Dressyr, Ponny
23 december 2020 14:18
Ridsportplus

Anette Svanberg tar över ponnydressyren

Ny ledareHon har själv ridit ponny-EM och är mamma till dressyrsystrarna Amanda och Klara. Anette Svanberg axlar rollen som landslagsledare för ponnydressyren efter Pytt Hamberg. "Ramar och kramar är det jag jobbar efter", säger en strålande glad Anette Svanberg.

Anette Svanberg tar över ponnydressyren
Anette Svanberg med ett av alla framgångsrika Willandslag 2011. Till höger om Anette syns Amanda Svanberg på Jarno RP 145 och Klara Svanberg på Findus. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Anette Svanberg har utsett till ny landslagsledare för ponnydressyren. Hon har har själv tävlat dressyr och deltog bland annat i ponny-EM i Rotterdam 1986. Dessutom har hon varit lagledare för Willands framgångsrika ponnylag och är mamma till dressyrsystrarna Amanda och Klara Svanberg.

    Ridsport når en strålande glad Anette Svanberg mitt i mockningen på gården i skånska Åhus, där hon bor med maken Roger Svanberg. Dessutom är bägge döttrarna hemma för att fira jul.
    – Jag är så stolt och glad! Detta ska bli otroligt roligt och spännande, säger hon om det ärofyllda uppdraget.

    Att hon själv har gjort hela resan med Amanda och Klara tror hon är en stor fördel.
    – Ponnytiden är en fantastisk tid, just det här att få följa sina barn i deras satsning och utveckling och följa dem land och rike runt, även internationellt. Samtidigt har jag träffat många underbara människor som blivit vänner för livet. Nu ska jag få göra det från andra sidan, säger Anette Svanberg.

    – Jag tränade ju My Sandgren när Pytt kom in som landslagsledare och hon har gjort ett fantastiskt jobb. Hon är väldigt engagerad och har många tankar och idéer om hur ponnydressyren kan utvecklas. Något jag hoppas kunna bygga vidare på, fortsätter hon.

    Mjukstartar med programträningar

    Med pandemin och ett rådande tävlingsstopp som mörk kuliss är tanken ändå att kunna starta 2021 med programträningar, en i norr och en i söder, som Pytt Hamberg planerat in som ”kickoff” för det nya året. Anette Svanberg tar officiellt över som landslagsledare den 1 januari, men tanken är att Pytt Hamberg ska vara med vid programträningarna.
    – Det är en fantastisk möjlighet att få göra den här övergången och få ta del av all information som Pytt sitter inne med för att göra en bra start, säger Anette Svanberg som även känner stort stöd från förbundstränaren Cilla Kristoffersson.

    – Cilla och Pytt har haft ett nära samarbete och hon sitter också inne med stor kunskap om de här ryttarna.

    Det är en rejäl utvecklingstrupp med dryga 30 ryttare som Anette Svanberg har att lära känna inför det kommande tävlingsåret. Spets- och A-trupperna är tomma medan B-truppen innehåller två ekipage. Att det kommer att hända saker säger sig självt.
    – I år var ett starkt år med många 04:or som gått över som juniorer. Nu handlar det om att skapa en ny trupp och få ihop laganda och sammanhållning. Det ska bli väldigt roligt och spännande.

    Under de sex åren som Anette Svanberg var lagledare för Willands ponnylag i elitserien tog klubben sex SM-guld och ett SM-silver. Att tidigare lagledaren Johanna Aspnäs hade ett väl inarbetat koncept var en av framgångsnycklarna, menar Anette Svanberg.
    – Johanna hade gjort ett jättebra jobb från början. Framför allt hade de en väldigt fin laganda och sammanhållning. Jag var lagledare i ganska många år och det var inte samma ryttare hela tiden, men jag kunde fortsätta i samma anda. Det var en väldigt rolig tid som jag tar med mig erfarenheter från.

    Tydlighet och omtanke styr

    Att leda barn och ungdomar som när det dras till sin spets konkurrerar om att ”plats i laget” är en utmaning. Här är nycklarna att vara tydlig och ha en levande kommunikation, menar Anette Svanberg, som ser förbundets kriterier som en stabil grund att stå på.

    – Man måste vara väldigt tydlig, och här står det klart och tydligt vad som krävs för att vara med i de olika trupperna och vad som gäller vid laguttagning och mästerskap. Men det är klart att det är många som vill ha de platser som finns, och det är där uppföljningen efter tävlingarna kommer in.

    – Jag vill hitta möjligheter till en god tvåvägskommunikation med ryttarna, speciellt i dessa tider när tävlingarna inte är så många. Jag vill att man håller kontakten hela vägen under uttagningsperioden – det ska inte komma som en överraskning när det väl är dags.

    Första kontakten sker redan innan det nya året. I mellandagarna kommer nämligen alla aktuella ryttare att få ett brev av den tillträdande landslagsledaren.
    – Där kommer jag att lufta mina önskemål och funderingar samtidigt som jag hoppas på att få tillbaka så mycket information som möjligt av ryttarna.

    Anette Svanberg är utbildad lärare och jobbar till vardags som förstelärare på en grundskola. Något som både för med sig en målinriktad pedagogik och ett stort intresse för utveckling av barn och ungdomar. Ledorden ”ramar och kramar” har hon fått med sig från skolans värld.
    – Jag tycker att det sätter ord på vad det handlar om för mig. Det måste finnas ramar och struktur i det man gör, alla behöver veta vad de ska förhålla sig till. Samtidigt måste man också visa att man bryr sig om själva barnet och ungdomen. Att man visar omsorg och omtanke.

    Programträningarna som är ämnade att starta året sätter även agendan för mycket av det som Anette Svanberg ser som viktigt för att föra ponnydressyren framåt.
    – Min önskan är att få in ännu fler förbundsträningar med Cilla. Både när jag pratar med henne och Pytt är vi överens om att det är fler träningar som behövs för att ryttarna ska utvecklas och hitta en tydlig röd tråd.

    – När det är så många ryttare i utvecklingstruppen ger det också möjlighet att inventera både träningsupplägg och hur det ser ut med deras kunskap kring hästen. Tanken är hemmatränaren ska ha samma tanke och samma form av upplägg som förbundstränaren, så att det inte spretar åt alla håll. Kan vi hålla en röd tråd ökar det också resultaten på tävling, vilket är det vi vill ha i slutänden, säger Anette Svanberg.

    Ponnylandslaget

    Spetstrupp
    Vakant

    A-trupp
    Vakant

    B-utmanartrupp
    Laura Laustsen – Schierensees Mithril
    Sara Granfors – Brouwerijs Percival

    C-utvecklingstrupp (ej landslag)
    Agnes Frejd – Plus
    Alice Kampe-Alsin – Crugybar Flying Childers
    Alma Sjöblom – Vanity Fair
    Annie Spångberg – Twenty Two, FS Cassidy
    Angelina Brink – Weber af Kongshöj
    Ebba Bånge – Runsås Chakira
    Ebba Lindholm – Untouchable, Spotlights Barnaby
    Ebba Wallin – EG Midsummer
    Ellen Stymne – Tanzbär
    Elin Ullman – Dancer Boy
    Elsa Åhlin – Chicago
    Emilia Andersson – Kulltorps Flavour, Paso Double
    Emilia Rameus – Sandro’s Chappiellini
    Esmeralda Viktorsson – Polsbery Pericles
    Evelyn Fägnell – Boldermans Boston
    Frida Öjeblad – Capuccino Royale
    Holley Grönberg – Angelo
    Ida Anderberg – Roman
    Ingrid Albinsson – Mr Devil
    Julia Roswall – Taxman, EG Dirac
    Linn Tullberg Jagrell – View Mount
    Louise Edvardsson – Hamiltons Magi
    Lovisa Lindén – Hippotekets Isolde
    Melissa Tapper – Mistery
    Nicole Crona – Cezanne de Luxe
    Millicent Myrman – Caigon
    Ronja Kardos – Brännornas Rigoletto
    Stella Hoff – Champ of Dance P
    Tilde Lantz – Proteus
    Vida Nordling Pettersson – Wyken Not A Lotta Bottle
    Wilma Bornhager – Dusty
    Wilma Holmgren – HB Dancing Daylight, Rubins Pride Myrra

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden