Hoppning
21 juni 2023 20:00
Ridsportplus

Ankarcrona om Peders olycka och EM: ”Laget brukar ta ut sig själv”

UppladdningEfter lugnande besked från Peder Fredricson fortsätter mästerskapsuppladdningen för den svenska truppen. "Om man försöker ge alla chansen så kommer det till slut att stå ett gäng där som är redo för EM." Det säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona som nu laddar för Nations Cup i Aachen. Se vad han säger om mästerskapsstrategin och hur Peders olycka har påverkat truppen.

Ankarcrona om Peders olycka och EM: ”Laget brukar ta ut sig själv”
Henrik Ankarcrona i Herning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med mindre än tre månader kvar till EM i hoppning pågår den blågula uppladdningen för fullt. Helgens olycka där Peder Fredricson skadade sig i samband med GCT-tävlingarna i Stockholm fick alla att stanna upp för en stund, men med Nations Cup i Aachen en vecka bort fortgår nu arbetet.

    – Det är klart att det var en chock, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona om hur olyckan påverkade det svenska teamet.
    – Men ganska fort kom det positiva besked från sjukhuset om att det inte var så allvarligt som de som stod nära först befarade. Efter det lade sig det värsta.

    Peder har fått den vård han behöver, hans team har kommit ut på andra sidan och vi pratar såklart med varandra i truppen. Det är det viktiga just nu samtidigt som vi måste gå vidare.

    Henrik Ankarcrona

    – Tyvärr är det en sport med risker och det är alltid tråkigt när det händer något, men jag är mest lättad över att det gick förhållandevis bra. Peder har fått den vård han behöver, hans team har kommit ut på andra sidan och vi pratar såklart med varandra i truppen. Det är det viktiga just nu samtidigt som vi måste gå vidare.

    Peder Fredricson skulle ha ingått i den svenska truppen i Aachen, men på onsdagen stod det klart att Fredrik Spetz tar hans plats. CHIO Aachen drar igång 27 juni och pågår till 1 juli för hoppryttarna.

    Samtidigt meddelade Peder själv att han inte kan säga något om framtiden innan han vet resultatet av nästa läkarundersökning som är om två veckor. Undersökningarna efter olyckan visade inte på några frakturer, men att det fanns blödningar och skador på blodkärlen i nacken.

    ”Behöver gå lite tid”

    Hur det påverkar den svenska mästerskapsplaneringen, inte bara för EM utan för mästerskap längre fram, är för tidigt att säga, menar Henrik Ankarcrona.
    – Det vet vi inte ännu. Det beror på hur länge Peder är borta, och det måste läkarna svara på. Det behöver gå lite tid innan vi kan veta fullt ut.

    Sportsligt sett var helgens GCT-tävlingar lyckade med flera svenska framgångar, inte minst de dubbla pallplatserna i lagtävlingen toppat av Henrik von Eckermanns seger i den stora GP-klassen.
    – Det var ännu en fantastisk svenskhelg, där vi fortsätter prestera på allra högsta nivå med fantastiska ryttare och team, säger Henrik Ankarcrona.

    Innan olyckan hann det nygamla stjärnekipaget Peder Fredricson och Hansson WL visa fin form över lite större hinder efter en del ofrivilliga tävlingspauser – vad det kan leda till vet Ankarcrona inte heller i nuläget.
    – Jag håller inte på så mycket med spekulationer. Jag kan konstatera att hästen är tillbaka och ser fin ut, men den behöver gå några tävlingar. Den har gått mycket GCT och passar på de tävlingarna, men vi får se lite grann vad nästa blir och hur den tar sig an det.

    Ständig omprövning

    Mästerskapssäsongen är planerad sedan länge.
    – Planen ligger kvar för de flesta fram till mitten juli, och runt Falsterbo är tanken att jag ska ha en idé om hur laget ser ut, säger Henrik Ankarcrona om EM-uttagningen.

    Efter varje tävling ser vi över om planen är rätt eller om vi ska ändra på någonting.

    Henrik Ankarcrona

    I takt med att de mästerskapsaktuella ryttarna prövas mot olika utmaningar får Ankarcrona svar inför fortsättningen.
    – Det är många från början, någon faller ifrån och någon kommer till, men sedan blir det färre och färre ju närmre många kommer. Det kanske rör sig om sju, åtta ryttare, men det är en ganska levande lista. Efter varje tävling ser vi över om planen är rätt eller om vi ska ändra på någonting.

    Gräset har fått styra

    Att det är gräsunderlag i Milano, där hopp-EM äger rum mellan 30 augusti-3 september, har styrt valet av vårens femstjärniga nationshoppningar. Första laghoppningen gick på gräs i Rom och den andra reds också på gräs i franska La Baule. En fjärde- respektive en tredjeplats och imponerande svenskrundor är resultatet så långt.
    – Jag har faktiskt uteslutande valt nationshoppningar på gräs innan mästerskapet, säger Henrik Ankarcrona.
    – Efter Aachen blir det Falsterbo och sedan troligtvis Hickstead.

    Det är egentligen ingen större skillnad på om det är gräs eller inte, utan det handlar mer om storleken och karaktären på banan.

    Henrik Ankarcrona

    Gräset i sig är en sak, men det handlar egentligen inte så mycket om underlaget.
    – Det är egentligen ingen större skillnad på om det är gräs eller inte, utan det handlar mer om storleken och karaktären på banan. Gräsbanor är oftast större och går lite upp och ner när de har varit med ett tag. Sandbanor är ofta kvadratiska. Gräsbanor har också mer karaktär, förklarar Henrik Ankarcrona.

    Med flera barfotahästar i den svenska truppen blir det även en fråga om att slå på och ta av skor. Hur ryttarna hanterar det är lite olika.
    – Det finns ingen universell formel för det, utan det är upp till varje ryttare att göra vad den tycker är bäst för sina hästar och sitt upplägg. Men de flesta sätter på skor precis innan tävling, säger Henrik Ankarcrona.

    OS väntar runt hörnet

    För dem som faller ifrån längs vägen väntar omtag, men det är en del av sporten, menar han.
    – Alla svar du får är förstås inte positiva, det är inte bara glädje och svenska flaggor hela tiden. Ryttarna vet att om man bygger upp hästar så kommer det inte att gå som på räls. När man tror att man har listat ut hur det ska vara så händer det något och så får man lägga om planen. Det är tråkigt när det händer men resultatet talar sitt tydliga språk. Ibland inträffar det något som gör att man får backa bandet, men det är en del av sporten och utvecklingen.

    – Laget brukar ta ut sig själv i slutändan. Om man försöker ge alla chansen så kommer det till slut att stå ett gäng där som är redo för EM.

    EM är ett mästerskap och de är alltid viktiga, men eftersom vi redan har kvalat till OS har vi verkligen möjlighet att använda EM för det vi önskar.

    Henrik Ankarcrona

    Att Sverige redan har en OS-biljett efter guldsuccén i Herning ger vissa fördelar inför EM och de olympiska spelen i Paris nästa sommar. Ett eller flera av de ekipage som slutligen står på startlinjen på San Siro i Milano kan också vara aktuella för OS.
    – Så är det ju. Mästerskapet (EM) och det här året är viktigt för att kunna bredda truppen inför OS. EM är ett mästerskap och de är alltid viktiga, men eftersom vi redan har kvalat till OS har vi verkligen möjlighet att använda EM för det vi önskar, säger Henrik Ankarcrona.

    Med andra ord är EM ett utmärkt tillfälle för potentiella ekipage att få ytterligare mästerskapsrutin inför de olympiska spelen.
    – Självklart finns det med i bakhuvudet, säger Ankarcrona.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden