Sport
6 september 2014 15:24

RGB är i VM-final

Rolf-Göran Bengtsson är klar för VM-final efter en semifinalrysare. Han ska fajtas om medaljerna mot Beezie Madden, Patrice Delaveau och Jeroen Dubbeldam.

RGB är i VM-final
Rolf-Göran Bengtsson leder VM-semifinalen efter en första felfri runda. Roland Thunholm

Idag startar 29 ekipage, flera har dragit tillbaka sin anmälan. Tysklands Christian Ahlmann låg på tionde plats med Codex One men väljer att inte rida. Han ska rida viktiga klasser om cirka två veckor och tycker inte om finalens hästbytesformat enligt det tyska ridsportförbundet.

Uppdaterad 13.32. Det blev fyra nedslag för Alexander Zetterman och Cafino. Valacken började med en positiv uppsyn och visade återigen vilken ambitiös häst han är. Ekipaget var fint över första och andra men sedan kom det två nedslag. I trekombinationen fick Cafino sträcka ut och jobba hårt. De sista två nedslagen kom på sista linjen där Cafino såg ut att ha tappat lite ork. 
– Det blev som jag var rädd för. Jag hade inte nog med spänst kvar i hästen och det var det som hände på alla fyra hindren. Men nu behöver jag inte fundera på vad som hade hänt om jag hade ridit, säger Alexander Zetterman.
– Banan var bra. Smart byggd som under hela veckan. 

Se Alexander Zettermans ritt via Svtplay nedan.

Uppdaterad 13.55. Banan är precis så svår som förutspåddes innan start. Nummer 10, en oxer med färgade bommar som är lite svåra att ser, har rivits av flera hästar. När elva ekipage har startat är bara Steve Guerdat, Schweiz, och Kenny Darragh, Irland, felfria. Även tiden är en utmaning att klara och några ekipage har dragit på sig nedslag. 
– Min häst känns fantastisk. Banan är svårare men kortare, så det är en rättvis, bra bana och den ge alla ryttarna en bra chans, säger Steve Guerdat.
– Jag är så glad, min häst hoppade väldigt bra, säger Kenny Darragh.

Uppdaterad 14.15. När 21 ekipage har startat är sex felfria. Även hinder 3, en gles grå/orange oxer, har rivits ofta. Jeroen Dubbeldam, McLain Ward, Daniel Duesser och Shaikh Ali bin Khali Al Thani är väl med i tävlingen under åtta fel efter fina felfria rundor. 

Uppdaterad 14.24. Frankrikes Pénélope Leprevost slutade VM genom att gå ut från banan efter att ha trillat av vid vattengraven. Direkt efter fick Gregory Wathelet ett stopp i trekombinationen. 

Uppdaterad 14.30. Hemmafavoriten Patrice Delaveau bjöd på spänning när hans Orient Express plötsligt la in ett par travsteg mellan hinder 6 och 7. Hästen visade sedan sina kämpartakter genom trekombinationen där ekipaget nästan lyftes fram av publikens ”åååååå”. Det blev en felfri runda till publikens stora jubel. Danmarks Sören Pedersen fick tre nedslag.

Uppdaterad 14.38. Rolf-Göran Bengtsson och Casall gjorde det igen. Det blev ytterligare en felfri runda. Hingsten tog tag i uppgifterna med stor entusiasm. Ryttaren fick jobba med att få fram Casall till tvåkombinationen och få tillbaka honom till nummer 7 efter vattengraven. Rolf-Göran Bengtsson presenterade som ”the master” av speakern på arenan och fick stort stöd av publiken. När ledande Beezie Madden, USA, sedan fick nedslag gick Rolf-Göran Bengtsson upp i ledning.

Se Rolf-Göran Bengtssons runda via Svtplay nedan.

Uppdaterad 15.00. Andra semifinalrundan börjar 15.45. Alla semifinalryttare får rida den. Alexander Zetterman avstår dock. Rolf-Göran Bengtsson leder på 0,34 fel. Delaveau är tvåa med 4,08 fel, Madden är trea med 4,16 fel, Deusser fyra med 4,8 fel. Bengtsson kan ha ett nedslag och ändå komma bland de fyra som går till VM-final oavsett var övriga ryttare gör. 

Uppdaterad 15:14
Rolf-Göran Bengtsson blev omkramad av sin förra hästägare Alfonso Romo på väg ut från tv-intervjuerna.
– Visst är hästarna trötta nu, de är inte så fräscha som tidigare, men vi kom okej ur det. 
– Jag kände hur Casall hämtade andan innan trekombinationen.
– Jag hade nog inte trott att Glock’s London skulle säcka ihop som han gjorde.

Sylve Söderstrand gav Alexander Zetterman beröm.
– Det var inga grova missar. Cafino har på ett år gått från YREM, där han inte var i final till semifinal på VM.


Rolf-Görans ritt hinder för hinder i första semifinalrundan. 

Uppdaterad 16.00. Det är 21 ekipage kvar till semifinalens andra runda som har en ny bana. Det handlar om tio hinder och bara en kombination, en trekombination trippelbarr-räcke-räcke. Sista hindret är den glesa oxern med grå/orange bommar som fortsätter att rivas ofta av hästarna som överlag ser lite trötta ut. Maikel von der Vleutens häst ville inte vara med till en början och vände runt innan startlinjen. Efter det jobbade han sig igenom men fick med sig en bom ner på sista hindret. Publikfavoriten Abdelkebir Ouddar, Marocko, på hingsten Quickly de Kreisker gjorde en felfri runda där den fräcke hästen som vanligt visade prov på sin attityd.
– Det blir en väldigt lång tävling för hästarna med fem dagar men oj vilken tävling, en fantastisk upplevelse, säger marockanen. 

Även Tysklands Marcus Ehning var felfri. 

Uppdaterad 16.15. Rodrigo Pessoa valde att avbryta sin ritt efter två nedslag. Leder just nu gör Ukrainas Cassio Rivetti som gjorde en felfri andra semifinalhoppning och står på 11,14 fel.

Uppdaterad 16.20. Irlands 19-årige Bertram Allen visade åter sin klass genom att säkert lotsa sin häst felfritt genom banan. Ekipaget tog över ledningen med 9 fel. Hinder fyra får också många nedslag. Det verkar som om hästarna har lite svårt att uppfatta hindret. 

Uppdaterad 16.30. Holland vill ta mer VM-medaljer. Landets Jeroen Dubbeldam satte en säker nolla med en Zenith som fortfarande ser ut att ha krafter kvar. Nu går vi in på topp fyra. 

Uppdaterad 16.35. Daniel Deussers Cornet D’ Amour såg stark och alert ut men rev nummer 8. Beezie Madden red väl avvägt och var den som tog sig enklast igenom trekombinationen hittills. Det blev felfritt av amerikanskan och hon är klar för final. Frankrikes Patrice Delaveau var också felfri och är klar för final.

Uppdaterad 16.40. Rolf-Göran Bengtsson och Casall gjorde semifinalen onödigt spännande när ekipagets första nedslag i mästerskapet kom på hinder nummer 4. Det såg snarare ut som en ryttarmiss i anridningen än en missbedömning från hingstens sida. Casall rev ganska grovt. Det innebar att ekipaget skulle vara tvunget att vara felfri över resten av hindren för att ta sig till söndagens final. Men Casall var smidig och försiktig över resten av hindren och klarade därmed kvalet till finalen. Han slutade trea i semifinalen. Beezie Madden, Patrice Delaveau och Jeroen Dubbeldam är övriga tre ryttare till VM-finalen.

Tävlingen sänds också av Svtplay. 

Startlista runda A
Startlista, runda B
Banskiss, runda A
B
anskiss, runda B

Onlineresultat

Annelie Frank/Kim C Lundin/Cecilia Lönnell

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden