Avelsnyheter
6 mars 2019 12:18
Ridsportplus

Analys: ”Uppsnackad premiehingst och under av ridbarhet”

Analys och bilderEn är en uppsnackad premiehingst från Verden, en annan visar konsistent hoppning med utsökt ryggverkan, en tredje är ett under av ridbarhet och samarbetsvilja. Så lyder uppfödaren Lena Nyströms egen analys av hingstarna som visades på sportprovet i tyska Münster-Handorf – läs den här.

Analys: ”Uppsnackad premiehingst och under av ridbarhet”
Escamillo är den bäste Escolar-sonen i avel just nu, enligt Lena Nyström. En hingst med massor av gummi i trav och galopp. Men i Münster-Handorf gjorde han inte sitt livs bästa insats. Foto: Kiki-Beelitz.de

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I början av februari visades 4- och 5-åriga hingstar i ett tredagars sportprov i dressyr, hoppning och fälttävlan.  Lena Nyström analyserar insatserna:

    Jag börjar med 4-åriga Escamillo, som i mina ögon är den bäste Escolar-sonen som finns tillgänglig för avel just nu. Det är en uppsnackad premiehingst från Verden 2017 med massor av gummi i såväl trav som galopp. Skritten håller hög kvalitet, medan jag tycker att han är på gränsen till för långsam bak i trav. Han var ganska ”snutig” under testryttaren och var livrädd för domarteamet på långsidan. Han är i träning hos Isabelle Werth och finns tillgänglig för svenska avlare på ett sto-licens via Hengststation Schult.

    Gaitano (e Goldberg-Rohdiamant) fick höga totalpoäng tack vare sin höga ridbarhet och skritt. Han står inte på en godkänd EU-station och är därför inte tillgänglig för svenska avlare. Jag tycker att han är ganska intetsägande och deppar därför inte över detta.

    Detta gäller även för såväl El Corazon (e Escolar-Fürstenball) som Helen Langehanenbergs egen Tesla (e Vitalis-Johnson). Båda fick relativt höga poäng. El Corazon är, som i princip alla Escolar-avkommor utom Helgstrands Bundeschampion, långsam bak i trav. Han har dessutom ärvt sin pappas lite begränsade skritt. Tesla, som glänste som 2,5-åring i Münster-Handorf, ser inte så rolig ut under ryttare. Han är hastig och har svårt med koordinationen. Skritten är kort och knappt taktren.

    Fonq (e Fürst Fohlenhof-Lissaro) ägs av Reesink i Holland och verkar via Rüscher-Konermann i Tyskland. Hingsten är ridbar med riktigt bra grundgångarter, med ett stort plus för skritten som är väldigt fin.

    Meridian-02-19-06-0426
    En fräck trakehnerhingst med lätt front, fin trav och galopp, så beskrivs Millenium-sonen Meredian. Foto: Kiki-Beelitz.de

    Över till de 5-åriga dressyrhingstarna. Vad kan man säga annat än Jovian!?!
    Den store Jovian (e Apache-Tango) är ett under av ridbarhet och samarbetsvilja och med otroligt skickliga Eva Möller i sadeln blir det smått fulländat.

    Även här har vi lite långsamma bakben i trav och en galopp, som utvecklats positivt sedan i fjol med ännu lättare front och bättre bärkraft bakifrån. Skritten är inte så stor, men absolut ren. 10:an för ridbarhet är ytterst välförtjänt och det ska bli ett sant nöje att få se hur han förärver sig.

    Dante Quando (e Dante Weltino-Fidertanz), som i fjol var Bundeschampion för 4-åriga hingstar före Valverde, bleknar till i princip en ponny i jämförelse med Jovian. Återigen en hingst med skritt som bästa gångart, väl visad och utbildad av magiska Eva Möller. Han ägs av Ellanbrae Park i Australien. Planen är att han ska flytta dit för att verka i avel redan i år, vilket faktiskt gör detsamma, för min del.

    Meridian-02-19-06-0426
    En fräck trakehnerhingst med lätt front, fin trav och galopp, så beskrivs Millenium-sonen Meredian. Foto: Kiki-Beelitz.de

    En fräck trakehnerhingst startade: Meredian (e Millenium-De Chirico). Hingsten har fin takt med en lätt front i trav, men springer i likhet med många Millenium-avkommor ifrån sina bakben lite. Han vinklar bra bakifrån i galopp, har en fin språngkurva i gångarten och ser snygg ut, medan skritten är av betydligt mer moderat kvalitet. Han finns tillgänglig i Tyskland via Gestüt Gut Staffelde, vilket är ett rent trakehnerstuteri.

    Bara två fälttävlanshingstar deltog. Trevligast var Asagao x-Fidermark-sonen Areion H. Gångartsmässigt höll han en fin kvalitet men tyvärr hoppar han betydligt sämre än sin charmige och kompetente fader. Han är inte tillgänglig för svenska uppfödare, då han inte står på EU-station.

    Sporttest In Muenster Handorf Fuer 4- Und 5-jaehrige Springhenst
    4-åringen Great Star kan vara ett alternativ för den som föder upp fälttävlanshästar. Foto: Kiki-Beelitz.de

    Bland de 4-åriga hopphingstarna var Great Star (e Grey Top-Laptop) för mig en hingst man skulle kunna använda inom fälttävlansaveln; fina, långa linjer och trevlig gångartsmekanik kombinerat med bra hoppning och härlig inställning. Tyvärr är fullblodsinslaget väldigt knappt, bara knappt 30 procent. Hingsten verkar genom statsstuteriet i Warendorf, Nordreinische Landgestüt Westfalen.

    Coryaro (e Cornet Obolensky-Quidam de Revel) hoppar helt fantastiskt med superavstamp, underbar ryggverkan och finfin benteknik såväl fram som bak. 10:orna haglade, men typmässigt är det en ”köttbulle”. Han finns hos Manfred van Allerwörden, Gestüt Grünwoldhof.

    Även den andra Cornet-sonen Coros med Arpeggio-möderne besitter väldigt mycket hoppning i sin rejäla kropp. Han finns hos Wilhelm Holkenbrink, vilken är en av de mest inflytelserika hingsthållarna i Westfalen. Han äger bland andra Franziskus och Fashion in Black, den senare segerhingst i Westfalen 2017.

    Sporttest In Muenster Handorf Fuer 4- Und 5-jaehrige Springhenst
    5-årige Karajan visade ett härligt avstamp och fin ryggverkan.
    Sporttest In Muenster Handorf Fuer 4- Und 5-jaehrige Springhenst

    Segerhingsten från Vechta 2017, Zinedream, har drygt 40 procents fullblodsinslag Foto: Kiki-Beelitz.de

    Segerhingstarna Karajan och Zinedream imponerade bland de 5-åriga hopphingstarna.

    Karajan (e Kannan-Verdi) var segerhingst i Westfalen 2016 och samägs av Gestüt Fohlenhof och Klosterhof Medingen. Han är långbent och tämligen ädel för sin härstamning, med en härlig galoppkvalitet och en konsistent hoppning med utsökt ryggverkan och distinkt avstamp.

    Zinedream (e Zinedine-Contender) var segerhingst i Vechta 2017 och köptes där av Gestüt Bonhomme. Han har drygt 40 procent fullblodsinslag, vilket syns på modellen och bör kunna vara intressant även för uppfödare som avlar fälttävlanshästar. Dock är han inte lika snabb från backen som Karajan.

    Fotnot: Vill du se hingstarna med egna ögon? Alla hingstar går att se i arkivet hos clipmyhorse.tv

    Fakta

    HLP för tyska hingstar

    För att få verka i avel efter godkännande på premiering måste de tyska hingstarna genomgå ”Hengstleistungsprüfung”, alltså bruksprov.

    • Detta innebär för 3- och 4-åriga förut icke testade hingstar ett 14-dagarsprov på vårkanten. Där bedöms grundgångarter, löshoppning och hingstarna testrids. Hingstarna godkänns om de har ett sammanlagt resultat på minst 7,5 eller ett resultat antingen i dressyr- eller i hoppdelen på minst 8,0. Även icke godkända hingstar är välkomna.
    • I nästa obligatoriska del för de godkända 4- och 5-åriga hingstarna finns två alternativ. I det första alternativet genomgår de  ett 3-dagars sportprov, i antingen dressyr, hoppning eller fälttävlan. Dag 1 är det träning under uppsikt av stewards. Dag 2 sker programridning/banhoppning och dag 3 är det testridning, varefter hingsten får sin poäng. Poäng över 7,5 leder till betäckningstillstånd för gällande säsong. För att få gå den här vägen måste hingstarna ha gjort del 1 som 3- eller 4-åring.
    • Det andra alternativet är ett 50-dagarsprov för icke godkända samt godkända hingstar i ålder mellan 3 och 7 år. Disciplinerna här är dressyr eller hoppning. För att godkännas måste slutpoängen uppgå till minst 7,8. För att få gå den här vägen måste hingstarna dessförinnan ha gjort del 1 som 3- eller 4-åring.
    • Hingstarna kan även meritera sig via tävlingsresultat enligt följande alternativ:
      • Framgångar i svår klass.
      • Deltagande i final i Bundeschampionat eller deltagande i final i UVM. Detta gäller dressyr- samt hopphingstar.
      • Placering i den övre halvan i UVM för fälttävlanshästar.

    Detta är en analys där skribenten själv står för åsikterna. Analysen publicerades första gången i Ridsport nr 4/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden