Sport
5 september 2014 19:00
Ridsportplus

Kolla in maratonbanan

Det finns hinder som kräver styrka, hinder som kräver teknik och hinder som gynnar det snabba spannet. Men gemensamt för alla maratonhinder på VM-banan är att de kräver en hel del taktiskt planerande av kusken.

Kolla in maratonbanan
Det sista hindret i fyrspannens maratonbana är ett vattenhinder där det gäller att hästarna har krafter kvar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I morgon, lördag, är det dags för körningens kraftprov, maratonkörningen. För att lyckas väl genom den nio kilometer långa hinderbanan räcker det inte med muskler, det krävs planering av hur varenda meter i de olika hindren ska köras.
    – Det gäller att anpassa sin körning efter vilka hästar man har i spannet och efter vilka krafter hästarna har kvar, säger den svenska landslagsledaren Lotta Pålsson. 

    Hon står vid sista hindret, nummer 8, som är ett vattenhinder. Precis som alla andra maratonhinder på VM-banan har den sex portar som ska passeras, A-F. Kuskarna ska inte bara memorera den bästa vägen för sitt eget spann, utan också ha en reservplan i huvudet om det är något som inte fungerar. 
    – Det är mycket att ha i huvudet. Och så ska det helst gå snabbt igenom hindren också, säger Lotta Pålsson samtidigt som en fransk kusk kommer springande i full fart genom hindret.

    Varje hinder tar ungefär en minut att köra igenom. En del hinder har bollar på vissa stolpar. Om dessa rivs blir det straffpoäng som omvandlas till tid. Om en port passeras från fel håll blir det också straffpoäng och om vagnen välter blir det uteslutning. 

    En viktig del i planering är hur hästarna i spannet fungerar och var kusken har sina starka och sina svaga kort. När hindren passeras trycker inre stånghästen upp mot stången, och detta ska den göra på muntligt kommando från kusken.
    – Det tar lång tid att bygga upp ett sådant förtroende och samspel mellan häst och kusk. Det är därför det är oväderligt att ha en rutinerad häst i spannet, säger Lotta Pålsson. 

    Den totala sträckan för spannen i maraton är ungefär 1,5 mil. Därför är det också viktigt att hushålla med krafterna i spannet. På VM-banan är det ett vattenhinder som sista hinder och det suger krafter extra mycket ur trötta hästar.
    – Även där gäller det som kusk att känna sina hästar och om det är någon som inte svarar riktigt som den ska. Då får kusken kanske planera om och ta hindret på något annat sätt.

    Se bildspel från kuskarnas camp här. 

    Läs mer

    Start- och resultatlistor

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden