FEI Sports ForumAnkorna satte fart på mötet och även om kostymer var den dominerande dress coden, var FEI:s Sports Forum som en internationell släktträff där alla ändå hörde ihop. Ridsports Anna Nyberg var på plats i Lausanne - här är hennes reflektioner.
Ankor och kostymer på FEI:s Sports Forum
I kaffekön hamnar jag bakom en man från Colombia. Det är underbart med de stora namnskyltarna alla bär, för jag behöver bara snegla lite för att se att det står FEI Tribunal på hans skylt.
Plötsligt befinner jag mig småpratande med en ledamot i FEI:s högsta dömande instans, och jag inser att vi båda bara är människor som vill sporten väl, och vill hästarna väl. Vid nästa kafferast kommer jag in i ett samtal med den finska delegationen och får en broschyr i handen om Helsingfors Horse Show, levererad av showens direktör Tom Gordin.
På avslutningsminglet hamnar jag bredvid en kunglighet. Nanda-Dévi Norodom är generalsekreterare för Kambodjas Ridsportförbund och hon har tidigare under dagen berättat om hur fattiga unga människor får rida och umgås med hästar i ett projekt som lett till att flera ryttartalanger blommat ut. Nu vill hon gärna veta hur hon ska göra för att den här typen av satsningar ska spridas till fler.
FEI Sports Forum är det stora dialogmötet som arrangeras i Lausanne varje år. Här kan alla träffas och prata om viktiga frågor, och det är på riktigt så att alla har möjlighet att komma till tals. Du behöver inte vara ordförande i Internationella Hoppryttarklubben eller driva en stor show för att göra din stämma hörd.
Det är på riktigt så att alla har möjlighet att komma till tals.
Men med 230 delegater blir det såklart begränsat med tid, och jag tror att jag såg Henrik Ankarcrona räcka upp handen vid några tillfällen utan att talartiden räckte till.
Att dressyrryttarna känner sig särskilt utsatta just nu blev tydligt på olika sätt.
Michael Klimke sitter i styrelsen för International Dressage Riders Club, och han sade att det inte har något med hästvälfärd att göra när en häst går lågt och djupt i uppvärmningen eller för en kort stund kommer bakom lod, eller blir kort i nacken.
”Huvudets ställning är bara en del, men vi blir avrättade i sociala medier om detta fastnar på bild. Vi måste berätta de goda nyheterna, att 99 procent av ryttarna älskar sina hästar och gör rätt, och att de behöver stöd.”
God dialog bygger på att lyssna på varandra, inte skrika högre
Det blev förvisso starka reaktioner från flera andra, men även Klimke kunde ändå uttrycka sin åsikt. Och det är så en dialog fungerar. God dialog bygger på att lyssna på varandra, inte skrika högre, och där spelar mötesplatser som Sports Forum en väldigt viktig roll.
Det jag saknade var en liten antydan om att det ändå var hästmänniskor som var samlade. Kostymen var den dominerande dress coden, och som kollegan Kim konstaterade: ”Detta kunde vara en bolagsstämma i vilket stort börsnoterat företag som helst”.
Männen var också i majoritet såvitt jag kunde bedöma, och det höjdes nog ett och annat ögonbryn när Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg berättade om kraven på styrelserna i svenska idrottsorganisationer. Där måste båda könen vara representerade med minst 40 procent.
Och så var det ankorna då. Som vi vet finns det inget som förenar människor så mycket som en gemensam upplevelse, och på Sports Forum stod ankorna för detta.
Det finns inget som förenar människor så mycket som en gemensam upplevelse.
Mötet hölls på fashionabla IMD, International Institute for Management Development, i Lausanne. Inledningstalare var Cyril Bouquet, professor i strategi och innovation.
Varje deltagare fick en påse med åtta legobitar och en uppmaning att bygga en anka på 30 sekunder. Eller en häst om någon hellre ville det. Samarbete uppmuntrades.
Efter kanske inte 30 sekunder men två minuter fylldes ett bord längst fram med ankor, och det vete tusan om det fanns två som var lika, trots att alla fått samma förutsättningar och samma uppgift.
Vad var insikten? Jo, att det går att lösa uppgifter på 30 sekunder om man måste. Eller två minuter i alla fall.
”Vad är det man inte kan göra i 30 sekunder? Göra planer. Man måste bara köra.
Vi behöver tänka och planera men ofta planerar vi för länge. Börja experimentera med det du har här och nu”, var budskapet från Cyril Bouquet.
Han frågade också hur många i församlingen som satt i någon ank-kommitté.
– De flesta organisationer har ank-kommittéer som tänker. De som sitter i kommittéerna har fått platserna för att de har varit bra. Förut. Framtiden däremot är en kombination av tradition och evolution, sade han.
Även om vi önskar det så är bättre hästvälfärd ingen quick fix, men bara känslan av att kunna åstadkomma något på 30 sekunder, eller om det nu var två minuter, är bra att ta med sig.
Och om du behöver en konversationsstartare när du träffar människor från andra delar i den stora ridsportsläkten, fråga om ankorna. Du kommer garanterat att få ett leende tillbaka. Och så är dialogen i gång.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på