Avelsnyheter
19 april 2020 10:20
Ridsportplus

Ändrad inställning bland stoägare

FölhotellFrån krav på täcke och fodertillskott till önskan om lösdrift och grovfoder. Stoägarnas inställning har ändrats under de år som Aja Blomberg Andersson har haft hingststation och fölningshotell.

Ändrad inställning bland stoägare
Under de år som Aja Blomberg Andersson drivit hingststation har hon upplevt en ändrad inställning bland stoägarna både när det gäller uppstallning och foder. Foto: Annika Karlbom

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu när avelssäsongen drar i gång på allvar och hingststationerna slår upp dörrarna för årets verksamhet, gäller det att komma ihåg att detta är en värld för sig. Här ska stona slappna av, trivas och komma i ”reproduktionsstämning”.

Det är vanligt att stoet står kvar på hingststationen minst en vecka, antingen över brunsten eller tills hon blivit dräktighetsundersökt. Stoägarna har olika förväntningar på skötseln under denna tid, förväntningar som har svängt med trenderna inom hästhållningen i stort.

Aja Blomberg Andersson har sett tydliga förändringar de senaste tio åren.
– Tidigare skulle stona ha täcke alla tider på dygnet, fick inte vara ute på natten och åtföljdes av en uppsjö av hinkar med olika fodertillskott, säger hon.
– Nu vill ägaren i stället att stoet ska gå på lösdrift och vara ute på natten även den tid hon är här för seminering. Men det är praktiskt omöjligt de tre till fem dagar då stoet ska undersökas och semineras, till exempel kontrolleras de ston som ska semineras med fryst sperma väldigt ofta, även nattetid.

På Ågårds hingststation går stona ute dagtid och är inne på natten. De placeras intill boxgrannar de trivs med.
– Singelston och de som går på väntetid för att dräktighetsundersökas går ute på natten om stoägaren har önskemål om det.

Stoägarna vill inte att stona ska få kraftfoder

Även inställningen till foder har ändrats. I stället för en mängd tillskott är det numera enbart grovfoder som är önskemålet.
– Det är vanligt att stoägaren anser att stoet absolut inte ska få något kraftfoder. Men ett digivande sto hör till de hästkategorier som verkligen behöver kraftfoder, särskilt om hon ska in i en ny dräktighet.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden