Sport
7 september 2014 13:40

VM-finalens bana

Banan för finalen färdigställs inför eftermiddagens VM-final i hoppning i Normandie. Vi har tjuvkikat på utformningen.

VM-finalens bana
Banan med uppvärmnings fållan till höger i bild. starten går på det rättuppstående impressionisthindret nere till vänster, trekombinationen är 5a-5c och målgång är på Rolex-oxern nummer 8. FEI-hindret är nummer 3.

Banbyggaren Frédéric Cottier beskrev igår att han har begränsade möjligheter eller ens vilja att göra finalbanan särskilt svår.
– Det är hårt reglerat hur den utformas, det ska vara åtta hinder, endast en kombination, ingen vattengrav. Sen finns det regler för sponsorhinder som ska ingå så det är hårt styrt. Vi kommer att ha utsmyckning på banan men inte så mycket i hindren. Sen måste den utformas så att den inte blir för svår för hästarna som ska gå minst fyra rundor på banan, fem om det blir omhoppning.

Ryttarna och deras hästar får varsin uppbyggd fålla att hålla till i med sadelbock, stolar till de två medhjälparna varje ryttare får med sig in samt troligen lite dryck när det är dags. Det finns två framhoppningshinder uppställda och varje ryttare får någon minut på sig att känna på hästen och ta något språng innan de får startsignal.

Hemmahoppet Patrice Delaveau har fått startnummer fyra vilket betyder att han får hästarna på deras sista varv, risk för rivningar på grund av trötthet. 

Efter bangång går det att konstatera att det varken ser särskilt lätt eller ekonomiskt ut för hästarna. Det är stort om än inte maxat, trekombinationen är tuff och den del hinder kommer hästarna att titta till på.
Michel Robert som ridit två VM-finaler ansåg stt hinder nummer 6 kommer att ställa till mest problem, en stor oxer med såra kontraster.
– Jag tycker att vägen frm till finalen är får lång med två rundor dagen innan, en hade räckt mende han.

Sveriges Radios expertkommentator Maria Gretzer håller med om att banan är stor och maffig.
– Jag är lite förvånad, jag hade nog väntat mig att den skulle vara lite snällare.

Startlista för VM-finalen
Banskiss

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden