Fälttävlan
26 oktober 2020 16:30
Ridsportplus

Amanda Staam dubbelt i topp: ”Jag är nog ganska lyhörd för mina hästar”

Dubbla fullträffarAmanda Staam lyckades med konststycket att placera sig dubbelt i topp efter den sista avgörande banhoppningen i den långa trestjärniga klassen hos Gärds under måndagen. Segern i den långa tvåstjärniga klassen tog Julia Andersson hand om.

Amanda Staam dubbelt i topp: ”Jag är nog ganska lyhörd för mina hästar”
"Det är extra roligt när man har varit med och följt bägge hästarna från första början", säger Amanda Staam om dubbelsegern. Här är hon med 7-årige Corpoubet AT, alias "Kråkan". Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har varit bråda dagar på Kristianstad International Eventing som har prisats för det genomarbetade arrangemanget och de högklassiga terrängbanorna. Under måndagen reds slutligen den avgörande banhoppningen i de långa klasserna och det blev en viss omkastning i resultatlistorna.

    I den långa trestjärniga klassen hade Katrin Norling guldläge efter terrängen, men ett nedslag puttade ner henne och Hulliebullie till fjärdeplatsen med 36,5 straff. Vann och kom tvåa gjorde istället Amanda Staam med familjeuppfödningarna Corpoubet AT respektive Carilda Rose AT på 33, 3 straff vardera efter en felfri hoppning med bägge. En felfri terräng placerade Corpoubet AT i topp.
    – Jag har knappt fattat det än, de var jättefina båda två. Att de dessutom slutade på samma poäng känns jättehäftigt, säger 30-åriga Amanda Staam, som har ridit i landslaget som junior och young rider.

    – Efter det har jag börjat om lite med våra egna uppfödningar, och det har tagit några år att få upp dem till den här nivån. Nu känns det som att jag börjar komma tillbaka lite mer, det är verkligen jättekul, fortsätter hon.

    Tuffa utmaningar

    Till vardags jobbar Amanda Staam på föräldragården Stall Krabbängen utanför västgötska Tibro, där hon både håller träningar och producerar familjens uppfödningar med sikte på framför allt fälttävlan. Coronaåret har bara gynnat henne hittills, känner hon.
    – När det inte har funnits tävlingar har vi tränat så mycket mer, vilket jag tror har varit väldigt bra för mina båda hästar som är ganska unga. De har verkligen fått jobba på hemmaplan, och när allt drog igång igen visade de sig vara mycket bättre än tidigare.

    – Det här var deras första långa trestjärniga och första gången med hoppning sista dagen. Man vet ju inte om det blir någon skillnad, men de har kämpat på hela helgen och jag är verkligen jättenöjd, säger Amanda Staam.

    – Det har absolut inte varit någon lätt tävling, det har varit tuffa utmaningar för bägge mina hästar och för mig. Men de har bara svarat upp och gjort det hur bra som helst.

    Vilka är deras styrkor?
    – Kråkan, den jag vann med, är en väldigt bra hoppare. Han är väldigt ridbar i terrängen och väldigt lydig, och på så vis blir han också ganska snabb.

    – Carildas styrka är både dressyren och terrängen. Hon har kunnat bli lite spänd i hoppningen, men idag var hon avspänd och fin och hoppade felfritt.

    Vad är din styrka?
    – Jag är nog ganska lyhörd för dem, och försöker hitta ett upplägg som fungerar för varje individ, säger Amanda Staam.

    Vill ha terrängen sist

    Hon är lyrisk över arrangemanget och det Gärds har åstadkommit på kort tid.
    – Det har varit ett fantastiskt arrangemang. Bara det att de har lyckats få ihop allt och bygga alla nya hinder, och ändra bansträckning på så kort tid, det är helt otroligt.
    – Att få en internationell tävling till på hemmaplan är jättemycket värt, och det vore jättekul om Gärds kunde fortsätta med tävlingar på den här nivån. Särskilt med tanke på anläggningen och de förutsättningar som finns.

    Det enda Amanda Staam skulle vilja ändra på i det stora hela är ordningen på momenten.
    – Jag tycker det är bättre när hoppningen går innan terrängen, egentligen mest för hästarnas skull. Det är klart det blir en extra utmaning att ha hoppningen efter terrängen, men jag skulle gärna se att det blir en förändring i sporten på sikt.

    Cocktail Imperial
    Julia Andersson och Cocktail Imperial fick också in en fullträff. Foto: Kim C Lundin

    Guldläge blev brons

    Tredjeplatsen i den långa trestjärniga klassen gick till Alice Andersen och Lavendel som gjorde en rejäl upphämtning efter dressyren där de låg elva. En nästintill felfri terräng och felfri banhoppning gjorde att ekipaget red i mål på slutresultatet 35,1 straff.

    I den långa tvåstjärniga klassen var det Wynja Eriksdotter Rubin som hade guldläge inför banhoppningen, men liksom Norling föll hon på ett nedslag i banhoppningen. Det blev en tredjeplats för Wynja med Hakunamatata 9 på 34,0 straff.

    Vann gjorde Julia Andersson och Cocktail Imperial som låg bra till inför banhoppningen, där det hela avgjordes. Ekipaget slutade på 32,8 straff.

    Tvåa i den långa tvåstjärniga klassen blev Christoffer Forsberg och Jebo Kwik W som gick i mål på 33,0 straff, efter en felfri terräng och banhoppning.

    Resultatlistor Kristianstad International Eventing.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden