Nyheter
5 mars 2021 17:13
Ridsportplus

Anna Hammarström: ”Vi tar det här på största allvar”

VirusutbrottetTidigare i veckan bekräftade SVA att det fanns konstaterad smitta från Valencia i Sverige. Samtidigt berättade Anna Hammarström för någon dag sedan på Facebook om läget gällande familjens nio hästar som tävlats av Ingemar Hammarström och Selma Hammarström i Valencia. Ridsport har pratat med Anna och även Gittan Gröndahl på SVA gällande vad PCR-testet egentligen visar. Läs mer här.

Anna Hammarström: ”Vi tar det här på största allvar”
Ingemar Hammarström och systern Selma Hammarström vid sommarens SM i Falsterbo. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att hästar med koppling till Valencia har testats positivt för EHV-1 bekräftades tidigare i veckan av SVA. Ingen av dessa har dock varit sjuka, utan det rör sig endast om att viruset påvisats, förtydligade Gittan Gröndahl, tf statsveterinär. Samtidigt gjorde Anna Hammarström för någon dag sedan ett Facebookinlägg, där hon berättade om läget gällande familjens nio hästar som tävlats av Ingemar Hammarström och Selma Hammarström i Valencia.

    ”Alla våra hästar är friska och ingen har haft vare sig temperaturhöjning, luftvägsinfektion eller neurologiska symptom, varken här, under resan hem eller i Spanien. Eftersom vi tidigt fick besked om att det funnits smitta på anläggningen, så har hästarna hela tiden varit isolerade sedan hemkomsten till Sverige, och kan således inte ha fört virus vidare till några andra hästar, varken våra egna eller någon annans.” Det skriver Anna Hammarström på Facebook.

    Hon skriver vidare:
    ”Tre av de nio har redan lämnat två negativa prov och är helt frikända. För övriga sex krävs ytterligare provtagning. Dock har inkubationstiden för sjukdom med mycket stor sannolikhet passerat, så vi kan nog konstatera att vi undkom med blotta förskräckelsen. Dock håller vi stallen och övriga hästar isolerade i ytterligare några veckor för att ha alla marginaler på rätt sida. Här förlitar vi oss på expertisens instruktioner. Hoppas att vi med detta lugnar alla oroliga. Våra tankar är med de drabbade i Spanien.”

    Väntar på negativa testresultat

    Ridsport har varit i kontakt med Anna Hammarström som bekräftar att några av teamets hästar testats positivt för EHV-1 vid hemkomsten från Valencia.
    – Några har testat positivt i näsan och några var negativa. En av dem som testats positivt har sedan slagit om till negativt och nu väntar vi bara på att alla ska bli negativa.

    Idag fredag är det 19 dygn sedan hästarna lämnade Valencia.
    – Vi hade ju tur och fick väldigt snabbt veta att det fanns en smitta, vilket gjorde att vi direkt kunde isolera hästarna så fort de kom hem. Ingen av dem har haft feber eller näsflöde, eller några som helst neurologiska symptom. Antagligen har de exponerats för en dos virus men klarat sig. Ser man till inkubationstiden är den sannolikt förbi. Nu ska de bara testas igen enligt kraven från FEI, tills alla testar negativt.

    Anna Hammarström berättar också att hästarna står i olika byggnader, där positiva är separerade från negativa.
    – Vi har stängt anläggningen, endast personalen får gå in i stallarna och vi har separat personal som bara sköter de positiva hästarna. Vi tar det här på största allvar och är oerhört noggranna. Men det gäller att fortsätta göra rätt och vi arbetar för att behålla marginalerna på vår sida.

    Samtidigt följer hela familjen Hammarström med fasa det som har hänt och händer i Valencia.
    – Vilken mardröm det är – vi får bara vara tacksamma att vi klarade oss undan.

    Symptomen talar om vilken form

    För att förtydliga testförfarandet när det kommer till EHV-1 har Ridsport varit i kontakt med Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA. Hon förklarar att det PCR-test som tas i Sverige påvisar EHV-1 – det är ”ja eller nej” till om hästen har viruset i kroppen. Testet ger inte svar på om det är den neurologiska formen, utan det talar symptomen om. Något som inte alltid visar sig direkt.

    – Det finns också ett test där man kan titta på två varianter av viruset. En variant sägs ibland oftare vara förknippat med den neurologiska formen, men det kan göra folk väldigt oroliga i onödan. Hästar som visar positivt på det testet behöver inte alls få några neurologiska symptom. Det är något vi har sett när vi har använt det här testet på sparade prover genom åren. Samtidigt kan hästar som inte visar positivt ändå utveckla den neurologiska formen. Därför har vi på SVA valt att inte använda den analysen, eftersom den inte ger den information om sjukdomen som man skulle vilja ha.

    Att en häst testas positivt för EHV-1 i ett tidigt eller sent skede säger alltså inget om den kommer att utveckla neurologiska symptom.
    – Det finns alltid en risk att det skulle kunna hända. Även om det är mycket ovanligt att det sker. Hästar utan symptom ska dock hållas isolerade ifall de testar positivt, för att minimera risken för smittspridning. Men många av dem kommer aldrig bli sjuka. Efter ett utbrott kan symptomfria hästar testa positivt under en tid, det är därför vi rekommenderar fyra veckors isolering efter ett utbrott, förklarar Gittan Gröndahl.

    Gällande inkubationstiden för den neurologiska formen säger hon:
    – Neurologiska symptom hos smittade hästar kommer oftast inom tio dagar efter den första dagen med feber.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden