Hästliv
5 december 2013 16:43

”Alla hästar får massage på morgonen”

Vår bloggare Antonia Johansson är hästskötare åt fyrspannskusken Fredrik Persson och på Globen passade Ridsport på att träffa henne. Här får du reda på hur du får din häst att bli lika glansig som en tävlingsförberedd körhäst.

”Alla hästar får massage på morgonen”

– Det här är Magnus, han gillar att bitas. Om han inte har bitits på en hel dag undrar man nästan vad som är fel, säger Antonia.

Magnus är en av de fem körhästar som Fredrik Persson och Antonia tagit med sig till Globen och världscuptävlingarna där. Trots att han bits är det ändå den hästen Antonia gillar mest.
– Han har ju personlighet och är lite egen. Men han bits bara när han blir exalterad, säger Antonia och passar på att klia honom lite extra under hakan.

Fem körhästar ska med till varje tävling, en är reservhäst, och lika många hästar ska putsas och ryktas på till varje klass. Det är många hästar som ska skötas om, mot hopp- och dressyrryttares normala en till två på tävling. Körhästar är kända för att vara riktigt glansiga och med ordentligt välputsade seldon.

– Det är bara hårt arbete som gäller, inget slarv. Det gäller att ta smutsen som är även längst ner i pälsen när man duschar och gnugga ordentligt. Slarvar man med det avslöjas det direkt när tömmen ligger och skaver och då får man genast en gliring från chefen, skojar Antonia.

Ett knep hon använder för att få dem riktigt glansiga är att ha pälsglans på hela kroppen och svansen, men absolut inte manen.
– Det blir omöjligt att knoppa dem om manen är glansig och hal. Sen ska man se till att rycka mannen om det behövs innan man åker på tävling, så man inte behöver stå på plats och göra det.

Inom körningen är hästskötare som regel också groom. Antonia står längst bak på vagnen för att finnas nära till hands om något skulle hända.
– Vi har alla våra tydliga roller och det är jag som är först fram till hästarna om vi skulle välta eller något liknande. Det är teamwork, alla vet vad de ska göra.

Som ansvarig för att hästarna mår bra har Antonia självklart sina knep för att hästarna ska vara på topp på tävlingsplatsen.
– Jag brukar ge dem massage på morgonen och sen får de extra morötter. Och extra mycket kärlek förstås!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden