Dressyr
9 maj 2014 20:31

Tidernas bästa SM-kval

I deras fjärde start på GP-nivå knep Jeanna Högberg och Darcia VH segern i SM-kvalet före sin tränare. Det var ingen mindre än regerande SM-mästaren Patrik Kittel och Toy Story. Kvalet hade tio ryttare över 70 procent, ett resultat som aldrig tidigare setts i ett SM.

Tidernas bästa SM-kval
Jeanna Högberg och Darcia VH skrällde rejält när de knep segern i SM-kvalet. Fjärde starten i Grand Prix och Jeannas tredje SM som senior. Roland Thunholm

Någon har satt på resultatkranen i svensk dressyr, det är unga hästar och ryttare som levererar verkligt fina ritter och resultat. Första startande Mads Hendeliowitz inledde med Weihenstephaner på 70,02 procent och ledde länge. Han följde upp med Jimmie Choo Seq och hade båda sina hästar på topp-10 på över 70 procent. Flera ryttare följde med fina ritter och det som brukar vara ett 66-68-träsk förvandlades till en batalj runt 70-strecket, det hör inte till vanligheterna inom svensk nationell dressyr.

Regerande SM-mästaren Patrik Kittel har haft fullt schema här på Ericsberg då han tränar både segrande Jeanna Högberg och Mads Hendeliowitz. Patrik red Toy Story i fin form men fick en dyrbar miss i inledningen till galoppombyten i vartannat och ett lågt betyg i saxen. Det räckte för att tappa de tolv poäng som var marginalen till segrande Jeanna och Darcia VH.

-Det är helt ok att Jeanna slår mig, jag tänkte vi skulle kunna ha ett helt eget lag igång med våra träningar, skrattade Patrik som nog ändå tänker ge sin adept en match på söndag.

En som strålade ikapp med solen över Ericsberg varr förbundskapten Bo Jenå:
– Jag kunde inte vara mer nöjd med utfallet av dagens omgång, vi har aldrig någonsin haft en sådan hög nivå. Jeanna Högberg och Darcia gör ju en fantastisk start och jag gläds åt så många unga hästar och ryttare som inför internationella domare gör så här bra resultat. Det känns faktiskt helt fantastiskt.

Jeanna Högberg gick omkring med ett litet leende efter sin seger, hon hade lite svårt att ta in att det bar hela vägen till kval-seger.
– Jag har tagit hjälp av mental träning för det här med att starta sist var kanske inte det enklaste, nu fick jag bra hjälp. Darcia var fantastisk inne på banan, hon är en energisk dam men börjar förstå det här med tävling. Det är faktiskt svårast med vet—checken, där är hon mer vild än tam.

-Darcia är en sån otrolig häst, hon har inte svårt för någonting. Än så länge har vi inte den mest uttrycksfulla galoppen men den finns där, justnu koncentrerar vi oss ändå på att klara alla delmoment i GP.

-Jag red fram mycket försiktigt, när jag kom in på banan så kände jag att hon var superbra och då red jag för fullt där istället, det fungerade ju bra eller hur, skrattar Jeanna som ska öppna lite bubbel ikväll.

Kristian von Krusenstierna och Biggles 1015 gjorde en helgjuten runda, kanske deras bästa utestart någonsin. Verkligt fin piaff, bra i formen och mycket uttryck i ökningarna gav en tredje plats och 71,82 procent.

Cecilia Andrén Dorselius och Lennox var verkligen på G, och Cecilias häst såg ut att verkligen njuta av att vara igång utomhus, helt redo att ta hem en medalj i år med. Nu blev det 71,22 procent och en fjärde plats.

Hela svenska spetstruppen var på plats även om Tinne Vilhelmson Silfvén bara var till fots idag.
– Det blev lite tajt för Don Auriello att starta här efter Lyon så vi får avstå, berättade Tinne som istället coachade nionde placerade Caroline Darcourt som hade 70,16 procent med Paridon Magi.
Minna Telde startade Deinhardt, Santana fick bli hemma, och det blev rosett på 70,62 procent och en sjätte plats.

Lite manfall i startlistan gjorde inte klassen tunnare, nu gjorde 27 ryttare upp om plats i söndagens final. Dit går 25 ryttare som har över 62 procent och SM-resultatet räknas ut efter att GP-kvalet och kürens resultat räknats samman.

I morgon lördag går GP Special vars resultat inte ingår i SM och som är helt frivillig för ryttarna. Dagens klass dömdes av på E: Peter Holler, H: Lone Dichman, C: Gustaf Svalling, M: Bo Åhman och på B: Dr. Dieter Schüle.

Resultat

Meetinget startlistor

Fotograf: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden