Sverige
26 mars 20:55
Ridsportplus

Affärsrådgivaren som mockar skit 

HästjobbFrån kostym till overall. Från kontor till stallgång. Från tangentbord till seldon. Jukka Kivelä har gjort en minst sagt ovanlig yrkesmässig förflyttning.

Affärsrådgivaren som mockar skit 
Det enda Jukka Kivelä saknar på sin nya arbetsplats är samtalsämnen som inte rör hästar. Foto: Caisa Rasmussen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det var spännande att gå från finansbranschen till att köra travhästar. Jag har varit i finansbranschen i över trettio år och haft flera olika roller som exempelvis rådgivare, specialist och chef inom bank och försäkring, berättar Jukka Kivelä, som jobbar som hästskötare och kör unghästar hos travtränaren Jörgen Westholm.

    Hur kom det sig att du valde att byta karriär? 

    – Jag har ägt hästar själv till och från sedan 1990-talet och släkten hade travhästar när jag växte upp, som jag fick vara med och köra från att jag var i tioårsåldern. På våren 2018 råkade jag se en annons i Travronden om en hästskötarutbildning på distans på Wången. Jag tänkte att, det där låter ju kul. Har man möjlighet ska man göra sånt som man tycker om.

    – Då var jag affärschef på Skandia och jobbade mot stora börsbolag. Men jag hade alltid tänkt att jag skulle gå i pension vid 55 års ålder och nu var jag 54. 

    Jukka_porträtt
    Jukka Kivelä, 55 år, är hästskötare hos Team Westholm, Sala.
    Utbildning: Masterexamen i ekonomi, hästskötarutbildning på Wången. Foto: Caisa Rasmussen

    Jukka sa till sin chef att han skulle vara studieledig och det kunde han ju inte neka honom.

    Utbildning på Wången

    – Tre veckor på hösten och tre veckor på våren var vi på Wången och fick bland annat tappskokompetens, utbildning i hästens anatomi, foderlära med mera. Resten av tiden mellan internatveckorna hade vi studiematerial som skulle läsas in. 

    – Jag rekommenderar alla att utbilda sig, även om man ”bara” ska jobba som hästskötare. Min dotter som är anställd på en ridskola pluggar nu vidare för att bli hippolog. Hon har lärt sig massor och efter en hippologexamen kommer hon att ha fler möjligheter till jobb inom häst-näringen. 

    Förutom att Jukka jobbar med unghästar hos Westholm kör han sina egna hästar.

    – Den jag tävlar med står hos min arbetsgivare. En nybliven 3-åring står hos en tidigare kollega med lång erfarenhet av att träna travhästar och så har jag en som är utlånad till en 18-åring som nyss tagit tränarlicens.

    Fakta

    Hästskötarutbildningar

    Wången

    • Folkhögskolekurs på Wången, med inriktning trav. 
    • Utbildningen är 16 veckor lång, studietakten är  75 %. Delvis på distans, 6 veckor är studenterna på Wången. Kostnad 4 500 kronor.

    Hästsportens Folkhögskola

    • Distanskurs om 15 veckor i 50 % studietakt med fysiska och digitala träffar. De fysiska mötena är lokaliserade till Strömsholm. Kostnad 1 500 kronor. 

    Ridskolan Strömsholm

    • ”Allmän kurs häst”, kan ta mellan ett och tre år att läsa beroende på förkunskaper. Ger högskolebehörighet och möjlighet att avlägga yrkesprov för hästskötare. På distans samt på Strömsholm. Kostnad: 4 000 kr per termin. 

    Regioner

    • Flera av regionerna i Sverige anordnar hästskötarutbildningar, till exempel Gotland och Västra Götaland.
    Expandera

    – Förutom dessa tre äger jag hälften av en fölmärr som står i Finland och är dräktig med en av de bästa Finlandsfödda hingstarna. 

    Två mål för framtiden

    Jukka har haft två långsiktiga mål. Att gå i pension tidigt och att innan han blir 65 ska han tävla med en egen uppfödning.

    – Det är fascinerande att jobba med unghästarna. Vi börjar tömköra i september och nu är det redan som att de kan allting. Det är kul att sedan se de hästar man varit med och kört in komma ut på tävlingsbanan och tänka att den där var jag med och lärde upp!

    Cara_64810
    ”Det är fascinerande att jobba med unghästarna. Vi börjar tömköra i september och nu är det redan som att de kan allting”, säger Jukka Westholm. Foto: Caisa Rasmussen

    I branschen råder brist på arbetskraft även om det som överallt annars har blivit tuffare villkor med stigande kostnader för foder, diesel och allt annat. 

    – Det blir en press för tränarna att höja sina tränaravgifter för att få verksamheten att gå runt, alla ska ha lön och hästarna ska ha mat. Det är inte billigt att ha häst, betala en proffstränare med skattade pengar kostar 400-600 kr/dag plus moms, finns billigare och finns dyrare

    Det är tufft för ungdomar som ska in i verksamheten, menar Jukka. 

    – Det är ett slitigt jobb, tufft fysiskt, långa dagar, många helger. De nya som söker jobben ställer mycket högre krav. Det är stor konkurrens om arbetskraften. 

    Sällan i kostym

    Jukka har kvar alla jobbkostymer som han mycket sällan  använder numera. 

    – När jag tar på mig en för att gå på fest säger frugan ”Fasiken vad stilig du är!”. Men kostymerna saknar jag inte. 

    – Det jag saknar ibland är samtalen, eftersom jag är intresserad av ekonomi och av omvärlden. Nu blir det bara prat om hästar. I går pratade vi bara om Prix d’Amerique som gick dagen innan. Ingen ville prata om finska presidentvalet som var samma dag.

    – Det är inte så många som mockar skit och kör unghästar efter fem års universitetsstudier. När jag mockar lösdriften brukar jag säga att nu skulle mina gamla kollegor se mig. 

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden