Sverige
1 september 2020 13:50
Ridsportplus

”Andra nationer 
lyssnar på Sverige”

GeneralsekreterareRidskolor och FEI, politik och idrottsrörelse. Det är några saker Annika Tjernström arbetar med, som generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet. Ridsport intervjuar SvRF:s generalsekreterare Annika Tjernström 
om uppdraget att leda svensk ridsport

”Andra nationer 
lyssnar på Sverige”
Innan jobbet som generalsekreterare på förbundet jobbade Annika Tjernström som HR-direktör på Eskilstuna kommun. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den 1 augusti 2017 tillträdde Annika Tjernström som ny generalsekreterare, alltså högsta ansvariga tjänsteman, för Svenska Ridsportförbundet. Nu har hon tre års erfarenhet att se tillbaka på.

Strax efter att du börjat arrangerade Sverige EM. Vad innebar det?
− Det var en otrolig förmån att efter tio dagar på jobbet ha EM på hemmaplan, där alla var samlade, nationellt och internationellt. Jag fick möjlighet att träffa väldigt många personer och de dagarna är ett av guldkornen jag alltid kommer att bära med mig.

Är jobbet som generalsekreterare vad du förväntade dig?
− Både och. Jag hade svårt att förutse komplexiteten innan jag tillträdde. Jag kom från en organisation med 10 000 medarbetare och trodde att detta skulle vara mer begränsat.
– Men med alla föreningar, distrikten, det faktum att vi är ett av 72 idrottsförbund, det internationella arbetet och tjänstemännen och de förtroendevalda – ja, det var mer komplext än jag hade väntat mig.

Vad har överraskat dig mest?
− Jag har blivit positivt överraskad över den kompetens, stora erfarenhet och positiva vilja som finns hos kansliet, inte minst denna tuffa vår.

Ridsportförbundet har fått en del kritik angående pandemihanteringen. Vad säger du om det?
− Styrelsen har gjort ett jättegott jobb och det har inte funnits tydliga svar i alla frågor. När det kommit ett besked en dag och ett nytt besked nästa dag har vi velat avvakta, men då har det uppfattats som att vi inte kommer med några besked.
− Jag är stolt över hur vi har löst situationen. Alla kontakter vi haft med Folkhälsomyndigheten, politiken och FEI syns inte utåt. Vi har också haft en stående kontakt med Riksidrottsförbundet, och extremt mycket dialog med föreningar.

Hur känd är du?
− Inom idrotten, FEI och det europeiska ridsportförbundet vet folk vem jag är, liksom i distrikten, men bland enskilda medlemmar är jag nog inte så känd.
− Jag är ett av ridsportens ansikten utåt, men vi har till exempel förbundskaptener, förbundsveterinären och ordförande som också är ansikten utåt beroende på vilken fråga det gäller.

Fakta

Generalsekreterarens uppgift

”General-sekreteraren ska planera, leda, utveckla och följa upp verksamheten inom kansliet samt utveckla samverkansformer inom hela förbundet. En del i arbetet är att vara förbundets talesperson och ansikte utåt.”

Vad är du känd för i FEI?
− Inte känd kanske, men erkänd som engagerad och med ett stort intresse, social, någon som har knutit ett stort nätverk. Vi är ett team som arbetar med internationella frågor, jag är talesperson men blir briefad av andra som är mer insatta i regelverken.

Vilka bundsförvanter har Sverige?
− Vi har ett informellt nätverk med Tyskland, Nederländerna, Italien, Schweiz, Frankrike, Belgien och Österrike. Där stämmer vi av inför större beslut och bidrar till konstruktiva diskussioner. De andra länderna lyssnar på oss, och Nederländerna har dessutom tagit vårt arbete med ryttarutveckling som en förebild för sitt arbete. Vi har också haft målet att öka den svenska representationen inom FEI, och där har vi lyckats.

Hur länge orkar man vara generalsekreterare?
− Jag vill vara kvar så länge jag och andra tycker att jag kan göra nytta. Mitt arbete går ut på att skapa förutsättningar för att alla andra kan göra sitt jobb, och jag vill verkligen lyfta fram alla duktiga medarbetare.

Fakta

Annika Tjernström

Ålder: 47 år.

Gör: Generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet.

Bor: Eskilstuna.

Familj: Man och två barn, 11 och 14 år.

Det svåraste med att vara generalsekreterare: Det finns många intressenter med olika viljor. Man kan aldrig göra alla parter nöjda och det får man helt enkelt komma till ro med.

När jag är ledig: Är jag med barnen på deras olika aktiviteter. Sedan gillar jag att vara utomhus, i stallmiljö och i skidbacke.

Dold talang: Jag är bra på sudoku.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden