Hoppning
30 maj 2018 10:22
Ridsportplus

Alla känner inte igen teknikskydd

Stor okunskapTeknikskydd säljs sida vid sida med andra bakbensskydd, ofta utan att vara särskilt uppmärkta. En studie visar att en del mindre rutinerade ryttare använder teknikskydd utan att vara medvetna om det.

Alla känner inte igen teknikskydd
Admaras extrema bakbensteknik under världscupfinalen i Paris fick FEI att göra ett uttalande och väckte nytt liv i debatten om teknikskydd, som förbjuds på internationella tävlingar från 2021. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Teknikskydd förbjuds på svenska tävlingar från 2021, och redan nästa år kan utfasningen börja, enligt förslaget om nya tävlingsreglementen. FEI inför ett förbud mot teknikskydd för juniorer och YR år 2020, men något liknande förbud är inte planerat i Sverige, eftersom det skulle innebära att juniorer och seniorer får olika förutsättningar fast de tävlar mot varandra i samma klasser.

    Däremot kan teknikskydd komma att förbjudas i cuper och mästerskap som bara är öppna för juniorer och Young Riders, och den regeln kan komma att införas redan nästa år.

    Det förekommer att ryttare rider med teknikskydd utan att vara medvetna om det. Den slutsatsen drog hippologstudenterna Julia Ström och Dina Östrem i sitt examensarbete i fjol. Enkätunderlaget var visserligen begränsat, men de såg några tydliga trender.
    Studenterna dokumenterade vilka benskydd ryttarna i 130 respektive 100–110 cm-klasser använde, och de genomförde sin studie på fyra olika tävlingsplatser under 2017.

    Teknikskydd vanligare i lägre klasser

    Studien visade att teknikskydd var vanligare i de lägre klasserna, liksom även okunskapen.
    − I 1,30-klasserna visste nio av tio ryttare att de använde teknikskydd, men i 1,00–1,10 var det bara hälften av dem som använde teknikskydd som visste om det. Resten svarade att de använde vanliga bakbenssydd, säger Julia Ström.
    Hon är inte förvånad över att okunskapen är så stor.
    − Jag hade själv teknikskydd när jag red ponny utan att veta om det, och det var heller ingen som sade något.

    Julia Ström och Dina Östrem skriver i sitt examensarbete att de upptäckte att det finns otroligt mycket tyckande och åsikter om teknikskydd och att det verkar vara en utbredd “fakta” inom ridsportvärlden att teknikskydd har effekt, trots att inga studier faktiskt kan säkerställa att teknikskydd verkligen har påverkan på hästarnas hoppteknik.
    − Jag tycker att detta med teknikskydd skulle finnas med på agendan vid exempelvis tränarutbildningar, säger Julia Ström.

    Säljs sida vid sida med andra benskydd

    I ridsportbutikerna ligger teknikskydden ofta sida vid sida med andra skydd, utan att vara särskilt uppmärkta. Men de är inte längre någon storsäljare.
    − Jag tror inte vi har några teknikskydd i hyllan just nu, och vi har sällan efterfrågan på dem, säger Annika Thorman på Charlies i Jönköping.
    − När reglerna om unghästskydd infördes ville folk köpa skydd som kunde användas på alla hästar. Om någon kommer och vill köpa teknikskydd så upplyser vi dem. Jag tror inte att någon får med sig teknikskydd av misstag, fortsätter hon.

    Även på Skara Hästsport kollar säljarna av innan de säljer teknikskydd.
    − Jag brukar påminna om att skydden bara ska sättas på när ryttarna går in på tävlingsbanan, efter att de provat dem hemma. Men vi säljer inte många teknikskydd i dag jämfört med för tio år sedan, säger butikschefen Ulrica Hilmerson.
    − Jag tror att dagens hästar har en bättre teknik, och så är de känsligare, så jag tror inte att ett förbud mot teknikskydd skulle påverka särskilt många, säger Ulrica Hilmerson.

    Fakta

    Teknikskydd

    Teknikskydd är en samlingsbeteckning för alla bakbensskydd som inte är godkända för unga hästar och ponnyer, det vill säga alla skydd som har elastiska fästband, som går att dra åt olika hårt, och som spänns över framsidan på kotan.
    En del typer av skydd har dessutom en ojämn insida med tryckpunkter på hästens kota och kotled.

    Regler för godkända skydd för ponnyer och hästar t om 7 år:

    Varje skydd får väga maximalt 200 gram.
    Den rundade delen av skyddet måste täcka insidan av kotleden.
    Högsta höjd på skyddet är 16 centimeter.
    Lägsta höjd på skyddet är 5 centimeter.
    Skyddets insida måste vara helt slätt.
    Endast oelastisk kardborreknäppning är tillåten och ska knäppas på utsidan

    TR III mom 306

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden