Veterinärt
3 mars 2021 06:53

Allmän ökning av den neurologiska formen av EHV-1

ViruskunskapDet har väl inte undgått någon att ridsportvärlden just nu lamslås av den neurologiska formen av EHV-1, som ger rörelsestörningar, med sjuka hästar och inställda tävlingar som följd. Vår forskningsreporter Ingrid Andersson förklarar tillsammans med tf statsveterinär Gittan Gröndahl hur viruset fungerar.

Allmän ökning av den neurologiska formen av EHV-1
Den neurologiska formen av EHV-1 börjar vanligtvis med en febertopp och sedan tillstöter rörelsestörningar och symptom på förlamning efter upp till tio dagar. Foto: iStock

Ekvint herpesvirus, EHV, är vanligt förekommande i hela världen och infektionen finns i flera varianter, där den mest fruktade är EHV-1, så kallad virusabort. Den kan ge tre helt olika sjukdomsförlopp: feber och luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom.

Fall med neurologiska symtom har de senaste 20 åren ökat i antal i världen och de senaste fem åren i Sverige. Ibland föreslås att det kan ha utvecklats en mer aggressiv variant med stor smittspridning, vilket drabbade danska stuterier och hingststationer för några år sedan. Även i Sverige har det funnits utbrott av neurologisk sjukdom, bland annat drabbades Skånsta Ryttare utanför Stockholm mycket hårt 2019, då många hästar blev sjuka och flera fick avlivas.

Fakta

Allt du behöver veta om EHV-1

EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

  • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara allt från så milda att hästägaren inte märker något, till en rejält sjuk häst med hög feber, näsflöde och hosta.
  • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten och utan föregående varningstecken. Ibland föder hon en svag fölunge som inte är livsduglig.
  • Hjärn- och hjärnhinneinfektion, som drabbar hästen på ett helt annat sätt, med neurologiska symtom. Den blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering, då urinblåsan påverkas. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna plötsligt komma några dagar efteråt.
  • Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.
  • EHV-1 är anmälningspliktig, behandlande veterinär ska underrätta länsstyrelsen om fall där den misstänks. Insjuknade hästar ska omedelbart isoleras.
Expandera

Kan finnas latent i kroppen

Tillförordnade statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) berättar mer:

Gittan GröndahlBirgitta GröndahlP: 2016-05
Gittan Gröndahl, tf. statsveterinär SVA. Foto: Mikael Propst/SVA

– Det finns vissa stammar av viruset som oftare är involverade i neurologiska utbrott, men det är inte den enda orsaken till att utbrott av just den formen sker. Det finns många faktorer som spelar in, till exempel att det finns många hästar samlade på samma ställe och att dessa har ett något nedsatt immunförsvar på grund av till exempel transport, foder- och miljöbyte, säger hon.

Hästar kan ha herpesvirus latent i sin kropp, sedan den varit i kontakt med virus vid en tidigare tidpunkt, något som många hästar har varit genom livet.

– Men för ett utbrott som det i Valencia krävs en häst med smitta som sprider den, säger Gittan Gröndahl.

– Det är olyckligt när en smitta kommer in på en tävling, där hästarna står tätt och har långa transporter och miljöbyte bakom sig.

Viktigt kunna isolera på tävlingsplats

Gittan Gröndahl anser att det är viktigt att tävlingsplatser ser över hur uppstallningen bäst ska utformas för att snabbt kunna avgränsa ett smittoutbrott. Det ska helst vara små boxgrupper med avstånd mellan varje boxrad och möjlighet att flytta undan och isolera hästar som blir sjuka på avstånd från alla andra.

– Att som i Valencia samla över 500 tillresande hästar uppstallade under samma tak och där de flesta hästar utsätts för många passager av folk och hästar på nära håll, ger betydande risk för att ett virusutbrott kan bli lavinartat, säger Gittan Gröndahl.

Något liknande hände 2011 i USA, då 800 hästar var samlade på en tävlingsplats där EHV-1 spreds. Över 2 000 kontakthästar i flera delstater utsattes sedan för smitta från dessa hästar. 43 hästar fick den neurologiska formen och 13 av dem fick avlivas.

Börjar med febertopp

Den neurologiska formen av EHV-1 börjar vanligtvis med en febertopp och sedan tillstöter rörelsestörningar och symptom på förlamning efter upp till tio dagar, på grund av blodproppar och blödningar i ryggmärgen.  Hästen kan bli slapp i svansen, få svårt att kissa, bli svag och vinglig i bakdelen och kan inte koordinera sina rörelser. En del blir så gravt förlamade att de måste avlivas.

Filmen nedan visar en häst som inte kan resa sig på grund av neurologisk form av virusabort. En film av Dr. George Allen, Maxwell H. Gluck Equine Research Center, University of Kentucky, Lexington, USA.

Hur ser då framtiden ut för hästar som har drabbats av nervsymptom?
– Prognosen är avvaktande tills sjukdomen är över, säger Gittan Gröndahl. Den kan delas in i två faser: först gäller det att klara den akuta krisen och överleva, sedan att återhämta sig.
– Hästar som har varit rejält sjuka blir i de flesta fall återställda, men inte alla. De kan behöva en lång konvalescens med sjukgymnastik för att komma tillbaka.

Oklar framtidsutsikt

De hästar hos Skånsta Ryttare som insjuknade men överlevde, har så småningom kunnat återgå till normal verksamhet. Men var femte häst som fick neurologiska symptom där fick avlivas i akutskedet

I Valencia är det framstående tävlingshästar som har drabbats. Kan man tänka sig att de har en chans att komma tillbaka efter genomgången sjukdom?
– Det beror förstås på individen och hur sjuk hästen varit, men det är inte orimligt att de kan tävla igen. Om det går att komma tillbaka till prestation på allra högsta nivå är dock svårt att säga, säger Gittan Gröndahl.

Kan aktiveras vid stress

I en amerikansk studie från 2019 kallas EHV-1 för ”A Constant Threat to the Horse Industry” – ett ständigt hot mot hästindustrin och beskriver väl vad allt handlar om. Det gäller att ha ett allmänt smittänk i bakhuvudet och det kan vara läge att påminna om standardråden för nya hästar i stallet:

  • Placera nyanlända hästar i ett separat stall de första veckorna
  • Ta tempen på dem varje dag och kontrollera eventuella tecken på sjukdom.

EHV-1 är en luftburen smitta, men virus kan även spridas genom utrustning, otvättade händer och kläder. En häst som har smittats av viruset, bär ofta kvar det i kroppen i ett vilostadium. I vilofasen är virus inte smittsamt, men det kan aktiveras vid stress.

Sådana faktorer kan till exempel vara miljöbyte, kastration, långa transporter och smärta.

Fakta

SVA:s råd till hästägare med anledning av utbrottet

  • Håll resande hästar som inte uppvisar symtom isolerade från andra hästar i minst två veckor vid hemkomst.
  • Skydda särskilt dräktiga ston då viruset kan orsaka kastning (missfall).
  • Om det är känt eller misstänkt att hästarna varit i kontakt med smittförande hästar bör isoleringen pågå i minst tre veckor.
  • Om hästarna själva varit infekterade med EHV-1 rekommenderas isolering i fyra veckor.
  • Provtagning kan göras för att utreda smittfrihet och är ett krav för de hästar som varit vid tävlingen i Valencia, för deltagande i tävlingar anordnade av FEI.
    Isoleringen bör ske i separat stall eller hage eftersom virus kan spridas genom luften. Ett säkert avstånd är 50 meter.
  • Använd handtvätt och handdesinfektion före och efter kontakt med andra hästar.
  • Byt kläder och skor efter skötsel av isolerade hästar.
  • Hästarna bör tempas två gånger dagligen.
  • Kontakta veterinär för provtagning vid symptom på sjukdom.
Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden