Träningstips Den röda tråden i allt jag gör handlar om förståelse för hästen, utan förståelse kommer du nämligen aldrig utvecklas. Så börjar Angelica prata om sin träningsfilosofi som framför allt handlar om att vi verkligen lär känna hästen vi sitter på. Stöter vi på problem, och det gör de allra flesta av oss, måste vi först veta varför problemet uppstod innan vi kan lösa det, menar Angelica.
Angelica Byström: ”Därför använder jag longeringscirkel”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
– Kommer problemen för att jag gör något tokigt eller för att hästen gör något tokigt?
Angelica Byström menar att vi alltid måste analysera innan vi agerar och för att kunna göra det måste vi veta vilken typ av häst vi sitter på.
– Jag upplever att många lägger väldigt mycket fokus på själva ridningen och blir väldigt duktiga på det, men jag skulle vilja se att fler blev duktiga även på allt runt omkring!
– Många hästar, som inte fungerar som förväntat, är ofta bara väldigt missförstådda. Jag upplever att ryttare lätt kallar sin häst för dum eller klagar på hur den beter sig utan att faktiskt förstå varför den gör som den gör.

Så hur ska vi då göra för att få mer förståelse för våra hästar? Enkelt tycker Angelica. Tillbringa mer tid med djuret. Pyssla med hästen i stallet, titta hur den beter sig i hagen och lär dig förstå varför den gör vad den gör. Lär dig läsa din häst genom att iaktta den helt enkelt.
– Dels blir det säkrare att både rida och hantera hästen om du kan läsa av den innan något sker och dels kommer din häst må så mycket bättre av att bli förstådd.
Träningstips: Så lär du in longering
Något Angelica är något av en expert på är att göra träningen enkel och anpassad efter hästen. Longercirkeln är något hon tagit med sig hem från åren i Tyskland och idag är den standard hos familjen Byström.
Longercirkeln är helt enkelt en inramning som byggs upp på ena kortsidan i ridhuset. Hinderstöd och bommar eller avspärrningsband i dubbla rader hjälper unghästen hitta vägen.
– Tidigare gjorde vi som de flesta andra. Vi började longera unghästarna själva, eller ibland med hjälp av mänskliga stängsel som hjälpte hästarna att hitta rätt på voltspåret. Sen vi började med att bygga en longercirkel har träningen blivit mycket enklare för både oss och hästarna. En longercirkel visar hästen var den ska gå utan att du behöver dra i den, säger Angelica Byström och fortsätter:
– Det ger ett helt annat lugn, för hur ska hästen egentligen veta att det är meningen att den ska springa på en volt innan du lärt den det? Genom att rama in hästen gör du träningen naturlig för den och all träning handlar ju om just det, att göra det så enkelt och naturligt som möjligt för hästen.
Angelica Byström kommer från en hästfamilj, rider Grand Prix dressyr, är C-tränare och har jobbat med att utbilda hästar i Tyskland. Under åren har hon sett många missförstådda hästar och hennes träningsfilosofi handlar till stor del om att verkligen lära känna hästen hon sitter på.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på