Sverige
4 juli 2016 09:05

Våga vägra fläta

Tycker du om att tävla, men ogillar att fläta? Så var det för Sabrina Söderberg, Anna Hassö och några fler. De bestämde sig för att sluta och startade dessutom facebookgruppen Våga Vägra Fläta.

Våga vägra fläta
Sabrina Söderberg vågar vägra fläta Sigrid Brahe när hon tävlar fälttävlansdressyr.

På dressyrbanan är de flätade knopparna nästan obligatoriska. För Sabrina Söderberg som arbetar hos Anna Hassö och ofta har ett tiotal hästar till start en tävlingsdag innebär det att rätt mycket tid går åt till att fläta och rulla, oftast tid då hon egentligen skulle vilja sova. Hon och Anna började diskutera detta, och funderade på om det var värt det.

– Vi började dessutom fundera på om det där med knoppar egentligen är så snyggt, om man tänker efter, berättar Sabrina. Vi bestämde oss för att sluta helt enkelt, och samtidigt bildade vi facebookgruppen Våga Vägra Fläta.

Samtidigt erkänner Sabrina att de inte slutat helt och hållet. När det är någon häst som ska gå högre klasser eller det är ren dressyr händer det fortfarande att de flätar. I fälttävlansdressyren känns det naturligare att inte fläta tycker de.

– Det finns ju en oro att det ska påverka bedömningen, men Anna har ridit på 73-74% oknoppat, så troligtvis är det obefogat. Det står ju inte i tävlingsreglementet att man måste fläta, så det borde vara valfritt.

Sabrina Söderberg och Mercutio tycker att de klarar sig bra utan knoppar på fälttävlansdressyrbanan.

Facebookgruppen har för tillfället ett 100-tal medlemmar, och Sabrina uppskattar att ungefär hälften faktiskt också tävlar oflätat.

– Det är speciellt lite yngre ryttare uppfattar jag det som. De har insett att de inte alltid behöver göra som mamma säger!

Sabrina tror att detta kommer sprida sig, i alla fall inom fälttävlan. Och ju fler som rider oknoppat, desto vanare blir domarna vid att se det vilket gör att ännu fler vågar. Samtidigt betonar Sabrina att de inte alls är ute efter att alla ska sluta, de vill bara att alla ska få göra som de vill.

– Men man måste vara lite modig och våga gå sin egen väg. Men det är ju det som är ett riktigt fälttävlanspsyke. Jag förstår ju att det är långt från GP dressyr, men det hade verkligen varit kul om någon duktig dressyrryttare hängt på. Vi kanske ska annonsera efter någon?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden