Sverige
25 april 18:05
Ridsportplus

Agria: Dyra djursjukvården en följd av brist på konkurrens

VeterinärvårdDe senaste fem åren har Agrias kostnader för veterinärvård på häst ökat med 60 procent.
– Det behövs ökad konkurrens inom veterinärvården för att hålla nere priserna, säger Agrias vd Agnes Fabricius.

Agria: Dyra djursjukvården en följd av brist på konkurrens
Agnes Fabricius är vd för försäkringsbolaget Agria. Foto: Agria

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet beskriver Agrias vd Agnes Fabricius en djursjukvård där kostnaderna skenar. Dessutom leder veterinärbristen till att konkurrensen minskat, och priserna trissas upp ytterligare.

    Mellan åren 2018 och 2023 ökade Agrias kostnader för veterinärvård med 61 procent på hästsidan.

    – Vi måste inse att branschens självreglering inte fungerar. På många håll har djurägarna bara ett alternativ att välja på, och därför är det dags för staten att ingripa. Myndigheterna måste gå in och se hur de kan stötta branschen, säger Agnes Fabricius till Ridsport.

    Jämför med andra länder

    Agria växer som försäkringsbolag i flera europeiska länder, och samlar därmed också in kunskap om hur veterinärvården fungerar på olika håll.

    I debattartikeln beskriver Agnes Fabricius hur Tyskland har en federal veterinärkammare som utfärdar riktlinjer för vad olika veterinärtjänster kostar.

    ”Upplägget syftar till att säkerställa transparens och konsekvens i prissättningen. Nivåerna bestäms utifrån flera faktorer, såsom tid, veterinärens expertis, behandlingens komplexitet och nödvändig utrustning” skriver hon.

    – Vi ser att priserna för god veterinärvård är lägre i Tyskland än i Sverige, säger Agnes Fabricius.

    Vi kommer att fortsätta presentera prisjämförelser från andra länder och sprida goda exempel

    Agnes Fabricius

    Ett annat exempel är Frankrike, där det finns lagkrav på att veterinärer ska vara majoritetsägare i kliniker för att garantera oberoende djursjukvård.

    – Det är jätteviktigt att göra omvärldsanalyser. Vi är så fastlåsta i vårt svenska synsätt, och från Agria kommer vi att fortsätta presentera prisjämförelser från andra länder och sprida goda exempel.

    Anklagas för att värna egen vinst

    Agrias debattartikel ledde snabbt till en replik från Gröna arbetsgivare och Svensk Djursjukvård, som bland annat menade att Agria är ute i egen sak och bara vill höja vinstmarginalerna på försäkringarna.

    – Vår vinstmarginal i senaste bokslutet var fyra procent. Det kan var och sen läsa sig till. Jag tycker att det är dags att vi höjer oss över den nivån i debatten och sätter djurägarna först. Du ska ha råd att ha ett djur, ha det försäkrat, och kunna ta det till veterinär när det är sjukt.

    Agria fortsätter nu på den inslagna vägen för att driva fram en förändring.
    – Våra kunder är oroliga för att deras djur inte kan få vård i framtiden, och jag tror inte att branschen kan reglera detta på egen hand.

    – Jag säger inte att vi ska införa riktpriser för veterinärvård, men det behöver övervägas. Branschens självreglering fungerar inte, så nu måste myndigheterna ingripa. Just nu lägger jag mycket tid på att ha möten med politiker, säger Agnes Fabricius.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden