Hoppning
12 december 2019 19:00

All In – den historiska hästen

Hästen och människanI den nya boken Historiska hästar beskrivs Jerringpristagaren All In som hästen som förändrade mångas bild av ridsporten. "Jag ställer frågorna: är pulsen bra, blicken bra, verkar han bra. Det kan också vara så att det är han som ställer en fråga till mig." Här kan du läsa ett exklusivt utdrag ur boken med Peder Fredricsons egna ord om det unika partnerskapet.

All In – den historiska hästen
Peder Fredricson och All In på Stockholm Stadion. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Den bevingade hästen All In blir nu även historisk i en ny bok som sträcker sig från dåtidens krigshästar till nutidens krigare på banan. Boken Historiska hästar är en fängslande samling unika historier om tolv hästar som har förändrat världen och människan – berättade med ord och bild av tidigare DN-journalisten Anders Frelin.

– Hästen är verkligen det djur som har påverkat människans historia mest, både som vän och arbetskamrat, säger Anders Frelin.

Bland annat berättar han historien om Kloke Hans, hästen som kunde räkna som en högstadieelev och som utreddes av en särskild kommission i början på 1900-talet, som kom fram till att det inte var fusk. I stället gjorde man spännande upptäckter som fick konsekvenser för hur dagens förhörsledare inom polisen arbetar.

Minskade hästarnas lidande

Anders Frelin berättar även om galopphästen Seabiscuit som fick hela USA att stanna upp vid radioapparaterna, och Snowman, ploghästen som räddades från slakt och blev en av dåtidens bästa hopphästar. En modern askungesaga om bondhästen som vände upp och ner på dåtidens överklassport och gav hela USA hopp under Kalla kriget.

Historiska Hästar Omslag - Final
Historiska hästar ges ut av Bokförlaget Langenskiöld.

Black Beauty, den enda fiktiva hästen som har fått plats i boken, är den av alla hästar som mest har påverkat livet i stallet. Inte bara för hur främst unga flickor har drömt om hästar, utan även för hästarna själva som arbetade under svåra förhållanden vid förra sekelskiftet.
– Boken om Black Beauty var i själva verket skriven för att minska lidandet för hästarna som användes som arbetskraft och transportmedel, berättar Anders Frelin.

Anna Sewell, som den brittiska författaren hette, hyste en förhoppning om att Black Beauty skulle göra samma sak för djuren som den amerikanska författaren Harriet Beecher Stowe hade gjort för motståndet mot slaveriet med sin bok Onkel Toms stuga.
– Boken om Black Beauty fick till slut folk att bli schysstare mot sina hästar, berättar Anders Frelin.

Extra aktuell är hästen Darley Arabian, en ensamkommande flykting från Aleppo som är stamfader till 95 procent av alla engelska fullblod.
– Utan honom hade hästnäringen i England sett helt annorlunda ut, och drar man tankegången fullt ut hade kanske inte heller EU sett ut som det gör i dag, säger Anders Frelin.

Peder lyfte fram All In

Boken är kort sagt full av spännande hästar och deras livsöden, men den häst som flest ändå kan relatera till är All In som Anders Frelin också ser som historisk. Främst på grund av Jerringpriset.

Diskussionen kring ridsporten som varande en ”riktig sport” eller inte, och hästfolket som en ”galen röstningssekt” började redan när Rolf-Göran Bengtsson vann priset 2011. Därefter tog den ny fart när Peder Fredricson och All In vann priset 2017 och eskalerade för att slutligen tippa över mot ridsportens belackare när ekipaget vann priset igen 2018.

– Upprördheten bland många krönikörer som slog på stort och många mediers ointresse och okunskap kring hur stor sporten är, kom som en slägga för Peder första gången. Andra gången var han mer avvaktande och tänkte ”ska det komma nu igen?”, säger Anders Frelin som har varit på Grevlundagården och intervjuat Peder Fredricson.

Pederallanfhs
Peder och Allan – ett unikt partnerskap som har porträtterats både på film och i bokform. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Mediestormen blev heller inte lika hård ”tredje gången gillt” och det var också någonstans här som vindarna vände.
– Nu tycker de själva att de får den uppmärksamhet i pressen som är i nivå med framgångarna – och det är All In och Peders förtjänst och att Peder lyfte fram All In, säger Anders Frelin.

Utdrag ur boken Historiska hästar – hur hästen har påverkat människans värld:

Allan är känslig. Han kan få muskelproblem om han står stilla och han får med sin ömtåliga mage återkommande kolik.
”Han visar direkt om han inte är hundra. Det är både på ont och gott; ont på det viset att det alltid är jobbigt att ställa av en häst, på gott genom att han inte tävlat jättemycket”, säger Peder Fredricson. 

Det finns de som hävdar att en häst bara har ett visst antal hopp i sig men Peder Fredricson opponerar sig mot den idén och säger att det kan vara så att vissa hästar bara är starkare än andra. Allan talar tydligt om hur han mår och man skulle kunna hävda att han på det viset tagit kommandot över sin egen karriär. 

Han kom in i en bra tid av Peder Fredricsons ryttarliv. Peder hade samlat på sig tillräckligt med kunskap för att kunna ta vara på och samtidigt lyfta Allan. 
Allan som fick – och tog – god tid på sig. Han kom till gården som sjuåring 2013. En explosiv, nervös belgare – ibland loj, ibland i sken.

Peder anser att han och Allan har ungefär lika stora delar i resultaten. Att han ställer en fråga och Allan svarar. Ett tryck från en skänkel eller ett lillfinger och Allan utför det som önskas. 

”Sedan har jag ett större engagemang än Allan i och med att jag styr dialogen. Jag ställer frågorna: är pulsen bra, blicken bra, verkar han bra. Det kan också vara så att det är han som ställer en fråga till mig. Då gäller det att komma på vad han säger och varför.” 

Peder menar att hästar är hundraprocentigt ärliga. Man får ärliga svar från sin häst men eftersom man inte kan prata med varandra så gäller det att tolka svaren rätt.
”De dummar sig aldrig. Det finns alltid en anledning till varför de reagerar som de gör. Ibland kan man direkt säga vad som är fel.” 

På frågan om var han själv hade varit som ryttare om han inte haft Allan håller han på svaret en stund.
”Det är svårt att säga. Vad jag vet är att han har lyft min karriär en nivå. Och en sak är säker: Han är en av de absolut bästa hästarna jag haft och antagligen kommer att ha.” 

Fler historiska djur

Foto Bea Rydberg_anders Frelin
Anders Frelin med islandshästen Hektor. Foto: Bea Rydberg

Historiska hästar finns ute i handeln nu och är den tredje boken i Bokförlaget Langenskiölds serie om djur som har förändrat historien. Först ut var Historiska hundar av Mats Carlbomföljd av Historiska katter av Erik Fichtelius.

Anders Frelin är journalist och arkitekt. Under drygt 20 år var han reporter, redaktör och redaktionschef på Dagens Nyheter. Nu driver han arkitektbyrå och byggbolag. Hans hästintresse har funnits med sedan uppväxten, men tog fart på riktigt i vuxen ålder när dottern Hanna började rida. Familjen har i dag tre islandshästar som Anders också rider.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden