Träningstips
14 april 14:55
Ridsportplus

Angelica Augustsson Zanotelli: ”Så tränar jag känsliga hästar”

ProffstipsetTvå heta och känsliga fuxston har tagit Angelica Augustsson Zanotelli till mästerskap på seniornivå. Men även om Mic Mac du Tillard och Kalinka van de Nachtegaele har flera likheter så har de minst lika många olikheter. Här förklarar Angelica hur hon hanterar hästarna hemma och på tävling.

Angelica Augustsson Zanotelli: ”Så tränar jag känsliga hästar”
Angelica Augustsson Zanotelli har världcupdelsegrar och EM-brons i bagaget, plus lagguld i Nations Cup. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Med heta hästar generellt underlättar det med en lugn omgivning – att stressa med en häst som är på tårna är ingen bra idé.

    – Försök att alltid ha gott om tid. Även om det finns olika typer av heta hästar så vill man gärna ha allt runt omkring så lugnt som möjligt, särskilt när man är iväg på tävling. Då är det viktigt att förbereda sig så mycket det går.

    – Om det finns olika möjligheter, ta reda på vilken bana och vilken tid det är lugnast att trimma. Vissa hästar blir lugnare av att man rider dem närmare tävlingsstarten, andra hästar av att bara longeras. Det kan skilja från individ till individ, men det gäller att vara lyhörd och försöka hitta det bästa sättet. Jag vill aldrig behöva stressa på en framhoppning med en av mina heta hästar, och fokuserar på att själv vara väldigt lugn.

    Bli hästens ”person”

    – Lär känna hästen väldigt väl på hemmaplan, så att den känner en trygghet med både dig och den som hjälper dig på tävling, och så att du vet vad som gör hästen lugn. Precis som med barn behöver känsliga hästar sin trygga person, det är viktigt med rutiner när de är i en miljö där de av någon anledning kan bli lite oroliga. De behöver sin ”trygga space”.

    – Om jag känner att hästen börjar bli lite het på framhoppningen kan jag ibland ställa mig i hörnet med min hästskötare på marken. Bara att skötaren klappar hästen kan göra den lugnare. Andra hästar kan man behöva sitta av en stund före start, för att den ska bli lugn. Det viktigaste är att man lär sig vad som gör hästen lugn i ett stressigt moment.

    Det går inte att tvinga en häst till någonting. Det fungerar aldrig.

    Välj dina ”strider”

    – De flesta ryttare tänker kanske att man måste hoppträna sin häst hemma. Men att traggla vissa övningar på en het eller känslig häst ”bara för att” gör oftast ingen nytta. I stället är det viktigare att hitta ett sätt som funkar just för individen.

    – Kalinka är till exempel en häst som inte hoppar så mycket hemma, hon är en riktig tävlingsindivid men blir ganska stressad när vi hoppar hemma. Andra heta hästar kan bli stressade av bomövningar, men med Mic Mac funkade det jättebra och jag tränade henne på bommar i stället för att hoppa särskilt mycket.

    – Man får fråga sig vilka övningar som passar just min häst bäst, och anpassa träningen så att hästen håller sig lugn. Ett knep som jag använder mig av när jag hoppar små hinder hemma, är att jag ofta bryter av till trav efter hindret, kanske lägger en volt, och kommer igen.

    Övergångar, övergångar och  ännu fler övergångar

    – De flesta heta hästar går knappt att trötta ut eller låta galoppera av sig – många blir bara hetare ju längre man galopperar. I stället blir övergångarna än viktigare på en häst med mycket energi.

    – Kalinka är en häst som inte blir trött, jag har aldrig känt henne trött. Ofta blir hon bara bättre ju längre jag rider, och är man på en lång, stor tävling är det ju så klart en fördel. Övergångar brukar hjälpa heta hästar att lugna ner sig lite; så fort jag känner att hästen börjar hetta till i galoppen går jag ner till trav. Sedan galopp igen, och ner till trav.

    Toppangelicaaugustssonkalinkart-768x512
    Angelica på Kalinka van de Nachtegaele. Foto: Roland Thunholm

    Renodlade hjälper funkar som belöning

    – Nästan alla hästar vill göra rätt. Och när de gör rätt behöver de belöning. När en häst blir stressad är det ofta för att den inte förstår vad den ska göra. Hästen vet inte vad ryttaren vill. Då är det viktigt att vara jättetydlig med sina hjälper, att alltid göra likadant och inte komplicera det för mycket. Det brukar göra de heta hästarna lite lugnare, att de förstår vad de ska göra. 

    – Med Kalinka bryter jag av till skritt och ger långa tyglar när hon har gjort något bra. Då känner jag hur hon andas ut, för hon vet att skritt på långa tyglar betyder att hon ska slappna av.

    – På vissa hästar funkar det också bra att släppa stigbyglarna – att man till exempel bryter av till skritt och släpper stigbyglarna. Då vet hästen att när ryttaren gör så, då är det paus. Hästar är ju vanedjur.

    Denna artikel publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden