Sport
25 augusti 2014 14:45

Dressyrens lagklass halvvägs klar

Caen har under dagen fått en hel del regn, banan blev rejält blöt men fortfarande fast. Tyskland leder efter två ryttare med Kristina Sprehe på Desperados individuellt. Sverige ligger efter halva klassen sexa. Imorgon klockan 8 står Isabell Werth och Bella Rose på startlinjen.

Dressyrens lagklass halvvägs klar
Vattnet börjar täcka banan ordentligt. underlaget är fortfarande fast. Varje hovtramp utanför banan är ljudligt. Kim C Lundin kim@witnet.se

Ställningen i halvtid är den väntade med tyskt i toppen följt av Holland med Hans-Peter Minderhoud och Storbritannien med Carl Hester i fin form.

Klassen fortsätter med ytterliggare 51 ekipage under tisdagen som avslutas med lagmedaljutdelning.

Till dig som kommer in när klassen avslutats. Texten uppdateradess under dagen, de senaste uppdateringen lades överst.

17:26
Äntligen var det dags för Minna Telde och hennes svarta skönhet Santana. De såg urstarka ut men i den första piaffen tog det stopp och Minna jobbade frenetiskt för att få igång honom igen. Den andra blev bättre och i galoppprogrammet var de sams igen. så blev det då hackigt även i den tredje och avslutande piaffen på medellinjen. Minna gick ut lite sammanbiten.Resultat 71,114 procent. 

16:59
I avdelningen köra på säkerhet så återfanns Carl Hester med sin känsliga Nip Tuck, dokumenterat ljudkänslig och ”spooky”. – Han har tomtar på loftet, som Carl sa i vintras när han berättade om sina olika GP-hästar. Det blev mycket spartanska första ökningar men ungefär vid galoppen började det lossna lite och vi fick sen en galoppökning där det gick att höra plasket ända upp nivå med pressläktaren uppe under taket. Nip Tuck både höll sig på mattan och visade fina byten i varje men travökning blev det inte någon att tala om. Carl Hester fick ovationer värdiga en mästare.

Nip Tuck i bra galoppaktion.

16:50
Hemmaryttaren Marc Boblet med sitt underbara sto Noble Dream Concept Sol, en elastisk dröm i svart sammet, möttes givetvis av stormande applåder. Stoet klarade stänket och plasket bra men den mjuka och försiktiga ridning blev lite väl avmätt idag. Jämfört med Boblets ritt i världscupfinalen var detta en blekare kopia. Ekipaget har framtiden för sig men Boblet tog inte sitt lag till högre höjd. Det ändrar inte att han fick en hjältes tack på väg ut.

Noble Dream plaskar runt.

15:30
USAs andra lagryttare Adrienne Lyle på sin stilige Wizard kämpade sig igenom hällregnet. Faktum är att den annars ganska hete Wizard såg mer avspänd och tillfreds ut än någonsin förr. en liten miss i en bytesserie i en annars stark ritt gav ett resultat som fick den ganska stora skaran amerikanska åskådare att tjuta av förtjusning. Det preliminära resultatet låg på lite över 71 procent och är i nivå med deras tidigare resultat.

Det stänker verkligen om benen på hästarna nu, Wizard klarade det utmärkt.

14:15
Hans-Peter Minderhoud har gjort många mästerskap och Glock’s Johnson är bara en av många GP-hästar med hans signatur på. Den store och i Holland mycket framgångsrike avelshingsten har under vintersäsongen etablerat sig genom bland annat flera världscupkval och i finalen i Lyon. Här i Caen gick det bra även om Hans-PEter nog red lite konservativt för att säkra sin ritt. Johnson behövde ganska mycket understöd i form av drivning i piafferna men jobbade på nu med hällregn och blöt bana. Det blev 74,371 procent och Hans-Peter klappade om sin hingst.

”Blev det några poäng tro?” tycks Hans-Peter undra när han spanade efterr resultattavlan.

11:37
Svart, vacker och en riktig hingst – ingen undgår att lägga märke till Desperado riden av Kristina Sprehe. De gjorde en bra ritt men det blev några felsteg här och var, ett taktfel i någon ökning, snedtramp i en piaff, helt enkelt lite små saker. Men när lägst nivån på alla detaljer är så hög så blir det bra procent i alla fall. Kristina tog Tyskland till dubbel ledning med 78,814 procent och den tyska läktarsektionen lät som om den fyllde hela stadion.

11:10
Så var det då äntligen dags för Jeanna Högberg, vår VM-raket. Hon och Darcia VH har stöd på läktaren av sin familj och Darcias uppfödare familjen Hansson från Västra Hobys stuteri.(Tack Birgit som alltid hjälper mig) Stödtrupperna kom redan under söndagen. På banan klarade de sig själva, efter trav- och skrittprogrammet låg de strax under 69 procent. Efter de inledande galopprörelserna klättrade poängen uppåt och Jeanna satte ett nästan prickfritt galopprogram sånär som på en liten malör i en piruett.

9:53
Australiens Maree Tomkinsson med vackra Diamantina har varit med om en verklig berg-och-dal-bana fram till start. Först inne i laget, sedan ute, sedan in igen. Det blev ett bra program strax under de 70 procenten men Maree fick jubel för bra mycket mer och hon såg genuint lycklig ut.

Diamantina 4

9:35
Tina Konyot startar som USAs första ekipage och hennes DWB-hingst Calecto V gör sitt sista mästerrskap enligt henne. Efter det här ska han bara ha roligt, kanske avel förklarade Tina tidigare i sommar. Här blev det inte något av deras bättre resultat utan de stannade under de 70 procenten som med stor sannolikhet kommer att krävas och lite till för att gå vidare till Specialen på onsdag.

Calecto V 

8:45
Holland har fått plocka in en hästreserv och ett helt nytt ekipage. Fjärderyttare för Holland är Diederik van Silfhout som rider Arlando NH NOP, en 9-årig hingst efter Paddox-Mytens xx. Två unga talang som har framtiden för sig, de gjorde en imponerande laginsats genom att sätta ett nästan prickfritt program på preliminärt 73,414 procent.

8:15
Tyska Fabienne Lüttkemaier har mästerskapserfarenhet från EM-2013 då hon var med och tog guld med D’Agostino. Sedan dess har resultaten svajat betydligt mer men hon blev ändå uttagen som reserv när det belv återbud i sista stund från Totilas och Matthias Rath. Hon klarade sin uppgift som fjärderyttare och första startande med bravur även om D’Agostino var spänd, Fabienne klappde honom på halsen flera gånger för att lugna. 73,586 procent blev det men Fabienne, som red i ganska kraftigt regn såg inte nöjd ut.

Grand Prix-programmet är välbekant för de flesta dressyrälskare. Den extra utamningen med ett mästerskap som VM är de två extra domarna vid banans kortsida, kallade F och K. De domarkurerna är placerade så att de står närmare in mot mitten än vid kortsidan vid C där tre kurer ska rymmas. På så sätt får de en lite annan vinkel än M och H-kurerna.
Till sin hjälp har de sju domarna även JSP, en Judges supervisory Panel bestående av två domare och en tränarrepresentant. de vakar i skyn över misstag eller felaktiga bedömningar men ändrar inte någon domares skala.

Domare C : Stephen Clarke, Storbritannien
Domare E : Isabelle Judet, Frankrike 
Domare M : Francis Verbeek, Holland 
Domare H :  Elizabeth Mc Mullen, Kanada
Domare  B : Dietrich Plewa, Tyskland 
Domare  K : Susan Hoevenaars, Auatralien 
Domare  F : Liselotte Fore, USA 

Online resultat individuellt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden