Hästägartips
5 maj 15:55
Ridsportplus

Ädlare blod ökar risken för sömstick

HovslageriHästar med tunna hovväggar. Hästar som inte står still. Risken för sömstick har ökat.
– Sverige har bytt inrikting på sitt hästtänk, säger hovslagaren Jessica Hassel.

Ädlare blod ökar risken för sömstick
Foto: Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sömstick kan få allvarliga konsekvenser. Det kan bildas en hovböld och i värsta fall kan hovbenet drabbas. Men trots det stora utbudet av skor och söm har risken för sömstick ökat.

    Jessica Hassel på Brunmåla Hästklinik har sin teori om utvecklingen:

    – Dagens hästar har ädlare blod och då blir också hovväggarna ofta tunnare. Hos tävlingsindivider ser vi mer fullblodsinslag och många fullblod blir ridhästar, som ska skos av hovslagare på fältet. Då gäller det att tänka annorlunda. Precis som hästmaterialet har växlat upp måste hovslagarna göra det. Du måste vara nyfiken, du kan inte bara ha en sorts söm i bilen.

    En annan riskfaktor är hästar som inte står still. Jessica Hassel ser att många har ett annat temperament i dag, men påminner om hästägarens ansvar.

    Jessica Hassel Hovslagare
P: 2023-05
    Hovslagare Jessica Hassel på Brunmåla Hästklinik.

    Uppfostra hästen!

    – Ägaren måste uppfostra hästen. Det säger sig självt att det är svårt att utföra ett professionellt arbete om du har 600 kilo som hoppar omkring. Om du vet att din häst har svårt att stå still kan du rida innan hovslagaren kommer. En slicksten eller en hästkompis inne i stallet kan också underlätta.

    Hon ser även en skillnad i uppförande mellan importer, framför allt från Irland och öststaterna, och hästar från Tyskland och Holland. 

    – De senare är generellt snällare, för de är ofta hanterade av proffs, medan de andra är rädda och osäkra. Problemet i dag är att många hästägare är så stressade och inte har tid med grunderna. Det är viktigare med ett nytt täcke än med grundhanteringen – den lämnar man åt hovslagaren och veterinären. Det är klart att risken för sömstick ökar om du som hovslagare har fullt sjå med att få hästen att stå still.

    Fakta

    Sömstick och sömtryck

    Söm P: 2016-06
    Foto: Istock
    • Sömstick är när söm går hela vägen in i läderhuden/kötthoven. Sömtryck är när sömmen ligger lite för nära läderhuden. 
    • Både sömtryck och sömstick kan ge inflammation, smärta och varbildning inne i hoven. Det finns också risk för hovböld.
    • I regel försvinner besvären om sömmen tas bort, och eventuellt var dräneras.
    Expandera

    Det är inte helt ovanligt att sömstick förväxlas med sömtryck.

    – Sömtryck kan vara vanskligt, för du tror att allt är okej. Oftast blir hästen halt inom några dagar. Om det går brukar jag försöka se hästen i rörelse före och efter mitt jobb för att se om det har hänt något i direkt samband med skoningen.

    Hör av dig!

    Skulle hästen bli halt efter en skoning är det viktigt att du hör av dig till hovslagaren.

    – Ju snabbare du kollar upp, desto bättre. Även om det sällan går så långt, finns en liten risk att en hovböld påverkar hovbenet.

    Limskor är ett modernt alternativ för att slippa söm, men något som Jessica Hassel försöker undvika. Dels är de inte hälsosamma att arbeta med på grund av ångorna från limmet, dels går det ofta att lösa med annan teknik.

    – Man kan prova med en tunnare söm och flytta ut sömhålen i skon, eller byta till en annan skomodell.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 7/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym