Avel
26 oktober 2018 19:25
Ridsportplus

Analys: Uppfödarna och fadershingstarna som dominerade Breeders

Analys BreedersSverige har fyra uppfödare av dressyrhästar som står i en klass för sig. De har fött upp 17 av årets Breeders-hästar – tolv var i final. Även på hoppfronten fanns några uppfödare i täten. Läs mer om uppfödarna och fadershingstarna som dominerade Breeders Trophy 2018.

Analys: Uppfödarna och fadershingstarna som dominerade Breeders
Christina Olssons uppfödningar tar för sig. På Breeders Trophy vann två av tre sina årgångsklasser. Här tillsammans med jeanna Högberg och Astoria. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Breeders Trophy är ett utmärkt tillfälle att bilda sig en uppfattning om hur bra de svenska unghästarna är. Här kan vi också se hur hingstar förärver sig, vilkas avkommor som har lyckats kvala och hur bra de presterar under finalerna.

    När det gäller uppfödning av unga dressyrhästar blev det väldigt tydligt att det finns fyra uppfödare i Sverige som står i en klass för sig: Christina Olsson, Tobias Hansson, Per-Arne Persson och Lena Nyström.

    Bäst av alla lyckades Christina Olsson som hade tre uppfödningar på plats. Athena (f -13 e Tailormade Temptation-Master) segrade i 5-årsklassen medan Astoria (f -12 e Sir Donnerhall II-Quaterback) vann 6-årsklassen. Affendi (f -14 e Floricello-Sandro Hit) var trea i 4-årsklassens första omgång men kom på grund av en hovspricka inte till start i finalen.

    Blivande världsstjärna

    Västra Hoby Stuteri hade det som känns som den blivande världsstjärnan, Springbank II VH (f -14 e Skovens Rafael-De Niro), som var överlägsen i 4-årsklassen, men dessutom First Lady VH (f -15 e Fürstenball-Cashmir) som blev tvåa i 3-årsklassen, Fürstin VH (f -15 e Fürstenball-Rohdiamant) tia bland 3-åringarna och Darthula VH (f -13 e Dalwhinnie-Corrado WL) som blev åtta bland 5-åringarna, samt ytterligare tre 4-åringar som kvalat men inte gick till final.

     

    Ridsport
    Christina Olsson med 5-åriga Athena och ryttaren Rebecca Mauléon. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Tobias Hanssons Springbank II VH var överlägsen i 4-årsklassen. Foto: Roland Thunholm

    Per-Arne Persson hade den godkända avelshingsten Demand 1344 (f -14 e Ampère-Don Schufro) som blev tvåa bland 4-åringarna, Dorina (f -11 e Belissimo M-Don Schufro) blev tvåa bland 7-åringarna och Diod (f -12 e Ampere-Don Schufro) blev femma i 6-årsfinalen. Dessutom hade han en 3-åring och en 5-åring som inte gick till final.

    Två toppar för Nyström

    Som vanligt hade Lena Nyström också ett par riktiga toppar. Vesicula (f -15 e Totilas-Ampère) vann 3-årsklassen och Rétina (f -14 e Skovens Rafael-Quaterback) kom trea i 4-årsklassen.

    Tittar man i tabellen över de hingstar som hade minst fyra avkommor som kvalat till Breeders, bör man fundera lite på vilka som har många avkommor med trots att de inte har betäckt så väldigt många ston i Sverige. Då är det framför allt Blue Hors Zack, Dalwhinnie och Skovens Rafael som sticker ut. Skovens Rafael är dessutom den som har flest avkommor till final.

    Intressant är också att av Blue Hors Zacks avkommor har fem Don Schufro eller Don Primero som morfar. Just denna kombination har visat sig vara en ”golden cross” även internationellt. Dessa båda hingstar är mycket närbesläktade (samma far och mödrarna är helsystrar).  Totalt sett ligger Don Schufro som morfar till elva av alla dressyrhästar som kvalat och Don Primero till fyra.

    Starka på hoppsidan

    En uppfödare som lyckades extra bra i hoppningen var Gustaf Johansson med avelshingsten Mr Vain GJ (f -13 e Diarado-Lavirco) som vann 5-årsklassen och Glee GJ  (f -13 e Cohiba-Cartier) som blev femma i 4-årsfinalen.

    Ridsport
    Mr Vain GJ vann 5-årsfinalen. Foto: Roland Thunholm

    Hästak AB lyckades också mycket bra med Viking Hästak (f -14 e Heartbeat-Carmargue) som blev trea bland 4-åringarna och Thelma Hästak (f -12
    e Heartbeat-Comes van de Heffinck), femma i 6-årsfinalen. Dessutom hade Hästak med den danskfödda avelshingsten Kannando Hästak (f -14 e Kannan-Carmargue) som blev sexa bland 4-åringarna.

    I hoppningen ser vi att avkommorna till framför allt Balou du Rouet, Bravour, Cardento och Heartbeat gjort väldigt bra ifrån sig. Det är också intressant att notera att som morfar är dxet framför allt Cortez, Cardento och Robin Z som gäller, medan Irco Marco bara ligger som morfar till en av de kvalade hästarna. Indoctro har inte betäckt något nämnvärt i Sverige men finns ändå som morfar till fyra av hästarna.

    Analys av

    Peter Ljungcrantz, avelsreporter

    Uppfödarnas problematik

    För cirka 20 år sedan red de flesta svenska toppryttarna i dressyr på svenskfödda hästar. Det var också många internationella ryttare som red svenskt. På hoppsidan var det tvärt om. Inga utländska ryttare och väldigt få svenska elitryttare red på svenska hästar.

    I dag är det precis tvärt om. Varken svenska eller utländska ryttare på högsta nivå rider svenska dressyrhästar (med något enstaka undantag). Däremot är de svenskfödda hopphästarna väldigt eftertraktade över hela världen och presterar också på allra högsta nivå.

    Denna bild fick vi även på årets Breeders Trophy. Våra skickligaste uppfödare på dressyrsidan producerar hästar på absoluta internationella toppnivå – men resten hänger inte med. Kvalitén är allt för låg på de flesta unga dressyrhästarna.

    På hoppsidan har vi i stället en väldigt hög, jämn nivå på de svenska uppfödningarna, vilket också konfirmerades av testryttaren i 5-års-finalen, Jeroen Dubbeldam.

    Tyvärr var det inte lika gott ställt med ridbarheten och grundridningen hos de hästar han testade, med ett par lysande undantag. Detta är något som uppfödarna måste ta till sig när de funderar på att lämna sina hästar till utbildning. Det kvittar hur bra en häst hoppar om inte de potentiella kunderna klarar av att rida dem på ett vettigt sätt.

    Screen Shot 2018-10-26 At 18.57.59
    .
    Screen Shot 2018-10-26 At 18.58.12
    *=
    A) Antal startande avkommor.
    B) Antal till final (i 3-årsklassen topp 10).
    C) Antal startande avkommor.
    D) Antal bland de tio första 3- och 7-åringarna eller 15 första 4-, 5- och 6-åringarna

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden