Blogg
23 mars 2015 11:16

Alla har vi träffat Bettan

När du minst anar det är hon där. Även om du fredat ditt stall från alla Bettan du känner till kan hon dyka upp i form av en vän till en vän eller en inackorderings släkting.

Besserwissern Bettan ser sig om i ditt stall efter saker att slå ner på. Hon luktar på ditt ensilage för att kolla att det är fräscht och kikar över boxdörren för att försäkra sig om att du kan mocka. Hon inspekterar lystet precis allting. Trasslar det när ni lastar kommer hon och tar över och ska visa att hästen minsann kommer skutta in som en gräshoppa om du bara gör på HENNES sätt.

Står din häst i gången fäller hon kommentarer om den. Eller så drar hon oombedd igång en hel liten veterinärundersökning, fast hon självfallet inte är veterinär.

Det hände oss en gång, i vårt eget stall. Sagas ponny stod i gången när en bekant till en inackordering kom fram och började palpera ponnyns rygg ganska hårdhänt. Ponnyn visade irritation och la öronen bakåt.

– Jaså, lite ont i ryggen?

– Hon gick fälttävlan igår så hon har nog träningsvärk! utbrast jag.

Utmärkande för besserwissrar är att de oavsett ålder är oerhört nyfikna. Den värsta sorten lyssnar över huvud taget inte på andra utan bara mal på. Även om hon korta stunder skulle låtsas lyssna så inväntar hon bara nästa chans att få prata själv. Den här sorten är det nog ingen idé att ens försöka prata med, för hon har sin bild helt klar redan.

Det är svårt med stall och hästfolk. bland är det svårt att inte bli en besserwisser själv. Som när en stallkamrat som hade köpt sin första häst propsade på att vi skulle stänga stalldörrarna på natten för att hon trodde att hennes icke klippta häst trots två täcken skulle frysa. Jag hävdade då att det var osannolikt att hästen skulle frysa och sa att om vi stängde dörrarna skulle luften bli sämre och vissa av hästarna skulle börja hosta.

Då var jag väl en bw kanske.

Och när samma inackorderings unge i 20 graders värme la ett tjockt täcke på en häst som var dyngsvettig efter träning, och jag sa: det där blir för varmt, låt hästen svalna. Och hon bjäbbade emot:  ”mamma sa faktiskt att jag skulle lägga på det här efteråt”.

Ja, även då var jag nog en bw.

Min strävan är att försöka knipa igen så långt det bara är möjligt. Vill folk vaddera hästen från topp till tå eller ge den löjligt dyra tillskott eller skiva morötterna för att de tror att hästen inte kan tugga så är det väl deras sak.

Gränsen för mig går vid om häst far illa eller om andra hästar i stallet drabbas på grund av överdrivna omsorger om en viss häst.

Annars försöker jag att inte lägga mig i. För man vill inte vara Besserwisern Bettan. Det vill man verkligen, verkligen inte.

/Ulrika

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden