, var djurskyddsutskottets rekommendation en av flera punkter på agendan. 
    Utskottet, under ledning av Karl-Henrik Heimdahl, hade rekommenderat ändringar till skydd för 4-åriga hopphästar med max tolv starter per år, max fyra per månad och ingen start före den 1 april. 

    ”Går inte att ha regler mot allt”
    Hoppkommittén gick igenom rekommendationen och beslöt sig för att ställa sig bakom den del som handlar om att inga starter ska göras före den första april. 
    – I övrigt ställer vi oss inte bakom någon begränsning. Vi anser att det är så få hästar som gör fler än 16 starter att det blir nära nog en ”ickefråga”. Det går inte att ha regler mot allt, säger Jonas Holmberg. 

    – De starter ryttarna gör på tävling har vi koll på. Om vi begränsar antalet finns risken att de väljer mer av annan verksamhet, som pay and jump som ligger utanför vår kontroll.

    Enligt det underlag som Ridsport visade i föregående nummer var det runt tio procent av de 4-åriga hopphästarna som gjorde fler än tolv starter åren 2015–16. Jämfört med åren 2011–14 är det en halvering. 
    – Vi i hoppkommittén har inte bestämt oss vad som är för många starter, vi konstaterar att läget är bättre än tidigare år, säger Jonas Holmberg. 
    – Med en begränsning föds osäkerheten kring vad de här hästarna skulle göra förutom att tävla, det är mycket svårare att hantera.
    – Arrangörernas regler för olika serier har utan tvekan stor påverkan på hur ryttarna tävlar, det styr mycket. Om pendeln går åt andra hållet – om tävlandet ökar – får vi titta på det igen. Jag upplever att ryttare är mer medvetna i dag, en positiv attitydförändring har skett de senaste åren. 

    ”Ska spela lite apa”
    Jonas Holmberg är helt enig med hoppryttaren Jörgen Larsson om att bedömningen av 4-åringarna vid championatet leder till för mycket ridning och träning av hästarna. Deltagande där kräver mycket lydnad för tidigt. 
    – Jag köper Jörgens inställning, 4-åringen ska spela lite apa och inte vara för anpassningsbar. De som dömer 4-åringarna borde vara kapabla att bedöma hästens kapacitet utan att titta på hur den är riden, det kommer från ryttaren. Man bedömer ridbarhet, för mig är det ett abstrakt ord, vad betyder det egentligen? säger Jonas Holmberg. 
    – En del hästar har det naturligt, andra måste tränas och ridas mer, frågan är vilken häst som blir bäst.

    Ändringar i reglementet
    För att regeln om inga starter före första april ska träda i kraft krävs ändringar i tävlingsreglementet för hoppning. Sådana ska först godkännas av tävlingssektionen och om det sker kan ändringen bli verklighet först till 2019. 

    Karl-Henrik Heimdahl, ordförande i djurskyddsutskottet, är glad att hoppkommittén ställer sig bakom förslaget med starter först efter första april för 4-åringar. Argumentet om att en begränsning av antalet starter inte drabbar så många har han hört förut. 
    – Även om en begränsning inte skulle ha så stor effekt så är det viktigt att förbundet visar vad som är rimligt – om inte med regler så rekommendationer, säger han. 
    – Sista ordet är nog inte sagt, 
    arbetet med att se över unghästtävlandet är inte avslutat. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden