Sport
17 december 2018 19:00
Ridsportplus

Alizée Froment: ”Vi måste både tänka och känna”

Får hästen att svävaAlizée Froment, som var i Stockholm nyligen med sin show, vill se öppnare sinnen hos dagens ryttare.
– Det är inte för att du rider med ett rep som du är rättvis och snäll mot hästen, och det är inte för att du rider med bett och sporrar som du är elak. Det avgörande är hur du hanterar hästen, rättvist och tydligt.

Alizée Froment: ”Vi måste både tänka och känna”
Efter många år på resande fot tillsammans gjorde duon sin sista show i Stockholm. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tillsammans har de tävlat internationell Grand Prix och på senare år rest Europa runt på turné. Nu går Mistral du Coussoul i pension.

    Den här gången bar Alizée Froment spektakulära vingar och en rem runt midjan kopplad till Mistrals halsring. De såg ut att sväva fram över arenan. De utför det svåra med lätthet. På sina clinics runt om i världen brukar hon visa hur mycket ändå kokar ner till korta övningar, åtföljda av ett stopp och ett lugn.

    Hur jobbar du med det?
    – Så fort hästen har gjort vad du vill, gör du ett avbrott. Stoppa inte innan hästen har förstått, där behöver man komma igenom för att vara tydlig. Fast om hästen blir trött, då måste du stoppa, annars blir hästen vilsen. Och ibland behövs en kort paus och ett nytt försök tills det blir rätt. Här är det viktigt att känslan styr, inte regler. Vi måste både tänka och känna, för att det ska bli bra.

    Ridsport
    På Friends arena under första advent. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    ”Han har gett så mycket och jag ville att han skulle sluta på topp, innan han blir trött”, säger Alizée om sin lusitano Mistral du Coussoul. Foto: Roland Thunholm

    Du använder uttrycket ”micro-actions”, mikrorörelser. Vad menas med det?
    – Generellt ser jag på clinics att ryttare är för långsamma i sina korrigeringar. Hästen hinner göra fel i balans eller rytm, innan de reagerar. Du kan undvika misstag genom att göra små korrigeringar med sits, ben, händer, rygg, som jag kallar ”micro-actions”. Numera gör jag dem utan att tänka.

    Du pratar också om ”microtransitions”, mikroövergångar?
    – Det är en av mina bästa övningar, för att den stretchar musklerna, förbättrar energiflödet och gör hästen uppmärksam. Hästen ska vara som ett dragspel: länga, korta, göra övergångar. Jag rider i trav, går knappt märkbart ner i skritt, för fram handen, fortsätter i trav. Samma sak kan du göra i galopp, växla ner till trav och fortsätta i galopp.

    – Poängen är att hästen hittar vägen till att bära sig själv. Ryttaren ska inte alltid hjälpa till med det, då klarar hästen inte av det utan dig.

    Vilket budskap vill du förmedla till dagens ryttare?
    – Jag skulle önska en större öppenhet i sinnet. Det finns ingen som sitter inne med hela sanningen och det finns inte bara ett svar på vad som är rätt. Folk fajtas med varandra, allt blir svart eller vitt och det är inte schysst mot hästen.
    – Det är inte för att du rider med ett rep som du är rättvis och snäll mot hästen, och det är inte för att du rider med bett och sporrar som du är elak. Det avgörande är hur du hanterar hästen, rättvist och tydligt. Det råder missuppfattningar, som exempelvis: om du rider med rep kan du inte längre rida med bett; om du rider med bett är du en slaktare. I stället handlar det om att vi ska hantera hästen rättvist och med större försiktighet.

    Vad skulle du vilja förändra?
    – Jag ser ibland på mina clinics folk som tror att de är ”fair”, men saknar tydliga regler för sina hästar. Utan regler är hästen vilse och blir olycklig, då förstår häst och ryttare inte varandra.

    Hur visste du att det var dags att pensionera Mistral?
    – Han är i sin fulla kraft och tycker om att göra shower, men det var hans ålder som avgjorde. Han har gett så mycket och jag ville att han skulle sluta på topp, innan han blir trött. Han fyller 19 år, har ingått i det franska dressyrteamet i åtta år och varit på turné i Europa i två år. Folk i min närhet gjorde mig lite osäker genom att påpeka att han är i så fin form, men jag ville inte se honom tröttna.

    Vad hoppas du att åskådarna tar med sig hem efter att ha sett er?
    – En gnutta magi.

    I detalj.

    Respekt som motto

    • Namn: Alizée Froment.
    • Ålder: 31 år.
    • Familj: Maken Jan van Geet och drygt 1-åriga dottern Louise.
    • Bor: Utanför Prag i Tjeckien på gården
      Malá Skála.
    • Bakgrund: Utbildad vid Saumur i Frankrike, fd Chef d’Equipe för franska ponnylandslaget och har tidigare tävlat i Grand Prix i dressyr.
    • Motto: Förtroende och respekt.
    • Hästar: Mistral du Coussoul (hingst f -00 e Scapin-Aleigre XIX, uppf/äg Catherine Vaisse), hans söner Sultan (f -06) och Jéricault (f -15), Happy Ballerine (sto f -12 e Glock’s Dream Boy), Valerius (hingst e Vivaldi f -12) samt welshponnyn Pirate (f -11 och 95 cm).
    AlizŽe Froment
    Alizée och Pirate. Foto: Jeanette flensburg
    Ridsport
    Mistral sa farväl till publiken. Foto: Roland Thunholm

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport 24/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden