Sverige
28 december 2013 15:24

Ängelholmsföretag indraget i nya hästköttskandalen

Kött från hästar som använts för framställning av vaccin kan ha hamnat i Sverige via ett ńngelholmsföretag.

I december uppdagades en ny hästköttsskandal i Frankrike. Hästar som använts för framställning av vaccin hade, via förfalskade veterinärhandlingar, slaktats och sedan sålts som livsmedel.

I går fick skandalen förgreningar till Ängelholm när Livsmedelsverket fick information om att 2,9 ton hästkött med oklart ursprung kan ha hamnat i Sverige. Det är belgiska myndigheter som, i en utredning kopplad till den franska härvan, hade hittat Ängelholmsföretaget på en leverantörslista hos en grossist.

– Vad vi kan se i våra register har det här företaget ingen verksamhet i Ängelholm, inte med det företagsnamnet. Jag måste kolla upp det mer. För mig är företaget okänt, säger Karin Valtinat,miljöförvaltningens chef i Ängelholm, till Helsingborgs Dagblad.

Enligt Livsmedelsverket är det oklart varifrån köttet kommer. Även om en del förmodligen är kopplat till den franska härvan kan det också komma från andra slakterier. Därför måste det utredas var Ängelholmsföretaget köpt köttet och hur det sålts vidare.  Enligt Livsmedelsverket kom köttet till Sverige som fryst produkt i februari-mars. Det kan finnas risk för veterinärmedicinska preparat i köttet men den svenska bedömningen är att köttet inte är hälsovådligt skriver tidningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden