Sport
6 augusti 2015 19:13

Adam Carey vann EM-kvalet

Sveriges tre hoppryttare på ponny-EM har gjort första individuella hoppkvalet på Ribersborg i Malmö. Sveriges Adam Carey vann efter en klockren nolla.

Adam Carey vann EM-kvalet
Bra start på EM för Adam Carey. LottaPictures AB

En maffig 1,30-bana väntade hoppekipagen i den skånska kvällssolen när det första hoppkvalet reds. Tolv hinder med 15 språng, varav två kombinationer på en rak linje mot mållinjen, vållade inga större problem för Europas bästa ponnyryttare. 25 av 52 var felfria in i mål.

Sveriges Adam Carey och Stakkati satte en klockren nolla och var det enda ekipaget under 70 sekunder. Det räckte hela vägen till seger för ekipaget som visade en härligt irländsk anda på banan.
– Hästen kändes väldigt bra och nu hoppas jag på nollor i morgon också, säger Adam när han precis har gått i mål.

– Adam red super helt enkelt. Vi saknar Klara i laget och det är tufft att bara ha tre ryttare, men de här tre klarar det fint, säger landslagsledare Jens Fredricson om att Klara Mattssons Starfield Cuchullain inte klarade kontrollmätningen.

Axelina Pettersson Häggström med Shu B Dee, åtta på SM nyligen, var först ut i den blågula hopptrion. De rev hinder 7, ett räcke som hoppades längs långsidan bort från in- och utgången.  På den sista långsidan med två kombinationer föll insprånget i den första, räcket som var hinder 11 A.

Nästa svenska till start var den nyblivna svenska mästaren Ottilia Lundgren med Ocean Des As. Formen håller i sig och det såg mestadels lekande lätt ut, men näst sista kombinationen blev stötestenen även för det här ekipaget. Där föll oxer-utsprånget 11 B.

 Jens var nöjd med tjejernas start.
– Jag tycker att de red den här första rundan bra. Ottilia är nog inte helt nöjd med fyra fel, men jag tycker att hon gjorde det bra. Axelina hade en riktig fin start innan riven, säger Jens.

Coach Andy Swärd stöttar flera av ponnyryttarna under EM, bland annat den svenska hopptrion. På Ridsports fråga om vad han kan ge ponnyadepterna för sista goda råd innan en mästerskapsritt var svaret kort och koncist.
– Andas och ha kul, det är allt de behöver höra från mig. De kan det här och är väl förberedda, säger Andy.

Svenskfödda Nikolina (f-97, e Nicklas-Everest) från familjen Emanuelsson satte en nolla med sin tyska ryttare Enno Klaphake. 2010 tog Donja (f -97, okänd härstamning) SM-guld med Isabelle Karlsson och ingick i det svenska EM- laget. Därpå såldes hon till Italien där nu Camilla Mainardi rider henne och de gjorde en fyrafelsrunda under torsdagskvällen i Malmö.

I morgon hoppas lagtävlingen med två omgångar på förmiddagen. Felen från idag tas med till både laghoppningen och den individuella matchen.

Resultat

Text: Madeleine von Koch och Lisbeth Pahnke-Airosto

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Vi ökar!Det firar vi med endast 15:- för första månaden