Hoppning
10 december 2022 17:50
Ridsportplus

Allt om det stora hoppbråket

Ridsport 50 årKommittémedlemmar avgick, lagledningen ställde sina platser till förfogande och ryttarna hotade med strejk. Det är 19 år sen, 2003, det stora hoppbråket utspelade sig.

Allt om det stora hoppbråket
Bland de 30 ryttare som samlades fanns Rolf-Göran Bengtsson. Foto: Sydsvenskan Bild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För få nationella tävlingar för eliten, sponsorer som hoppade av och ett underligt avskedande av en informationschef, Tessie Sjöstedt, som arbetat på förbundet i 36 år, skapade stora rubriker.

Men tumultet handlade egentligen om resursfördelning i ett förbund med stora ekonomiska problem.

Hoppningens ledning ville ha större självstyre

2002 hade SvRF konstaterat att 80 procent av de licensierade ryttarna var hoppryttare. Därför ville hoppningens ledning ha större självstyre och få rätten av själv skaffa sponsorer i en tid då all sponsring skulle gå via förbundet. Tack vare extrapengar som plockats fram kunde Sverige skicka ett bra lag till VM i Jerez. Sverige tog lag-silver och Helena Lundbäck gick till final med Mynta och slutade fyra.

Sverige hade inte tagit någon VM-medalj i hoppning i modern tid, men missnöjet och turbulensen fortsatte att växa.

Var inte längre önskvärd

Johansson-gote-david2
Göte-David Johansson fick till sist vara kvar. Foto: Roland Thunholm

2003 inleddes med Tessie Sjöstedts avsked. Sen meddelade tävlingssektionens ordförande Tomas Torgersen att hoppkommitténs ordförande Göte-David Johansson inte längre var önskvärd.

Då gick hopp-Sverige i taket. Göte-David var populär, respekterad och stod för ett modernt tänk.
– Det var ingen som fattade något, minns dåvarande förbundskaptenen Sylve Söderstrand.
– Göte-David hade med införandet av ISL-Grand Prix-serien sett till att stimulera svensk hoppsport genom att åtgärda bristen på bra nationella tävlingar, och han inspirerade hästägarna så att allt fler ställde upp med hästar.

Svensk hoppsport var riktigt på gång med många unga lovande ryttare som fick chansen på bra nationella tävlingar, och dessutom tillfälle att testa sig på internationella arenor.
– Därför tyckte vi att tävlingssektionen stod för riktigt dåligt ledarskap när den kastade ut den innovative Göte-David, och alla vi i landslagsledningen ställde våra platser till förfogande i protest, säger Sylve som avgick tillsammans med Jana Wannius, Ulrika Hedin och rikstränaren Henk Nooren.

Jana_wannius
Jana Wannius var en av dem som avgick. Foto: Sydsvenskan Bild

Vi tyckte att tävlingssektionen stod för riktigt dåligt ledarskap.

Sylve Söderstrand

I bakgrunden, och kanske den som skulle stått främst för att försvara tävlingssektionens agerande, fanns förbundsordföranden Sven Tolling. Han gjorde en hel del kontroversiella uttalanden och gav lösa löften, något som fick kvällstidningarna att skriva.

Krismote_-_ridsportforb
Ett 30-tal av landets främsta ryttare samlades i Malmö. Foto: Sydsvenskan Bild

30 ryttare visade sitt missnöje

Tolling var inte med när hoppningens 30 allra bästa ryttare samlades för att tillsammans med hoppledningen vid ett stormöte i juni i Malmö vädra sitt missnöje med förbundsledningen. Tolling uteblev för att han ”inte ville att det skulle bli fokus på hans person”. Från förbundsstyrelsen kom i stället vice ordförande Jan Thunberg och Bo Slättsjö och tävlingssektionens ordförande Tomas Torgersen samt vice ordförande i fälttävlanskommittén, Roger Edberg.

Efter flera timmars diskussioner kunde en vinnare utses: sportens aktiva. Göte-David Johansson blev ordförande i en nybildad elitkommitté, medan Björn Häggström, tidigare utsedd till Göte-Davids efterträdare, blev ordförande i en breddkommitté.

Maria_gretzer
Det blev en seger för sporten, enligt Maria Gretzer. Foto: Sydsvenskan Bild

”En seger för sporten”

Därmed kunde Sylve Söderstrand, Jana Wannius, Henk Nooren och Ulrika Hedin också återta sina uppgifter i landslagsledningen.
– En seger för sporten, sa Maria Gretzer efteråt.

Fakta

Många rubriker i tidningen Ridsport

Det blev många rubriker i tidningen Ridsport kring det stora hoppbråket. Här ser du några av dem (klicka på bilderna för att få upp dem i större format):

Ria030618t014

Ria030618t015

Ria030618t017

Ria030618t018

Ria030703t002

Ria030703t004

Ria030703t006

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden