Hoppning
23 april 2020 11:04

Ankarcrona: ”Det är en otroligt tuff situation”

CoronakrisenDet är inte bara tävlingssuget som gör att många ryttare nu längtar ut på hoppbanorna igen - det är en tuff ekonomisk situation för de som livnär sig på att tävla. Och det är inte omöjligt att coronakrisen kommer att förändra framtidens hoppsport. "Frågan är om det inte har blivit för mycket. En del hästar har fått tävla för mycket, det har blivit lite osunt", konstaterar hoppkaptenen Henrik Ankarcrona.

Ankarcrona: ”Det är en otroligt tuff situation”
Henrik Ankarcrona tror att coronakrisen kommer att påverka framtidens hoppsport. Foto: Roland Thunholm

Tyske hopplegendaren Ludger Beerbaum sa i en intervju tidigare i april att han tror att coronakrisen kommer att förändra ridsporten i grunden – att det inte kommer att vara möjligt att återgå till sporten som ryttarna har varit vana vid den.
– De flesta ryttare har suttit på flygplan mer än de varit hemma och rest från det ena landet till det andra. Jag kanske är gammaldags men jag vet inte om det kommer att vara möjligt i framtiden. Den här krisen kan vara i veckor, månader och till och med år. Jag tror att vi kommer att få leva med konsekvenserna av den här krisen i många år, sa Beerbaum i intervjun med Clipmyhorse.

Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona håller med Beerbaum.
– Jag ser inte det som Ludger målar upp som ett skräckscenario. Jag inbillar mig att marknader har ett sätt att rensa upp sig själva ibland. Vi har fantastiskt fina tävlingar och det har växt upp enormt många de senaste fem tio åren. Frågan är om det inte har blivit för mycket. En del hästar har fått tävla för mycket, det har blivit lite osunt. Ryttare åker från en tävling till en annan och hinner knappt hem för att träna hästar. Jag hoppas att vi efter pandemin kan återkomma och bli bättre, ännu mer häst- och ryttarvänligt, säger Ankarcrona i en intervju med TT som publicerats i Svenska Dagbladet.

Tufft ekonomiskt

Raden av inställda tävlingar är lång, och risken är stor att det blir fler innan coronakrisen är över. De svenska landslagsryttarna får träna på hemma på sina gårdar under tiden – något som inte ger några större inkomster. Redan idag är det en tuff ekonomisk situation, och om tävlingsuppehållet blir långdraget kan det få större konsekvenser.

– För en del är det jättetufft, inget snack om det. Hur många månader man kan hålla ut är individuellt. Som företagare finns det viss hjälp att få, jag vet att en del ryttare har permitterat personal. Man måste strypa utläggen, konstaterar Ankarcrona i intervjun.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden