Sverige
9 oktober 2023 05:50
Ridsportplus

Alternativt mästerskap ska förbättra hästvälfärden

InitiativEfter ett inlägg på sociala medier kom inspirationen att dra igång en tävling för de som vill tävla bettlöst. Nu har trion Stina From, Malin Schön och Nina Unkuri dragit igång initiativet "Alternativa mästerskapen".
– Jag tror att det behövs, säger en av initiativtagarna.

Alternativt mästerskap ska förbättra hästvälfärden
Malin Schön, Nina Unkuri och Stina From är initiativtagarna bakom Alternativa mästerskapen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Idéen om att starta en alternativ tävlingsform kom bara för några veckor sedan.
    – Det var ett inlägg på Facebook från tävlingar i Polen där deltagarna tävlade bettlöst. De tävlade i bland trail, western, dressyr och hoppning, berättar Malin Schön, som är en av initiativtagarna till tävlingen.

    Inlägget om de bettlösa tävlingarna delades i en grupp på Facebook och flera personer kommenterade att det hade varit häftigt om något liknande kunde arrangeras i Sverige. Då tände instruktören och hästterapeuten Nina Unkuri till och ringde Malin Schön.
    – Hon sa ”Ska vi inte ordna en sån här tävling?”. Sedan föreslog jag att vi skulle prata med Stina From som också var den som delat inlägget i gruppen på Facebook, berättar Malin Schön.

    Sagt och gjort. Stina From hoppade på tåget och förra veckan hade trion ett digitalt möte där de diskuterade hur de skulle kunna genomföra en tävling likt den i Polen. De landade ganska fort i att tävlingen skulle hållas digitalt.
    – På sikt hoppas vi kunna hålla en fysisk tävling, men vi kom fram till att det skulle bli övermäktigt att hinna arrangera en fysiskt tävling på så kort tid så i år blir det digitalt, säger Malin Schön.

    Malin Schön menar att tävlingen är efterlängtad av flera.
    – Jag själv ser det delvis som en motreaktion efter hela debatten om hårt spända nosgrimmor som kom efter Falsterbo. Dessutom ser jag ett ökat intresse för hästvälfärd och för inlärningsteori. Jag tror det här behövs – man får inte tävla bettlöst hur som helst i alla grenar, säger hon och tillägger:
    – Ingen av oss är emot att rida med bett, men att vi vill uppmuntra folk att jobba med relationen innan de väljer ett skarpare bett eller drar åt nosgrimman.

    Fakta

    Mer om initiativtagarna

    • Malin Schön: Instruktör, nationell sportdomare för islandshäst och tränar hästar både belöningsbaserat och traditionellt.
    • Nina Unkuri: Instruktör, driver ridskola och verksamhet på sin gård. Utbildad hästterapeut och arbetar med massage, lymfmassage och medicinsk laser. 
    • Stina From: Ridlärare, terapeut och kostrådgivare. Arbetar med ryttarhälsa, ridanalyser och behandlingar.

    Öppet för alla

    Så föddes ”Alternativa mästerskapen”, en onlinetävling där alla tävlar bettlöst.
    – Regeln är att hästen inte ska ha något i munnen, det betyder att man också kan delta utan träns. Vi har försökt att inte begränsa för hårt utan har istället fokuserat på vad som är tillåtet och vi vill hålla hela tävlingen i en positiv anda.

    Totalt kommer två olika grenar arrangeras: Uppsuttet och avsuttet. Dessutom är det uppdelat i klasser mellan ungdomar och vuxna.
    – Den avsuttna grenen gör ju att hästen behöver inte vara inriden, det betyder att alltifrån en oinriden 2-åring till en 30-årig inriden häst kan vara med. Alla raser från riktigt små ponnyer till stora shirehästar är välkomna.

    I båda grenarna gör man ett program där vissa moment måste ingå, bland annat ryggning, halt från en snabbare gångart än skritt och varvbyte. Dessutom finns ett, kanske för vissa, lite klurigare delmoment.
    – Vi vill ha fokus på kontakten med hästen därför ska man också visa ett valfritt trick eller färdighet. Vi hoppas att det kanske kan inspirera hästägare att lära sin häst ett trick. Men det kan också vara en färdighet som att det ska gå att lägga en presenning över hästen eller något liknande. De som anmäler sig nu har tre veckor på sig att lära sin häst ett trick och när man väl sätter sig in i det så förstår man att det går väldigt fort att lära hästen ett trick, säger Malin Schön.

    Just kommunikationen med hästen är viktig under tävlingen. Det är dessutom inget regelbrott att belöna sin häst med godis under tävlingsmomentet vilket också öppnar upp för de som valt att träna sin häst belöningsbaserat.
    – Men vi kommer belöna flytet och vi är hårda på att filmen som skickas in är max fyra minuter lång och oklippt, säger Malin Schön som kommer att vara domare under tävlingen tillsammans med Nina Unkuri och Stina From.

    Malinschon2
    Malin Schön tillsammans med sin Exakt.

    Trion öppnade anmälan till tävlingen under helgen och redan har flera anmält sig. Reaktionerna har varit positiva.
    – Det är så enormt kul, det är jättemycket folk som delat om tävlingen och många som visar intresse, säger Malin Schön och berättar att de inte satt något maxtak för antalet tävlande på mästerskapet.
    – Blir det väldigt många anmälda kan vi ju dels dela ut mer rosetter, sen kanske ta ut ett litet domararvode för all tid vi lägger och sedan har vi en startpott inför en fysisk tävling. Vi hoppas att så många som möjligt ska vilja vara med och upptäcka hur roligt att det är att göra andra saker med sin häst än bara traditionell träning.

    Fakta

    Mer om tävlingen

    Tävlingen är digital och pågår mellan 30 oktober till 26 november.

    • Utdrag ur reglerna:
    • Alla hästraser är välkomna!
    • Detta är ett bettlöst evenemang. Alla typer av bettlösa träns, grimma och helt utan huvudlag är tillåtet. Samma regler gäller alla klasser.
    • Samtliga ryttare skall bära hjälm, oavsett om man deltar uppsuttet eller avsuttet
    • Programmet skall visas på en inhägnad yta (hage, ridbana, paddock eller i ett ridhus)
    • Halsrem är tillåtet
    • Belöningar (såväl röst, att klia som matbelöningar) är tillåtna under hela programmet. Sträva dock efter att hålla ett så gott flyt som möjligt i ditt program
    • Röstkommandon såväl som fysiska kommandon är tillåtna
    • All övrig typ av utrustning som sadel, ridpad, ridgjord, skyddsboots är tillåten
    • Ridning barbacka är tillåtet
    • Ett vanligt ridspö är tillåtet
    • Hästen får vara oskodd, ha barfotaboots eller vara skodd.
    • Valfri klädsel
    • Utsmyckning och flätning av hästen tillåtet

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden