Världen
6 mars 2018 16:43
Ridsportplus

Advokatens råd: ”Säkra pengarna först”

TipsSkriv tydliga avtal och hitta ett säkert sätt att få betalt. Det är två råd från advokat Cecilia Tholse Rogmark, som arbetar mycket med hästjuridik.

Advokatens råd: ”Säkra pengarna först”
Det finns mycket viktigt att tänka på vid en hästaffär. Getty Images/iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att sälja häst till ett annat land kräver en annan planering än vid affärer inom Sverige.
    −Först och främst handlar det om att säkra upp betalningen, och det kan man göra genom att köparen deponerar pengarna på ett så kallat escrow account, där de ligger låsta tills hästen har nått mottagaren, säger Cecilia Tholse Rogmark, som är advokat och dessutom föder upp och säljer hästar.
    −Tänk också på att ha skriftliga avtal där det framgår vad som händer vid en tvist, och vilket lands lagar som gäller i olika lägen.

    Finns skillnader

    Att sälja en häst utan att personligen ha träffat köparen eller ett ombud för köparen är inget som Cecilia Tholse rekommenderar.
    −Det är också viktigt att vara överens om vem som ombesörjer transporten, och i vilket skede ansvaret för hästen övergår från säljaren till köparen.

    Hästaffärer utomlands är på många sätt likadana som inhemska affärer. Men det finns några väsentliga skillnader.

    Tänk på detta

    vid försäljning utomlands

    • Ha ett tydligt avtal, där det framgår vilket lands lagstiftning som ska tillämpas i olika situationer.
    • Säkra upp betalningen, via ett escrow account eller på annat sätt.
    • Träffa köparen eller dennes ombud personligen.
    • Ta hjälp av en jurist eller hästförmedlare, hellre än att stå med dyra processkostnader.

    −Om det blir en tvist kan det bli komplicerat eftersom tvisten kan komma att hanteras av ett annat lands domstol och enligt annan lagstiftning. Att bedriva rättegång utomlands innebär oftast en merkostnad som man helst vill undvika. Den vanliga rättsskyddsförsäkringen täcker normalt inte processer i andra länder, så det är bra att reglera lagval och domstolsland redan i köpeavtalet.
    −Ta gärna kontakt med en jurist innan, för det kan bli billigare i slutändan. Eller ta hjälp av en välrenommerad hästförmedlare, som kan hjälpa till med försäljningen, säger Cecilia Tholse Rogmark.

    Regler att följa

    När en häst ska skickas utomlands finns det också regler från Jordbruksverket att följa. Vid utförsel till Norge samt EU-länderna måste hästen undersökas av en officiell veterinär inom 48 timmar före lastningen.
    Veterinären skriver ett hälsointyg som gäller i tio dagar, och under den tiden kan hästen resa obegränsat inom EU. Intyget ska sedan sparas i sex månader för att kunna användas vid exempelvis smittspårning.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden